Headerafbeelding

Kamptradities

Het is bij veel Scoutinggroepen een traditie om jeugdleden in hun eerste seizoen bij de speltak een kampdoop te geven tijdens het zomerkamp. Het doel is om het groepsgevoel te versterken. Het is belangrijk om af en toe na te gaan of de manier waarop tradities/ceremonies worden ingevuld nog wel van deze tijd zijn. Gaan ze mee met de tijd?

In de spiegel kijken, hoe zou jij je voelen?

Leiding heeft een belangrijke rol in het doorgeven van tradities en ceremoniën. Tradities versterken het groepsgevoel, laten zien dat je ‘erbij’ hoort en dragen bij aan het ontwikkelen van de identiteit van Scouting. Soms is het echter zo, dat een traditie of ceremonie, zoals een kampdoop, niet positief wordt ervaren. Het kan zijn dat iemand voor schut gezet wordt of dat het angst inboezemt, wat het vertrouwen in anderen kan schaden. Het kan ook zijn dat een traditie als ouderwets of saai ervaren wordt.

Vraag je bij het organiseren daarom altijd af wat het doel van de traditie is en of dat ook daadwerkelijk een meerwaarde heeft. Is het nog wenselijk? Vindt iedereen het leuk en worden grenzen gerespecteerd? Hebben de jeugdleden er inspraak op? Hoe kijken de ouders en de buitenwereld hier tegenaan? Kun je het hen uitleggen? Hoe zou jij je voelen? Passen de activiteiten binnen een sociaal veilig klimaat?

Tijd voor nieuwe welkomstrituelen

Als niet iedereen zich fijn voelt bij zo’n activiteit, dan is het tijd om dat te veranderen. Het kan zijn dat er maar iets kleins hoeft te veranderen, maar misschien is het ook wel tijd om iets totaal nieuws te verzinnen dat beter past binnen Scouting. Ceremoniën zijn namelijk niet statisch. Je draagt ze generatie op generatie over, maar ze blijven veranderen en vernieuwen. Overvliegen doen we bij Scouting tenslotte nog steeds, maar de manier waarop is héél anders dan vroeger.

Veiligheid van jeugdleden staat voorop

De traditionele manier van een kampdoop zijn in onze maatschappij en in onze vereniging niet meer passend. Een positieve traditie, bijvoorbeeld een welkomstceremonie, past veel beter. Scouting staat natuurlijk voor het leren kennen en verleggen van je grenzen, maar het mag nooit zo zijn dat kinderen er bang voor zijn, het gevoel krijgen dat ze voor schut staan of dat ze er geestelijk of lichamelijk letsel aan overhouden. De veiligheid van de jeugdleden staat altijd voorop.

Ondersteuning