Headerafbeelding

Communicatie

Iedereen moet weten wat Scouting is en wat het betekent om scout te zijn. Het is daarom belangrijk om Scouting op een positieve manier aan de buitenwereld te laten zien. Communicatie speelt hierin een belangrijke rol. Maar niet alleen goede communicatie naar de buitenwereld is van belang. Ook communicatie naar leden en ouders, interne communicatie, is belangrijk voor een Scoutinggroep. Met verschillende hulpmiddelen en tools op het gebied van communicatie, die je op deze pagina's vindt, kun je gemakkelijker uitdragen en laten zien wat Scouting is en wat het betekent om scout te zijn. Ook zijn er praktische tips en formats die je helpen om de communicatie binnen je groep te regelen.

Contactpersoon communicatie worden

De contactpersoon communicatie stuurt een team aan dat zorgt voor alle interne en externe communicatie van de eigen Scoutinggroep. Hiermee wordt de groep en tegelijkertijd Scouting in Nederland op de kaart gezet, zodat iedereen in Nederland weet wat scouts doen en hoe gaaf Scouting is. De contactpersoon communicatie is in deze functie het directe aanspreekpunt voor Scouting Nederland als het gaat om communicatie. Binnen de eigen groep vormt de contactpersoon communicatie een team dat aan de slag gaat met de communicatie naar de buitenwereld, maar ook richting de eigen leden. Om de contactpersoon communicatie hiermee te helpen, is er een functieprofiel opgesteld waar hij of zij met het communicatieteam mee aan de slag kan gaan. Heb jij interesse om deze functie op je te nemen? Zorg dan dat jouw gegevensbeheerder of secretaris jou de functie toekent in Scouts Online.

Waarom een contactpersoon communicatie?

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die niet precies weten wat scouts doen. Dat komt vooral doordat scouts hun activiteiten in het bos of op het water uitvoeren, plekken die niet direct in het zicht liggen. Om Scouting in Nederland meer zichtbaar te maken, zijn de contactpersonen communicatie in het leven geroepen. Bij de lokale Scoutinggroepen gebeurt het en daarom is het belangrijk dat de groepen ook naar buiten brengen dat zij uitdagende en toffe activiteiten doen. Zo begrijpt iedereen direct waarom Scouting zo gaaf is!

Blijf op de hoogte

Alle contactpersonen communicatie die in Scouts Online zijn geregistreerd, worden regelmatig op de hoogte gehouden via een speciale nieuwsbrief en krijgen toegang tot een WhatsAppgroep waar de contactpersonen uit het hele land met elkaar tips en ideeën uit kunnen wisselen en vragen kunnen stellen. Ben jij ook contactpersoon communicatie van jouw groep/regio en wil jij hierbij? Stuur een mailtje naar Landelijk team Communicatie.

Daarnaast ontvang je ook maandelijks een communicatienieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van tips en tricks. Je ontvangt zelfs automatisch een uitnodiging voor de jaarlijkse live Communicatiedag. Houd hiervoor vooral ook de evenementenkalender in de gaten!

Chief scout Freek Vonk en communicatie-uitingen

Het is natuurlijk supertof om Freek in te zetten voor bijvoorbeeld ledenwerving! Je kan onderstaande foto's gebruiken in posters, flyers of online, op voorwaarde van de volgende spelregels:

  • De foto's mogen, in verband met rechten, alleen in verhouding worden geschaald en verder niet worden gewijzigd.
  • Bij elk gebruik van de foto's moeten de volgende fotocredits worden meegegeven: Mike van den Toorn.
  • Het is niet toegestaan om de foto's te gebruiken om producten of merchandise van een Scoutingorganisatie te verkopen / promoten.
  • De foto's mogen alleen worden gebruikt ter promotie van Scouting in Nederland. Hierbij moet altijd worden gezorgd dat de uitingen geen afbreuk doen aan de goede naam en reputatie van prof. dr. Freek Vonk en Scouting Nederland.

Tijd voor Avontuur!

Tijd voor Avontuur bestaat uit twee onderdelen: een doorlopende (ledenwervi...

Scoutingapp

De (gratis!) Scoutingapp is een waardevolle tool voor Scoutinggroepen. Met ...

Omgaan met social media

Als Scoutinggroep kan je niet meer zonder social media. Dat is niet zo gek,...

De media opzoeken

Hier staat Scouting voor: "Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt le...

Huisstijl Scouting Nederland

Een sterke visuele identiteit is superbelangrijk voor je Scoutinggroep, -re...

Calamiteitencommunicatie

Als er een calamiteit plaatsvindt binnen je groep of regio, zal een bestuur...

Scouting magazines

Vanaf 2024 ontvangen leden tot 15 jaar één keer per jaar het supervette zom...

Mediaplanning

Met verschillende communicatiemiddelen en tools op het gebied van communica...

Ondersteuning