Headerafbeelding

Op kamp

Op kamp gaan is voor veel scouts het hoogtepunt van het jaar. Het is een afsluiting van het schooljaar en het Scoutingseizoen tegelijkertijd. Van een nachtje logeren in je eigen clubhuis met de bevers tot een expeditie in het buitenland met de roverscouts. Op kamp gaan geeft een boost aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Een weekend of week weg van huis, samen met leeftijdsgenoten op avontuur. Tijdens het zomerkamp doen we alles wat we tijdens onze wekelijkse programma’s doen, maar dan in het groot! Een tocht lopen, varen, knutselen, sport en spel en naar een zwembad, meertje of doen we een ander uitje. Ook spelen we spannende avondspelen, gaan we op dropping en sluiten we de week af met een feestelijke bonte avond met barbecue. Het kamp staat vaak in het teken van een themaverhaal om het af te maken. Niet alleen een fantastische ervaring, maar je wordt er ook groot van!

Hoe lang en waar naartoe?

Bij Scouting stimuleer je de persoonlijke ontwikkeling van jeugdleden. Dit wordt ook wel progressie genoemd. Iedere speltak heeft een eigen spelaanbod dat aansluit bij de ontwikkelingsfase, leeftijd en interesses van de jeugdleden. Doordat er een doorlopende leerlijn zit in het spelaanbod van bevers t/m roverscouts, kunnen alle leden zich continu blijven ontwikkelen. Ook kampen vallen in die doorlopende leerlijn. Zo houd je rekening met een bij de leeftijd passend niveau van uitdaging en pedagogische aspecten.

Een bever blijft voor het eerst bij Scouting slapen, voor veel kinderen is het sowieso de eerste keer dat ze ergens anders blijven slapen! Dit is voor bevers (en hun ouders) al heel spannend en daarom organiseer je een overnachting met bevers kort en dicht bij huis. De praktische uitwerking is dan een nachtje slapen in je eigen clubhuis of die van een andere Scoutinggroep in de regio. In een Scoutingjaar organiseer je vaak één of twee van zulke weekendkampen.

Welpen gaan op zomerkamp in een clubhuis van een andere Scoutinggroep in Nederland. Vanwege de leeftijd is het veel fijner als welpen in een clubhuis slapen. Hierbij spelen ervaring, gevoel van veiligheid en praktische overwegingen een rol. Een welpenkamp duurt meerdere dagen tot een week. Ook hebben de meeste welpen nog niet de beschikking over het juiste kampeermateriaal. Voor de oudste welpen is een insigne ‘een nachtje in een tent’ gemaakt als overstap naar de scouts. Bij het welpenkamp is het thema een belangrijke factor.

Scouts kamperen in een tent, ergens in Nederland. In een ploegtent leven scouts samen op het kampterrein: samen een keuken bouwen, samen koken, samen activiteiten doen en samen op hike. Het kampterrein kan op fietsafstand zijn, zodat de scouts er heen kunnen fietsen. Of ze worden gebracht naar een Scoutinglabelterrein ergens anders in Nederland! Kijk op scouting.nl/labelterreinen voor een overzicht van alle labelterreinen.

Explorers gaan op zomerkamp, een zogeheten expeditie. Vaak gaan ze naar het buitenland, binnen Europa. Met de trein, busjes of het vliegtuig trekken ze erop uit. De manier van reizen bepaalt ook het beeld van het kamp: meer lichtgewicht, meer naar buiten gericht en niet op één kampterrein. Een trektocht met een rugzak in de Eifel, een sterkamp op Gilwell Park met een bezoekje aan Londen of echt de bergen in rondom Kandersteg in Zwitserland.

Voor roverscouts zijn eigenlijk geen grenzen meer; ze kunnen overal ter wereld naartoe! Het kamp is een groot project dat je met de hele stam organiseert. Het zou mooi zijn als het kamp aansluit bij een van de uitdagingen van de roverscouts. Ook zijn er jaarlijks veel internationale jamborees waar ze heen kunnen gaan.

