Headerafbeelding

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan zowel online als offline plaatsvinden.

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag is wanneer iemand tegen jouw wil naaktbeelden van jou online heeft gezet of ze naar anderen heeft doorgestuurd, of hiermee dreigt. Ook heb je te maken met online seksueel geweld wanneer iemand jou chanteert en eist dat je naaktbeelden van jezelf opstuurt, bijvoorbeeld via de app, snapchat of de webcam. Als iemand jou dwingt om seksuele handelingen bij jezelf te doen voor de webcam, valt dat ook onder online seksueel geweld.

Waar kun je terecht voor informatie en advies?

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp. Bij het centrum werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om het slachtoffer specialistische zorg te geven. De website geeft duidelijke informatie voor slachtoffers (volwassen en kind), maar ook voor naasten. Met o.a. tips over hoe je iemand kan steunen na seksueel geweld.

Meer informatie: centrumseksueelgeweld.nl

Telefoon: 0800-0188 (gratis en anoniem)


Helpwanted

Veel informatie over verschillende soorten online seksueel misbruik (sexting, sextortion en grooming), hoe je het kan voorkomen en wat je kan doen wanneer het je is overkomen of wat je kan doen om iemand te steunen die het is overkomen. Ook is er op de website veel gratis informatiemateriaal te vinden.

Meer informatie: helpwanted.nl


LOVE Online toolkit

Op de website vind je naast uitleg wat sexting/ shame sexting is ook een duidelijk stappenplan hoe te handelen.

Meer informatie: stappenplansexting.nl


Rutgers

Veel informatie over seksualiteit en thema’s zoals seksuele vorming en seksueel geweld. Via de website kan je online gratis cursussen volgen over seksueel geweld en weerbaarheid, maar ook over seksuele vorming.

Meer informatie: rutgers.nl


Stop it Now


Stopitnow! Is een hulplijn voor mensen die worstelen met (seksuele)gevoelens voor kinderen. Ook wanneer je iemand in de omgeving kent met deze problemen, kun je bij StopitNow! Terecht.

Meer informatie: stopitnow.nl


E-learning: seksuele intimidatie


Het Centrum Veilige Sport heeft een e-learning over seksuele intimidatie. Je krijgt tips en tricks, veel praktische informatie en dilemma’s waarover je kunt praten.

Meer informatie: centrumveiligesport.nl

Ondersteuning