Headerafbeelding

Pesten

Pesten kan overal voorkomen, ook bij Scouting. Als leidinggevende wil je er natuurlijk voor zorgen dat kinderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Het zorgen voor een omgeving waarbinnen vrijwilligers en jeugdleden op een respectvolle manier met elkaar omgaan, is hierbij erg belangrijk. 

In de trainingen en kompassen voor leiding (Beverkompas, Welpenkompas, Scoutskompas en in de Explorergids) wordt ingegaan op pesten en hoe je het kunt voorkomen. Meer informatie over pesten en de preventie hiervan vind je ook in het infoblad pesten. Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de sfeer in de groep zo goed en gezellig is, dat er geen pestgedrag voorkomt. In zo'n omgeving heeft iedereen respect voor elkaar en laten de scouts elkaar in hun waarde.

Overige informatie

Er is veel informatie beschikbaar op internet en bij andere organisaties over pesten en hoe je het kunt voorkomen:Kijk eens op de pestpagina op de website van het Nederlands Jeugd Instituut. Het is wel gericht op scholen, maar ook voor Scoutinggroepen staat er veel bruikbare informatie. De Belgische collega’s hebben ook veel bruikbare informatie over het voorkomen van pesten. Een leuk spel is ‘TOKTOK, herrie in het hok’. Dit spel gaat over pestgedrag en heeft ook een link met social media.

Ondersteuning