Kan het anders? Natuurlijk, dit is een richtlijn. Maar er zit wel een opbouw in die dus past bij de leeftijd. Je wil je afvragen wat de meerwaarde is van een welpenhorde of scoutstroep die op kamp gaat naar Kandersteg in de Zwitserse Alpen of naar Tsjechië. Was het voor hen niet net zo leuk geweest op de Veluwe of in de Biesbosch? Is het voor jeugdleden leuk als ze bij alle speltakken eenzelfde soort kamp hebben? Als je al met scouts naar Tsjechië gaat, wat is er dan nog speciaal aan een buitenlandkamp met de explorers en roverscouts?

Er zijn Scoutinggroepen die een uitwisseling hebben met een buitenlandse groep. Eens in de paar jaar gaan zij naar het buitenland en de buitenlandse groep komt ook af en toe naar Nederland. De kampen zijn wel typische scoutskampen: een staand kamp met een gepionierde keuken en veel activiteiten op of rond het terrein, uitgebreid met een tweedaagse hike. Je bouwt er vriendschappen voor het leven mee op!

Op zoek naar een kamplocatie

Als de datum voor het kamp geprikt is, is een volgende stap het vastleggen van de kamplocatie. Ga ruim op tijd op zoek naar een locatie, zodat je een ruime keuze hebt. Bij jongere scouts is het belangrijk een accommodatie te kiezen waarbij de verschillen tussen het kampleven en het gewone leven niet al te groot zijn. Denk daarbij aan normale wc's, wasgelegenheid en de mogelijkheid om met z'n allen aan tafel te eten. Bij oudere speltakken kan de kamplocatie primitiever zijn. Om je te helpen kiezen, zijn er verschillende mogelijkheden in binnen- en buitenland op een rijtje gezet. Je kunt terecht bij gebouwen en terreinen van groepen, labelterreinen, niet-Scouting-locaties en terreinen in het buitenland.

Kampprogramma en -thema

Begin op tijd met het opstellen van een programma voor het kamp. Vanaf de scoutsleeftijd kun je de jeugdleden actief betrekken bij het plannen van een kamp. Explorers en roverscouts organiseren hun kamp zelf. Het kamp staat of valt met een goed thema. Als er voorkeur is voor een bepaalde omgeving, kijk dan of je er met een thema bij kunt aansluiten.

Kijk ook of een thema wel voldoende mogelijkheden biedt. Hierbij gaat het niet alleen om dat jij als leidinggevende activiteiten bij het thema kunt verzinnen, maar vooral of de jeugdleden er hun fantasie in kwijt kunnen en of het bij hun leeftijd en ontwikkeling past. Een thema loopt als een rode draad door het kampprogramma heen. Gebruik het thema ook om nieuwe activiteiten te bedenken. In de kompassen voor leiding lees je meer over het maken van een programma voor kamp en het gebruik van een thema.

Kampkwalificatie

Op kamp gaan vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie 'Op kamp'. Er zijn drie varianten van deze kwalificatie, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft. Er zijn drie verschillende kwalificaties te halen:

  • Kwalificatie 'Op Kamp' - Logeren en bivak, voor bevers en welpen
  • Kwalificatie 'Op Kamp' - Kamperen en expeditie voor scouts en explorers
  • Kwalificatie 'Op Kamp' voor roverscouts

Veiligheid en verzekeringen

Voordat je op kamp gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid tijdens kamp. De veiligheidsbladen en andere informatie over veiligheid helpen je hierbij. Een onmisbaar hulpmiddel voor ieder kamp is het gezondheidsformulier met relevante gegevens van de deelnemers aan het kamp. Wees je ook bewust van de geldende regelgeving omtrent kamperen en andere belangrijke regels die er zijn rondom het lopen van droppings, gebruik van gas, het graven van een hudo enzovoorts. Hier lees je alles over verzekeringen voor kampen in binnen- en buitenland. Kijk ook eens naar de speciale Scoutingverzekeringen. In de kompassen vind je een handige noodlijst voor leiding. Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Je kunt Scouting Nederland daarom 24 uur per dag bereiken. Voor kampen in het buitenland gelden aanvullende regels en aandachtspunten. Hierover lees je verderop meer.

