Zomerkamp
Op kamp gaan is het hoogtepunt van het jaar. Het is een afsluiting van het schooljaar en het Scoutingseizoen tegelijkertijd. Van een nachtje logeren in je eigen clubhuis met de bevers tot een expeditie in het buitenland met de roverscouts. Op kamp gaan geeft een boost aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Een weekend of week weg van huis, samen met leeftijdsgenoten op avontuur.
Tijdens het zomerkamp doen we alles wat we tijdens onze wekelijkse programma’s doen, maar dan in het groot! Een tocht lopen, varen, knutselen, sport en spel en naar een zwembad, meertje of doen we een ander uitje. Ook spelen we spannende avondspelen, gaan we op dropping en sluiten we de week af met een feestelijke bonte avond met barbecue. Het kamp staat vaak in het teken van een themaverhaal om het af te maken. Niet alleen een fantastische ervaring, maar je wordt er ook groot van!
De bevers logeren een weekendje in het eigen clubhuis. De welpen gaan een aantal dagen tot een week op kamp in een ander clubhuis in Nederland. In de scoutsleeftijd gaan jeugdleden een paar keer per jaar op kamp ergens op een kampeerterrein in Nederland. Explorers gaan bij voorkeur op expeditie in het buitenland, maar binnen Europa. Roverscouts ontdekken de wereld binnen en buiten Europa.
Kamperen onderdeel van spelvisie SCOUTS
Samen
Door samen op kamp te gaan buiten je eigen dorp, stad, provincie of land, vergroot je je leefwereld. Het verandert je blik op de wereld, je maakt kennis met andere gewoonten en culturen of met scouts uit andere streken of landen. Kamperen en bivakkeren biedt voor de oudere jeugdleden een grote kans om de internationale kanten van Scouting te betrekken. Op een kampeerterrein of Scoutcentrum zijn geregeld buitenlandse scouts aanwezig waarmee contact gelegd kan worden. Vooral voor de oudste speltakken is er gelegenheid om met Nederlandse scouts naar het buitenland te gaan en daar andere culturen en omgevingen te ervaren.
Code
Nog meer dan tijdens een reguliere opkomst, creëer je door samen voor langere tijd eropuit te trekken een mini-samenleving met als basis de scouting normen en waarden (wet & belofte).
Outdoor
Een kamp is bij uitstek geschikt om uitdagende, gezonde en grensverleggende activiteiten te organiseren waarvoor tijdens een reguliere opkomst geen tijd is. Denk daarbij aan (primitief) kamperen, outdoor activiteiten, over een touwbrug lopen, abseilen, lopen van tochten met kaart, kompas en GPS, koken op houtvuur, vlotvaren, nachtspelen doen, genieten van kampvuren, kanoën en zeilen en andere bijzondere ervaringen opdoen in de natuur. Hierdoor kunnen jeugdleden hun grenzen verleggen en leren begrip en respect te krijgen voor de natuur en de wereld om hen heen.
Uitdaging
Op kamp gaan zonder ouders, met leeftijdsgenoten, zorgt voor een leeromgeving die door ‘leren door te doen’ leidt tot ontwikkeling, een referentiekader en eigen herinneringen. Er zijn andere uitdagingen waar je een oplossing voor moet vinden. Er wordt een beroep gedaan op de zelfredzaamheid en vindingrijkheid. Een jeugdlid leert op kamp spelenderwijs alle soft skills die de samenleving belangrijk vindt, zoals samenwerken, organiseren, verantwoordelijkheid dragen, doorzetten, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Lord Baden-Powell zei hier al over: “A week of camp life is worth six months of theoretical teaching in the meeting room”.
Team
Kampen bieden de ruimte voor een goede ontwikkeling van het werken in subgroepen. Een jeugdlid leert nog meer dan tijdens een reguliere opkomst hoe onderdeel te zijn van een (sub)groep, waar diens talenten liggen, hoe samen te werken en rekening te houden met elkaar. Zo leren jeugdleden samenwerken, elkaar vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid pakken. Op kamp leren jeugdleden elkaar écht kennen, en maken vrienden voor het leven. Passend bij de leeftijd en ontwikkeling krijgen jeugdleden samen steeds meer inspraak en verantwoordelijk tijdens (de voorbereiding van) kampen. Denk aan je eigen bed opmaken bij de bevers, helpen afwassen bij de welpen, zelf eten koken bij de scouts, een onderdeel van het programma organiseren bij de explorers, en samen een volledig kamp organiseren en financieren bij de roverscouts.
Spel
Juist door meerdere dagen weg te zijn met vrienden beleven jeugdleden samen avonturen en leren elkaar spelenderwijs door en door kennen, op een manier die niet lukt in de wekelijkse opkomst tijdens de rest van het jaar. Op kamp maken jeugdleden samen onvergetelijke herinneringen en smeden zo vriendschappen voor het leven.
Kamperen heeft dus ook voor waterscouts een grote meerwaarde! Het is leuk, maakt onderdeel uit van het Scoutingspel, verbind tussen de scouts en de leiding, biedt kansen om andere vaargebieden en biedt de mogelijkheid tot verdieping van de nautische technieken. Waterscouts kamperen o.a. in lelievletten en/of in tenten (vaak naast het water en de boten) en bivakkeren in clubgebouwen en wachtschepen.