Headerafbeelding

Roverscouts

Roverscouts zijn alle jeugdleden van Scouting die tussen de 18 en 21 jaar oud zijn. Roverscouts worden gezien als jeugdleden, omdat je als roverscout de laatste hand legt aan je jeugdperiode bij Scouting. De speltak sluit dan ook aan bij de ontwikkeling en ervaringen die je bij de explorers hebt doorgemaakt.

De Y-vormige stok heeft een centrale plek binnen de speltak roverscouts. Je ziet 'm op het speltakteken, de uitdagingenbadge en de Partenza-dasring terugkomen. De stok staat symbool voor de keuze die je als roverscout maakt aan het eind van de speltak: je gaat de vaardigheden die je binnen Scouting hebt opgedaan, inzetten in een functie binnen Scouting en geeft zo Scouting door aan de nieuwe generatie óf je stopt met Scouting, maar gebruikt je vaardigheden actief buiten Scouting.

Een groep roverscouts wordt een stam genoemd, net zoals je bij de scouts een troep hebt en bij de explorers een afdeling. Je hebt roverscouts op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau. Ook scouts met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel, zowel in speciale groepen als bij jou in je groep of speltak. In veel landen heet de speltak van deze leeftijdsgroep 'rovers'. De naam 'roverscouts' past bij het internationale gehalte dat het roverscoutsprogramma heeft.

Roverscouts als speltak

Roverscouts vormen een speltak, omdat Scouting jongeren de ruimte wil bieden hun eigen programma vorm te geven als belangrijke laatste fase in hun ontwikkeling. Hier passen geen ouderen bij. Wel is het zo dat het onderling contact zeer op prijs wordt gesteld. Er zijn dan ook groepen die werken met een juniorstam die bestaat uit roverscouts en een seniorenstam die bestaat uit plusscouts. Zo kunnen beide leeftijdsgroepen hierin prima hun rol vinden.

Om te voorkomen dat het jeugdlidmaatschap als een nachtkaars uitgaat is gekozen voor een duidelijke eindleeftijd. De verwachtingen van voor en na de eindleeftijd lopen namelijk sterk uiteen. Ben je 18 tot 21 jaar, dan heb je als roverscout de ruimte binnen jouw eigen programma. Als je ouder bent dan 21, wordt van je verwacht dat je de vereniging ondersteunt in de rol van leidinggevende, plusscout of vrijwilliger op regionaal of landelijk niveau.

Spelmaterialen

Lees meer over het roverscoutsprogramma in de brochure One step beyond of de routekaart voor roverscouts. Daarnaast vind je nog meer handig materiaal in de ScoutShop, zoals de uitdagingenbadge, het speltakteken roverscouts en de speltakvlag. Klik hier om meteen een bestelling te doen.

Online vind je handige documenten die je kunt gebruiken bij het programmeren.

Scoutingkleding

Roverscouts dragen dezelfde blouse als explorers. Bij een landgroep dragen roverscouts een brique Scoutfit blouse, bij een luchtgroep een grijze Scoutfit blouse en bij een watergroep een blauwe Scoutfit blouse. Ook het blauwe Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui maken deel uit van de Scoutfit. Via deze link vind je alles wat je nodig hebt voor je installatie als roverscout bij Scouting! Je bestelt via de ScoutShop ook de roverscoutsvlag.

Programma maken

Als roverscouts zijn overgevlogen vanaf de explorers, zullen ze de eerste m...

Proloog

De eerste fase, de Proloog, begint met het overvliegen en duurt tot en met ...

Traject

De tweede fase, het Traject, is de langste fase van het roverscoutsprogramm...

Epiloog

De Epiloog is de derde fase en gaat in nadat je je uitdagingen hebt voltooi...

De stam

Een groepje roverscouts heet een stam. Het mooie aan het roverscout zijn is...

Start een stam

Het is tijd voor een actieve stam in je groep! Plannen genoeg, maar nu moet...

Insignes en badges

Bij de roverscouts wordt niet met insignes gewerkt, maar met een badge. Dez...

11

Op kamp

Het is zo ver: je gaat met je stam op kamp! Iedereen heeft er heel veel zin...

Studentenscouting

Studentenscouting is hot! Al heel wat jaren zijn er Studentenstammen in de ...

Award uitreiking 2

Awards

De awards vormen een pluspakket naast de normale insignes en badges en zijn...

Scoutingspel