Headerafbeelding

Sloep / motorvlet varen

Sloep/motorvlet (SMV) is een diploma binnen CWO wat sinds 2021 bestaat en mede door Scouting is samengesteld i.s.m. CWO. Naast dit diploma is er ook nog steeds het CWO diploma Motorboot. Sloep/ Motorvlet is de lichtere variant van Motorboot en valt binnen de categorie ‘instructie aan boord’ net als Roeien en Zeilen. Motorboot valt onder de groep ‘jachtvaren’ en betreft het varen met een motor- of zeiljacht.

Wat is sloep/motorvlet varen?

Sloep/motorvlet varen omvat het varen, navigeren en manoeuvreren met een boot voorzien van mechanische voortstuwing, enkele schroef geplaatst voor het roerblad. Een sloep/motorvlet onderscheidt zich van een motorjacht door het vaargebied, een beperkte navigatie uitrusting, het ontbreken van voorzieningen voor de ‘woonfunctie’. Het varen geschiedt op beschutte binnenwateren, zoals Friese meren, Randmeren, Plassen, Kanalen en Vaarten, Hollands Diep, stromende Rivieren (enkelzijdig) (vaargebied A van Jachtvaren).

Omdat de rol van schipper veel kennis en vaardigheid vraagt, is het opdoen van praktische ervaring een nodige voorwaarde. De opleiding tot schipper is dan ook onderverdeeld in verschillende (niveau)cursussen waarvoor het maken van mijlen/kilometers verplicht is.

Schipperen is groeien

De doorgaande lijn voor SMV varen:

  • Start met een goed bemanningslid te zijn (CWOI), start vanaf 12+;
  • Daarna ga je als Dagschipper (CWOII) schipperen bij daglicht en niet te veel wind, maximaal 4 Bft, 16+;
  • Na Dagschipper volgt niveau Schipper (CWOIII): door extra mijlen/kilometers te hebben gemaakt komt de stap van schipperen onder zware omstandigheden, ook bij nacht en maximaal 6 Bft. Tevens het opstap diploma naar Instructeur niveau 2;
  • Tot slot is het vierde niveau All-Round Schipper (CWOIV): naast de vaardigheden als Schipper, beschik je ook over leidinggevende competenties en de eindverantwoordelijkheid dragen over alle bemanning en het schip, 18+. Tevens het opstap diploma naar Instructeur niveau 3.

Slepen

Slepen is een module en daarmee onderdeel van het diploma SMV All-Round Schipper (CWO-IV).