Headerafbeelding

Awards

De awards vormen een pluspakket naast de normale insignes en badges en zijn bedoeld voor scouts, explorers en roverscouts die meer willen doen, zien en ervaren.

Welke awards zijn er?

Er zijn drie verschillende awards die je vanuit Scouting Nederland kunt behalen en samen met de hele speltak kan doen: de Development Award, de Europe Award en Nature Award.  Daarnaast is het ook mogelijk om individueel aan een internationale award te werken. Deze International Award for Young People kun je via de organisatie van Award Nederland behalen. 

Voor elke Scouting Nederland award is een handleiding geschreven waarin je meer informatie vindt over wat er verwacht wordt om een award te behalen. Daarnaast zijn er voor de Development en Nature Award projectideeën beschreven waaruit explorers kunnen kiezen of die ze inspiratie geven om zelf een project te bedenken. Voor explorers en roverscouts is er ook nog een aantal formulieren dat ze kunnen gebruiken bij het opzetten en uitvoeren van een project.

Nature Award

De Nature Award valt binnen het activiteitengebied Buitenleven en is een combinatie van twee bestaande programma’s van de internationale Scoutingorganisaties WAGGGS en WOSM: de Biodiversity challenge badge en het World Scout Environment Programme. Scouts, explorers en roverscouts gaan aan de gang met verschillende activiteiten op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit, die verdeeld zijn over vijf thema’s: land, lucht, water, de wereld en aan de slag. Binnen deze thema’s kunnen ze zelf kiezen welke activiteiten ze gaan doen.

Development award

De Development Award bestaat uit drie fasen waarin scouts meer ontdekken over zichzelf, de groep en de wereld om hen heen. Deze drie fasen zijn bij elke speltak terug te vinden in het programma. Bij de scouts en explorers zijn deze fasen heel zichtbaar. Bij de roverscouts lopen de fasen meer door elkaar heen. De scouts krijgen bijvoorbeeld positieve feedback en complimenten tijdens de activiteit ‘Geluksenveloppen’ en de explorers spelen ‘Vooroordelentoneel’ aan de hand van foto’s. De activiteitengebieden die hierbij aan bod komen, zijn Identiteit en Samenleving. Daarnaast hebben de activiteiten een link met de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Europe Award

Het activiteitengebied Internationaal is een belangrijk onderwerp bij Scouting. Juist de internationale component is zo bijzonder; scouts maken tijdens jamborees vaak nieuwe vrienden in allerlei landen. De Europe Award sluit hier mooi bij aan en daagt scouts uit om (meer) internationale contacten op te doen. Voor iedere speltak is er een andere invulling van de award met als doel kennis te maken met scouts uit het buitenland en te leren over andere culturen.De scouts doen als ploeg mee met het bestaande programma ‘Lands of adventure’. Dit programma is ontwikkeld door en voor de verschillende Scoutingorganisaties van Europese landen. Scouts komen op deze manier in contact met scouts uit andere landen, kunnen op eigen creatieve wijze laten zien hoe ze Scouting beleven en krijgen een beeld van hoe het Scoutingspel in andere landen gespeeld wordt.Explorers gaan met de hele afdeling op bezoek bij een groep buitenlandse explorers of ontvangen als afdeling een groep buitenlandse explorers in Nederland. Door deze uitwisseling ontdekken ze wat de sociale en culturele overeenkomsten en verschillen zijn tussen de eigen en de partnergroep.Roverscouts kunnen kiezen uit vier verschillende soorten internationale projecten, zowel binnen als buiten Scouting. Hierbij maken ze, alleen of met een groepje roverscouts, in een voor hen onbekende omgeving kennis met andere mensen en culturen.

The International Award For Young People

The International Award For Young People is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Scouts, explorers en roverscouts verleggen hun grenzen als ze meedoen aan dit Award programma. Je leert wat jij zelf graag wil leren en ontwikkelen en je draagt tegelijkertijd ook nog een steentje bij aan de samenleving door het doen van vrijwilligerswerk.

Na een aantal succesvolle jaren The International Award For Young People binnen Scouting te hebben aangeboden, is dit in november 2023 gestopt. De aanmelding en de Award begeleiding lopen nu weer via Award Nederland.

Dat wil echter niet zeggen dat je als scout deze Award niet meer kan doen. Onderdelen als vrijwilligerswerk en individueel talent kan je nog altijd binnen Scouting oppakken. Meer informatie over deze uitdagende Award vind je op https://www.award.nl/ en bij vragen kun je mailen naar info@award.nl

In Engeland heeft o.a onder britste scouts deze Award groot aanzien en is daar bekend onder de naam The Duke of Edinburgh’s Award (https://www.dofe.org/).

Hoe nu verder

Wil je met je speltak meedoen aan het behalen van zo’n prachtige award? Ga dan als volgt te werk.

Oriëntatie

Lees de handleidingen door en introduceer de verschillende awards bij je speltak. Bespreek de mogelijkheden en maak een keuze waar je aan wilt werken.  

Voor The International Award For Young People kunnen jeugdleden zich individueel inschrijven bij Award Nederland (https://www.award.nl/)

Ondersteuning
Mocht je vragen hebben over de invulling van het programma of ergens niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met het team spelspecialisten via spelspecialisten@scouting.nl. Voor vragen over de International Award for Young People kun je terecht bij info@award.nl

Afronding

Heb je (met je speltak) een awardprogramma gevolgd, dan kun je de bijbehorende awardbadge bij de ScoutShop te bestellen.

Scoutingspel