Headerafbeelding

Werken met nesten

Binnen de speltak welpen wordt er gewerkt met nesten. Deze term verwijst naar het Jungleboek van Rudyard Kipling, waar de welpen ook in nesten samenleven.

Een horde is een groep welpen. Een horde bestaat uit ongeveer 16 tot 24 welpen en is weer verdeeld in kleine groepjes van 5 tot 7 welpen van verschillende leeftijden. Binnen een nest hebben twee welpen een speciale taak: de gids en de helper. Het werken met nesten heeft vaak een praktische inslag, maar intussen geeft het de welpen ook eigen verantwoordelijkheid en worden ze gestimuleerd zelfstandig samen te werken. Wil je meer weten over hoe je nesten kunt inzetten in je speltak of waar je aan moet denken bij het selecteren van een gids en helper? Download dan de toelichting over het werken met nesten, gidsen en helpers. Er zijn speciale nesttekens in verschillende kleuren te koop bij de ScoutShop.

Gidsen

Gidsen zijn de 'leiders' van een nest, vaak de oudste welpen die al wat langer op Scouting zitten. Een gids helpt de jongere welpen in zijn nest, neemt initiatief en legt dingen uit aan de welpen in het nest. Speciaal voor deze gidsen is er een gidsteken dat je kunt bestellen bij de ScoutShop.

Scoutingspel