Headerafbeelding

Over de organisatie

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.000 leden. Lees meer over de doelstelling van Scouting Nederland. 

Scoutinggroepen
De circa 1.000 Scoutinggroepen in Nederland vormen de basis van de landelijke vereniging. Iedere Scoutinggroep is een op zich zelf staande vereniging, met een groepsbestuur en een groepsraad en is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het Scoutingspel binnen de kaders van Scouting. De groepsraad bestaat uit oudervertegenwoordigers, de leden van het groepsbestuur en alle leiding van de speltakken en vormt het besluitend hart van de groep. Alle groepen bij elkaar vormen de Vereniging Scouting Nederland. Ieder lid van een lokale groep is daarmee automatisch lid van Scouting Nederland. In de groepenzoeker vind je waar alle groepen zich bevinden.

Regio's en admiraliteiten
Scouting is verdeeld in 45 Scoutingregio's en 23 admiraliteiten waar de samenwerking op het gebied van Waterscouting is georganiseerd. De regio heeft intensief contact met de groepen en verzorgt de opleiding van vrijwilligers met Scouting Academy, coacht groepen en organiseert regionale spelbijeenkomsten. Scouting heeft 1.000 Scoutinggroepen in Nederland.

Landelijke organisatie
De landelijke organisatie, de Vereniging Scouting Nederland, wordt gevormd door de landelijke raad, het landelijk bestuur en het landelijk servicecentrum.

Wereldwijd
Wereldwijd telt Scouting ongeveer 28 miljoen scouts verdeeld over 218 landen. Scouting Nederland is lid van de wereldbond voor iedereen – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – en van de wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Besluitvorming binnen de vereniging

De landelijke raad is het hoogste besluitvormend orgaan van de Vereniging Scouting Nederland. In de landelijke raad zit een afgevaardigde + plaatsvervanger van elke regio + 3 vertegenwoordigers uit het waterwerk. Scoutinggroepen kunnen via hun lidmaatschap bij een regio hun invloed op landelijk beleid uitoefenen met een stem in de regioraad. De afgevaardigde van de regio in de landelijke raad brengt het advies/ kritische vraag/ mening of stem van de regioraad in bij de vergaderingen van de landelijke raad. Het landelijk bestuur bereidt beleidsvorming voor, ondersteund door het landelijk servicecentrum. Het landelijk servicecentrum ondersteunt, naast beleids- en besluitvorming, alle onderdelen binnen de vereniging zodat het Scoutingspel optimaal kan worden aangeboden.

Besluitvorming Vereniging Scouting Nederland
Overzichtbestuur

Landelijk bestuur

Het landelijk bestuur, bestaande uit vrijwilligers, bereidt het beleid voor...

P1070283 2

Landelijk servicecentrum

De Vereniging Scouting Nederland wordt ondersteund door beroepskrachten die...

20140723 MN 9365 1

Organisatiestructuur LSC

Het landelijk servicecentrum realiseert het beleid van de vereniging, dat w...

100 20150613 MN 9111 1

Beschermvrouwe Koningin Máxima

Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Máxima is de beschermvrouwe van Scouting...

Freek website

Chief scout Freek Vonk

Prof. dr. Freek Vonk is sinds september 2021 de Chief scout van Scouting Ne...

E8 BDB1 B2 1963 41 DE 9672 B889 FCC43951 e1568707093460 1024x768

ScoutShop

De ScoutShop heeft verschillende winkels in het land waar je de spullen kun...

Img 6787 2 36298512336 o

Terreinen en accommodaties

Scoutinggroepen maken voor hun bijeenkomsten gebruik van gebouwen en wachts...

DSC 5402 1

Scoutingmusea

In Nederland zijn vier Scoutingmusea waar je alles over de rijke historie v...

IMG 4719 33

Vacatures & stages

Scouting Nederland is een jeugd- en jongerenorganisatie waarbij duizenden v...