Headerafbeelding

Sloep / motorvlet varen

Wat is sloep/motorvlet varen?

Sloep/motorvlet varen vervangt binnen Scouting Nederland de vervallen CWO kwalificatie Motorboot varen.

Sloep/motorvlet varen omvat het varen, navigeren en manoeuvreren met een boot voorzien van mechanische voortstuwing, enkele schroef geplaatst voor het roerblad. Een sloep/motorvlet onderscheidt zich van een motorjacht door het vaargebied, een beperkte navigatie uitrusting, het ontbreken van voorzieningen voor de ‘woonfunctie’. Het varen geschiedt op beschutte binnenwateren, zoals Friese meren, Randmeren, Plassen, Kanalen en Vaarten, Hollands Diep, stromende Rivieren (enkelzijdig) (vaargebied A van Jachtvaren).

Omdat de rol van schipper veel kennis en vaardigheid vraagt, is het opdoen van praktische ervaring een nodige voorwaarde. De opleiding tot schipper is dan ook onderverdeeld in verschillende (niveau)cursussen waarvoor het maken van mijlen/kilometers verplicht is.

Schipperen is groeien

De doorgaande lijn voor SMV varen:

  • Start met een goed bemanningslid te zijn;
  • Daarna ga je schipperen bij daglicht en niet te veel wind, maximaal 4 Bft;
  • Na extra mijlen/kilometers te hebben gemaakt komt de stap van schipperen onder zware omstandigheden, ook bij nacht en maximaal 6 Bft. 

De cursussen en diploma's

  • Diploma Bemanningslid (CWO I): Dit diploma is bedoeld voor personen van 12 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven onder verantwoordelijkheid van de schipper, met een sloep/motorvlet kwalificatie, als bemanningslid adequaat te kunnen functioneren.
  • Diploma Dagschipper (CWO II): Dit diploma is bedoeld voor personen van 16 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij daglicht en een windkracht van maximaal 4 Bft.
  • Diploma Schipper (CWO III): Dit diploma is bedoeld voor personen van 16 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als zelfstandig schipper uit te kunnen voeren bij dag en nacht en een windkracht van maximaal 6 Bft.
  • Diploma All-Round Schipper (CWO IV): Dit diploma is bedoeld voor personen van 18 jaar of ouder, die er blijk van hebben gegeven de bij de diploma-eisen vermelde functies als All-round Schipper uit te kunnen voeren bij dag en nacht en een windkracht van maximaal 6 Bft. Het diploma All-round Schipper (CWO IV) is het eigenvaardigheidsniveau van de Instructeur I3 Sloep/Motorvlet.