Op kamp
Op kamp gaan is voor veel scouts het hoogtepunt van het jaar. Het is een afsluiting van het schooljaar en het Scoutingseizoen tegelijkertijd. Van een nachtje logeren in je eigen clubhuis met de bevers tot een expeditie in het buitenland met de roverscouts. Op kamp gaan geeft een boost aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Een weekend of week weg van huis, samen met leeftijdsgenoten op avontuur. Tijdens het zomerkamp doen we alles wat we tijdens onze wekelijkse programma’s doen, maar dan in het groot! Een tocht lopen, varen, knutselen, sport en spel en naar een zwembad, meertje of doen we een ander uitje. Ook spelen we spannende avondspelen, gaan we op dropping en sluiten we de week af met een feestelijke bonte avond met barbecue. Het kamp staat vaak in het teken van een themaverhaal om het af te maken. Niet alleen een fantastische ervaring, maar je wordt er ook groot van!
Op zoek naar een kamplocatie
Als de datum voor het kamp geprikt is, is een volgende stap het vastleggen van de kamplocatie. Ga ruim op tijd op zoek naar een locatie, zodat je een ruime keuze hebt. Bij jongere scouts is het belangrijk een accommodatie te kiezen waarbij de verschillen tussen het kampleven en het gewone leven niet al te groot zijn. Denk daarbij aan normale wc's, wasgelegenheid en de mogelijkheid om met z'n allen aan tafel te eten. Bij oudere speltakken kan de kamplocatie primitiever zijn. Om je te helpen kiezen, zijn er verschillende mogelijkheden in binnen- en buitenland op een rijtje gezet. Je kunt terecht bij gebouwen en terreinen van groepen, labelterreinen, niet-Scouting-locaties en terreinen in het buitenland.
Kampprogramma en -thema
Begin op tijd met het opstellen van een programma voor het kamp. Vanaf de scoutsleeftijd kun je de jeugdleden actief betrekken bij het plannen van een kamp. Explorers en roverscouts organiseren hun kamp zelf. Het kamp staat of valt met een goed thema. Als er voorkeur is voor een bepaalde omgeving, kijk dan of je er met een thema bij kunt aansluiten.
Kijk ook of een thema wel voldoende mogelijkheden biedt. Hierbij gaat het niet alleen om dat jij als leidinggevende activiteiten bij het thema kunt verzinnen, maar vooral of de jeugdleden er hun fantasie in kwijt kunnen en of het bij hun leeftijd en ontwikkeling past. Een thema loopt als een rode draad door het kampprogramma heen. Gebruik het thema ook om nieuwe activiteiten te bedenken. In de kompassen voor leiding lees je meer over het maken van een programma voor kamp en het gebruik van een thema.
Kampkwalificatie
Op kamp gaan vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie 'Op kamp'. Er zijn drie varianten van deze kwalificatie, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft. Er zijn drie verschillende kwalificaties te halen:
- Kwalificatie 'Op Kamp' - Logeren en bivak, voor bevers en welpen
- Kwalificatie 'Op Kamp' - Kamperen en expeditie voor scouts en explorers
- Kwalificatie 'Op Kamp' voor roverscouts
Veiligheid en verzekeringen
Voordat je op kamp gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid tijdens kamp. De veiligheidsbladen en andere informatie over veiligheid helpen je hierbij. Een onmisbaar hulpmiddel voor ieder kamp is het gezondheidsformulier met relevante gegevens van de deelnemers aan het kamp. Wees je ook bewust van de geldende regelgeving omtrent kamperen en andere belangrijke regels die er zijn rondom het lopen van droppings, gebruik van gas, het graven van een hudo enzovoorts. Hier lees je alles over verzekeringen voor kampen in binnen- en buitenland. Kijk ook eens naar de speciale Scoutingverzekeringen. In de kompassen vind je een handige noodlijst voor leiding. Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Je kunt Scouting Nederland daarom 24 uur per dag bereiken. Voor kampen in het buitenland gelden aanvullende regels en aandachtspunten. Hierover lees je verderop meer.
