fotolijn

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Werken aan een goede relatie met je gemeente is een continu proces, maar de komende tijd is er een extra aanleiding. In maart 2018 worden weer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dit is dus hét moment om als Scoutinggroep in te spelen op gemeentebeleid, en om een bestaande lobby te intensiveren of een actieve lobby te starten.

Gemeenteraadsverkiezingen

Het is van belang om voor de gemeenteraadsverkiezingen op een goede manier aan te haken bij de politieke partijen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Benader partijen op het moment dat ze het verkiezingsprogramma gaan opstellen. Over het algemeen doen ze dit vanaf mei tot en met het einde van de zomer van het voorgaande jaar. In dit geval dus de zomer van 2017. De tijd om in actie te komen is dus nu! Laat je bij de politieke partijen uitnodigen en presenteer Scouting samen met de andere Scoutinggroepen uit je gemeente. 
  • Nodig in deze periode een ambtenaar of wethouder uit bij een bijzondere bijeenkomst van je Scoutinggroep.
  • Zorg dat je positief zichtbaar bent in de media met succesverhalen en vraagstukken. Het liefst samen met alle Scoutinggroepen in je gemeente.

Scouting heeft een position paper geschreven waarin de belangrijkste punten voor Scouting naar voren komen. Deze kan je uiteraard gebruiken bij de lobby in jouw gemeente. Je download hem hier.

NOV

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Vereniging NOV treedt op als woordvoerder en lobbyist van het vrijwilligerswerk en is gesprekspartner van politiek en overheid. Scouting is een partner van NOV. Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft NOV een toolkit gemaakt waarin vooral het vrijwilligerswerk centraal staat.

Download hier de Lobbytoolkit GR2018 in Word (zonder logo) of de Lobbytoolkit GR2018 in PDF (met logo). De toolkit is gemaakt in samenwerking met de Lobbyvakschool. In principe speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar hij is ook heel goed te gebruiken voor reguliere lobby. Wie lobby integreert in zijn dagelijkse werk heeft daar altijd profijt bij!

Daarnaast heeft NOV een lobbydocument gemaakt die ze naar alle gemeentes gaan versturen. Deze is hier te downloaden.