Headerafbeelding

Waterscouts

Waterscouts zijn zodra het kan op het water te vinden in kano’s en lelieboten. In het winterseizoen wordt naast activiteiten op het land, onderhoud gedaan aan de eigen boten. De algemene informatie over (land/lucht/water) scouts vind je op de scoutspagina. Deze pagina bevat aanvullende informatie voor waterscouts.

Insignes

Aanvullend op de algemene insignes voor scouts, zijn een aantal insignes ontwikkeld voor waterscouts . Er zijn insignes voor net overgevlogen welpen maar ook expert-insignes voor de ervaren waterscout.

Nautische kwalificaties

Naast de insignes kunnen waterscouts nautische kwalificaties behalen, zoals CWO Roeiboot of Kielboot. Welke kwalificaties er behaald kunnen worden vind je op de vaarroute van Scouting Academy.

Doorlopende leerlijn op het water

Scouts gaan zelfstandig het water op onder normale omstandigheden, mits er voldoende zeilervaring / zeilkwaliteit aan boord is. Ze passen vaar- en veiligheidsregels op de kleinere binnenwateren toe. In de progressiematrix zijn onder uitdagende Scoutingtechnieken in de rubrieken “zeilen/varen”, “kanoën/kayakken” en “roeien/wrikken” de elementen van de doorlopende leerlijn voor waterscouts te vinden.

Programmatips

De informatie over spelmaterialen voor land/lucht/waterscouts vind je op de scoutspagina.

Activiteitenbank
Speciaal voor waterscouts bevat de activiteitenbank heel veel losse spelen en activiteiten op en rond het water. Via de optie 'Activiteit zoeken' kun je kiezen voor de leeftijdsgroep scouts. Vink bij locatie 'Op en om het water' aan. Zo vind je allerlei spel-ideeën die je kan gebruiken bij het programma voor waterscouts. Spellen die gebruikt kunnen worden om spelenderwijs nautische technieken te leren, zijn gecategoriseerd volgens de verschillende (deel-)eisen van CWO niveau’s voor Kielboot en Roeiboot.

Veel watergroepen gebruiken naast de activiteitenbank het waterspellenboek. Dit boek is onlangs gedigitaliseerd en toegevoegd aan de activiteitenbank (met zoekfunctie op en rond het water geactiveerd).

Een spel geschikt maken voor ‘op en rond het water’

Als waterscout kan je het spelaanbod uitbreiden door bestaande activiteiten aan te passen. Activiteiten die normaal op het vaste wal gebeuren kunnen met wat inspiratie ook uitgevoerd worden op het water. Normale spellen kan je aanpassen met een nautisch thema om de jeugdleden op een spelende wijs wegwijs te maken in de waterscoutingwereld.

Online

Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor het online oefenen met de zeiltheorie. Kijk maar eens op https://www.onlinezeilschool.nl

Nautische informatie

Voordat je het water op gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid. De bootprofielen, Nautisch Technische Richtlijnen en veiligheidsbladen helpen je hierbij.

Op kamp

Gedurende het jaar gaan scouts een aantal keer op kamp, maar het zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar. Bij waterscouts kun je kiezen voor een kamp vanaf een vaste locatie (kampeerterrein of wachtschip) of een trekkend kamp ergens in Nederland. Aangezien scouts steeds meer zelfstandig kunnen, is het geen gek idee om ze te betrekken bij de organisatie van die kampen. Meer informatie vind je bij Op waterscoutingkamp in Nederland of buitenland.

Contact

Heb je vragen? Dan staan de spelspecialisten van Landelijk team Spel voor je klaar! Je kunt ze bereiken via spelspecialisten@scouting.nl.