Kampprijs

Het totaalbedrag dat je aan de leden vraagt, is de hoeveelheid geld per lid maal het aantal personen dat meegaat. Bij bevers is dit bedrag niet zo hoog, omdat enkele nachten logeren in eigen gebouw niet zo duur is. Vanaf de welpen zijn de kosten voor een kamp hoger. Er moet bijvoorbeeld een locatie worden gehuurd en er zijn meer kosten voor het eten, drinken en programma, omdat het kamp meerdere dagen duurt. 

Bij waterscoutinggroepen is de kampprijs meestal iets hoger dan bij landscouts. Bij sommige groepen betalen de leden niets voor het kamp, omdat het kampgeld al bij de contributie is inbegrepen. Andere groepen kiezen voor een tussenvorm. Wat de leiding betaalt, is vaak afhankelijk van de groepscultuur. Bij sommige groepen betaalt de leiding de helft van het bedrag van de leden, bij andere groepen betaalt de leiding niets. Sta in elk geval stil bij wat het effect is van leiding op de begroting, zeker bij een kleine speltak.

Op kamp in het buitenland

Een internationaal kamp is een unieke ervaring voor jeugdleden. Explorers ontdekken Europa en roverscouts gaan wereldwijd op kamp. De manier van reizen bepaalt ook het beeld van het kamp: meer lichtgewicht, meer naar buiten gericht en niet op één kampterrein. Een trektocht met een rugzak in de Eifel of een sterkamp op een Gilwell Park met een bezoekje aan Londen zijn twee heel verschillende kampen.

De richtlijn van Scouting Nederland is dat scouts tot 15 jaar kamperen in Nederland. Op deze manier blijven er nog nieuwe uitdagingen over als scouts overvliegen naar de explorers. In de Explorergids en de Roverscoutsgids lees je alles over het organiseren van een kamp in het buitenland: hoe kies je de bestemming? Wat moet er mee? Wat zijn de kosten? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de regels? 

Kampeermaterialen

Rugzakken

Ga je op kamp of een paar dagen op hike? Dan is een goede rugzak een must-have! Gelukkig zijn scouts ervaringsexperts op het gebied van (rug)tassen. Lees meer in deze blog van de ScoutShop.

Tentonderhoud

Hoe zorg je ervoor dat je kampeermateriaal in goede conditie blijft? Bekijk de onderhoudstips voor tenten bij ScoutShop. Je leest ze hier.

Vakantiedagen en zomerkamp

Als vrijwilliger kan het een uitdaging zijn: je kostbare vakantiedagen moet je opnemen voor het zomerkamp. Er zijn werkgevers die buitengewoon verlof aanbieden aan medewerkers die in een periode vrijwilligerswerk doen. Deze brief kun je daarvoor gebruiken. Scheelt weer!

Visie op kamperen

In de landelijke raad van juni 2023 is de visie op kamperen weer vastgesteld. Het samen op kamp gaan neemt ook nog steeds een belangrijke plaats in het Scoutingspel in. Daarbij kunnen groepen op uiteenlopende manieren op kamp gaan: in een tent kamperen of in een accommodatie of op en rond het water in een boot of wachtschip. Het verblijf in een ‘vaste’ accommodatie zoals een gebouw, boot of wachtschip noemen we bivakkeren. Hoe we dit allemaal doen en waarom staat beschreven in de visie.

Huren van een Scoutinggebouw of -terrein

Veel Scoutinggroepen verhuren hun clubhuis of kampeerterreinen aan andere s...

Hit Mook2022 Kamp Keuze Stress 6

Labelterreinen

Kamperen op z'n scouts; dat doe je op de ruim twintig labelterreinen van Sc...

Niet-Scoutinglocaties

Kamperen op bijzondere plaatsen? Of ga je liever voor écht primitief en kie...

Rugzaktips

Ga je op kamp of een paar dagen op hike? Dan is een goede rugzak een must-h...

Scoutingspel