Kampprijs
Het totaalbedrag dat je aan de leden vraagt, is de hoeveelheid geld per lid maal het aantal personen dat meegaat. Bij bevers is dit bedrag niet zo hoog, omdat enkele nachten logeren in eigen gebouw niet zo duur is. Vanaf de welpen zijn de kosten voor een kamp hoger. Er moet bijvoorbeeld een locatie worden gehuurd en er zijn meer kosten voor het eten, drinken en programma, omdat het kamp meerdere dagen duurt.
Bij waterscoutinggroepen is de kampprijs meestal iets hoger dan bij landscouts. Bij sommige groepen betalen de leden niets voor het kamp, omdat het kampgeld al bij de contributie is inbegrepen. Andere groepen kiezen voor een tussenvorm. Wat de leiding betaalt, is vaak afhankelijk van de groepscultuur. Bij sommige groepen betaalt de leiding de helft van het bedrag van de leden, bij andere groepen betaalt de leiding niets. Sta in elk geval stil bij wat het effect is van leiding op de begroting, zeker bij een kleine speltak.
Op kamp in het buitenland
Een internationaal kamp is een unieke ervaring voor jeugdleden. Explorers ontdekken Europa en roverscouts gaan wereldwijd op kamp. De manier van reizen bepaalt ook het beeld van het kamp: meer lichtgewicht, meer naar buiten gericht en niet op één kampterrein. Een trektocht met een rugzak in de Eifel of een sterkamp op een Gilwell Park met een bezoekje aan Londen zijn twee heel verschillende kampen.
Mag je met een jongere leeftijd al naar het buitenland?
De richtlijn van Scouting Nederland is dat scouts tot 15 jaar kamperen in Nederland. Op deze manier blijven er nog nieuwe uitdagingen over als scouts overvliegen naar de explorers. In de Explorergids en de Roverscoutsgids lees je alles over het organiseren van een kamp in het buitenland: hoe kies je de bestemming? Wat moet er mee? Wat zijn de kosten? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de regels?
Benodigde reisdocumenten en toestemming van ouders bij buitenlands kamp
Om met kinderen te reizen waarover je niet zelf het ouderlijk gezag hebt, moet je toestemming hebben van de gezaghebbende ouders. Let op, dat bij gescheiden ouders beide ouders meestal gezaghebbende zijn en dus allebei toestemming moeten geven. Als je reist naar het buitenland kan op deze toestemming worden gecontroleerd. Zorg er voor dat je een ondertekend toestemmingsformulier hebt en daarbij een kopie van het id-bewijs van de gezaghebbende ouders. Meer informatie vind je in het infoblad wet- en regelgeving over reisdocumenten . Een toestemmingsformulier kun je hier onder ook downloaden.
Kampeermaterialen
Rugzakken
Ga je op kamp of een paar dagen op hike? Dan is een goede rugzak een must-have! Gelukkig zijn scouts ervaringsexperts op het gebied van (rug)tassen. Lees meer in deze blog van de ScoutShop.
Tentonderhoud
Hoe zorg je ervoor dat je kampeermateriaal in goede conditie blijft? Bekijk de onderhoudstips voor tenten bij ScoutShop. Je leest ze hier.

Huren van een Scoutinggebouw of -terrein
Veel Scoutinggroepen verhuren hun clubhuis of kampeerterreinen aan andere s...

Labelterreinen
Kamperen op z'n scouts; dat doe je op de ruim twintig labelterreinen van Sc...

Niet-Scoutinglocaties
Kamperen op bijzondere plaatsen? Of ga je liever voor écht primitief en kie...

Rugzaktips
Ga je op kamp of een paar dagen op hike? Dan is een goede rugzak een must-h...