Headerafbeelding

Huisstijl Scouting Nederland

Een sterke visuele identiteit is superbelangrijk voor je Scoutinggroep, -regio of team, omdat het ervoor zorgt dat we herkenbaar zijn. Hierbij spelen vier belangrijke elementen een rol: het logo, de lettertypes, foto's en achtergronden. Deze vormen de basis waarmee ontwerpers kunnen spelen, maar er zijn wel een paar regels om in gedachten te houden. Hieronder laten we je zien hoe je met deze vier elementen verschillende stijlen kunt creëren die allemaal anders aanvoelen, maar toch eenheid uitstralen.

Huisstijlhandleiding

In de huisstijlhandleiding vind je alle specificaties van logo's, kleurgebruik, lettertypes en nog veel meer. Er zit zelfs een woordenlijst in, voor als je twijfelt hoe je een bepaald Scoutingwoord of afko schrijft. Wist je dat Scouting een 'eigennaam' is? Daarom schrijf je het altijd met een hoofdletter, ook in combinaties als Scoutingkleding, Scoutinghistorie, Scoutingprogramma, enz. Met uitzondering van gecombineerde namen als waterscouting, luchtscouting en landscouting. Die huisstijlhandleiding is een must voor iedere ontwerper, of je nu in Adobe InDesign, Word of Powerpoint werkt.

Logogebruik

Het logo van Scouting Nederland bestaat uit een beeld- en woordmerk, die niet los van elkaar te gebruiken zijn. De Nederlandse vlag, het klaverblad en de (Franse) lelie vormen het beeldmerk. Het woordmerk, dat wil zeggen het woord ‘Scouting’, vormt samen met het beeldmerk het logo van Scouting Nederland. Het logo kent twee verschillende verschijningsvormen. Hieronder vind je het logo van Scouting Nederland als download in diverse bestandsformaten.

Het tweeluiklogo gebruik je met je eigen groeps- of regiologo erin. In de huisstijlhandleiding lees je hoe je dat handig kan toepassen. Hieronder vind je als voorbeeld het groene tweeluiklogo. In het zipbestand vind je daarnaast ook een rode, gele, blauwe en zwarte. De speltakteken van de bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts zijn ook in tweeluik te vinden/downloaden met het Scouting Nederland logo.

Aanvullende huisstijlelementen

Download hier de spetters, brush strokes en andere aanvullende stijlelementen die in de huisstijlhandleiding worden beschreven.

Sjablonen voor Word en Powerpoint

Om het huisstijlgebruik zo makkelijk mogelijk te maken zijn er verschillende sjablonen beschikbaar voor Word en PowerPoint. Wil je een verslag maken, bijvoorbeeld notulen voor je groepsraad? Gebruik dan het infoblad. Ga je een brief sturen naar de gemeente? Zet het briefpapier in! De documentsjablonen gebruik je voor grotere documenten, zoals een jaarverslag.

Speltaktekens en activiteitengebieden

De speltaktekens vind je hier als download. Ook hier geldt, het is niet de bedoeling om deze te wijzigen. Wel mag je deze natuurlijk zo groot als je wilt maken, op een muurschildering of kampkist bijvoorbeeld! De speltakteken van de bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts zijn ook in tweeluik te vinden/downloaden met het Scouting Nederland logo. Daarnaast vind je hieronder afbeeldingen van alle activiteitengebieden: Sport & Spel, Uitdagende Scoutingtechnieken, Expressie, Buitenleven, Identiteit, Internationaal, Samenleving en Veilig & Gezond.

Beachflags

Beachflags zijn hot! Deze beachflags zijn opgemaakt met de afmetingen voor maat M van Drukwerkdeal.nl, maar deze maten zijn ook gangbaar bij andere drukkerijen. Check dus wel eerst even of de maten overeenkomen met de eisen van jouw gekozen drukkerij.

Microsoft Teams achtergronden

Wil jij jouw achtergrond liever even verhullen tijdens je videobelafspraak? Met deze afbeeldingen geef je er een Scoutingsfeertje aan!

Beeldbank

Fotografie is een geweldige manier om de sfeer en het gevoel van je boodschap over te brengen. Of je nu stoere avonturen wilt laten zien of juist de gezellige sfeer in het kamp, de keuze van de foto's kan veel impact hebben. Maar ook hier geldt dat ze moeten passen binnen de algemene uitstraling van Scouting Nederland. In de huisstijlhandleiding vind je handige tips om rekening mee te houden. Via het Flickr-account van Scouting Nederland kun je rechtenvrije foto's downloaden voor promotioneel gebruik binnen een Scoutinggroep of -onderdeel. Handig als je een poster wil maken, maar geen recente (geschikte) foto's hebt van je eigen groep, regio of team.

Ondersteuning