Headerafbeelding

Calamiteiten

Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Voorbeelden hiervan zijn brand, een ongeval met letsel of dodelijke afloop, een sterfgeval, grensoverschrijdend gedrag of kindermishandeling.
Voor dringende situaties kun je 24 uur per dag contact opnemen met Scouting Nederland via het telefoonnummer 033 - 496 09 11.

Brand

Regelmatig komt het voor dat Scoutinggebouwen door brand getroffen worden. Er zijn vele manieren om brand te voorkomen, maar als je gebouw toch getroffen wordt door brand, is het belangrijk om hier op een goede manier mee om te gaan.

Scouting Nederland heeft daarom de brochure In de brand, uit de brand opgesteld. Hierin staan richtlijnen om na een brand de schade voor de groep zoveel mogelijk te beperken. Ook vind je hierin tips om brand in je clubhuis te voorkomen en richtlijnen voor het bouwen van een nieuw clubhuis.

Overlijden, rouw en verdriet

Een sterfgeval binnen een groep kan grote invloed hebben op de leden van de groep en zorgt vaak voor veel verdriet en onbegrip. Daarom heeft Scouting Nederland het Draaiboek rouw en verdriet opgesteld.

In het Draaiboek rouw en verdriet wordt beschreven hoe je als leiding het beste met het overlijden van een lid kunt omgaan. Het draaiboek biedt direct hulp en beschrijft op een praktische manier hoe je als groep verdergaat na het overlijden van het lid. Hieronder kan je het draaiboek downloaden. De bijlage Ieder dempt zijn eigen schrik geeft tevens nuttige, aanvullende informatie. Heb je vragen of heb je hulp nodig? Dan kan het landelijk opvangteam je natuurlijk ook hulp bieden.

Ongeval met letsel of dodelijke afloop

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan bij je Scoutinggroep een ongeluk gebeuren tijdens een opkomst, maar ook kan een lid zelf betrokken zijn bij een ongeluk. Dit ongeluk kan letsel veroorzaken bij het Scoutinglid en kan in ernstige gevallen zelfs een dodelijke afloop hebben. Mocht er een ongeluk gebeuren, dan moet hieraan in de groep vanzelfsprekend aandacht besteed worden. Als het een ongeluk met dodelijke afloop is, is het Draaiboek rouw en verdriet een hulpmiddel over hoe hiermee om te gaan in je groep .