Headerafbeelding

Eisen en theorie-oefenexamens

Scouting Nederland heeft als opleidingssysteem voor varen het CWO systeem. Scouting gebruikt dit systeem voor Roeiboot, Kielboot, Sloep/Motorvlet en Buitenboord motor. Van alle CWO-disciplines is gedetailleerde informatie over de theorie- en de praktijkeisen beschikbaar op de website van het CWO. Tevens is er een handige infographic waarop je kunt zien welke CWO-kwalificaties er zijn en vanaf welke leeftijd je examen kan doen. We noemen deze de vaarroute CWO. Bij Scouting start je met CWO vanaf scoutsleeftijd. Voor welpen zijn er speciale insignes als opstap naar het CWO-systeem.

Theorie-oefenexamens

Voor iedere CWO-kwalificatie heb je een zekere kennis van de theorie nodig. Die kennis gaat onder andere over de verkeersregels op het water, over de krachten op jouw zeilboot, schiemannen enzovoort. De eisen voor iedere CWO-kwalificatie zijn te vinden op de website van het CWO.

Het CWO heeft ook een digitaal systeem genoemd het watersportpaspoort, waarmee de eisen individueel afgetekend kunnen worden indien behaald. Je kunt de eisen ook in het watersportpaspoort vinden indien je daaraan deelneemt. Voor meer vragen hierover, informeer bij je eigen waterscoutinggroep en/of admiraliteit. De oefenexamens vind je hier

Testen van de kennis voor de theorie van de CWO-kwalificatie

Om erachter te komen of jouw kennis voor de CWO-kwalificatie voldoende is, hebben we een aantal oefenvragen voor een of meerdere eisen van de CWO Kielboot I, II of III kwalificatie. De oefenvragen zijn meerkeuzevragen en komen uit de zogenaamde CWO-database van Scouting Nederland. Dit betekent dat de vragen die je oefent ​overeenkomen met de eisen die op eenvorderingenstaat/watersportpaspoort afgetekend worden.

Wanneer is mijn kennis voldoende?

Je hebt een voldoende score als je 70% of meer vragen goed hebt.

• Kielboot I bestaat uit 25 vragen, je moet dan minimaal 18 vragen goed hebben
  • Kielboot II bestaat uit 35 vragen, je moet dan minimaal 25 vragen goed hebben
  • Kielboot III bestaat uit 45 vragen, je moet dan minimaal 32 vragen goed hebben

Disclaimer en contact

De vragen mogen vrij worden gebruikt voor niet-commerciële doeleinden. Hergebruik van (delen van) de vragen is slechts toegestaan na toestemming van de werkgroep CWO-examenvragen van Scouting Nederland. De vragen zijn met grote zorg samengesteld. De makers kunnen echter op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade die, in welke vorm dan ook, het gevolg is van het gebruik van de vragen. Reacties, opmerkingen, opbouwende kritiek of andere vragen kan je sturen naar je eigen admiraliteit. Zij kunnen contact opnemen met de werkgroep CWO-examenvragen van Scouting Nederland.