Headerafbeelding

Vrijwilliger worden

Als je vrijwilliger wordt bij Scouting, dan besluit je lid te worden van een wereldwijde organisatie. Scouting is een vereniging met leden. Er zijn jeugdleden, kaderleden en volwassen leden die helpen (plusscouts). Voor de herkenbaarheid buiten Scouting noemen we de kaderleden en plusscouts vrijwilligers.

De meeste kaderleden zijn begonnen als jeugdlid en hebben zich ontwikkeld tot leiding bij een leeftijdsgroep. Maar ook ouders, vrienden en vriendinnen, familieleden en collega’s melden zich aan als vrijwilliger. Iedereen die enthousiast is over het leveren van een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren kan vrijwilliger worden. Er is altijd een taak die past bij jouw kennis, ervaring en voorkeur. Je kunt aan de slag bij een groep bij jou in de buurt, in de regio of als landelijk vrijwilliger bij Scouting Nederland.

Bij een Scoutinggroep

Ben je op zoek naar een leuke en actieve klus bij één van de ruim 1.000 Scoutinggroepen? Dan kan je aan de slag als leidinggevende bij een bepaalde leeftijdsgroep, als bestuurslid of in een ondersteunende rol. Zoek een groep bij jou in de buurt en neem contact op met de groep voor meer informatie. Voor alle functies geldt dat je lid van Scouting Nederland bent of wordt. Natuurlijk onderschrijf jij als (toekomstig) lid de doelstelling van Scouting en heb je er geen bezwaar tegen dat er een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor je wordt aangevraagd. Lid worden doe je via de Scoutinggroep zelf.

Ben je al eerder lid geweest van Scouting Nederland? Houd dan je oude lidmaatschapsnummer bij de hand, dan kan je nieuwe aanmelding meteen gekoppeld worden aan je oude gegevens.

Leidinggevende bij één van de leeftijdsgroepen binnen een Scoutinggroep
Als leidinggevende bij één van de leeftijdsgroepen (speltakken) zorg je, samen met de rest van het team en de teamleider, voor een te gek programma voor de kinderen of jongeren, waarbij kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. De meeste speltakken draaien één keer per week. Buiten deze 'opkomsten' bereid je als leidingteam het programma en de eventuele weekenden en kampen voor. Wil je meer weten? Ga dan op zoek naar een Scoutinggroep bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden. Voor een functie als leidinggevende geldt een minimumleeftijd. Kijk bij de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Vrijwilliger binnen een Scoutinggroep
Naast de leidinggevenden die in de Scoutinggroep zorg dragen voor het programma-aanbod voor de jeugdleden, zijn er tal van ondersteunende functies die belangrijk zijn voor een goed draaiende groep. Bij Scouting kun je bestuurslid worden, maar je kunt ook een bijdrage leveren als praktijkbegeleider, materiaal- of gebouwbeheerder, verhuurder, ledenadministrateur, vertrouwenspersoon en nog veel meer. Binnen het bestuur heb je een voorzitter, secretaris en penningmeester. Maar ook een groepsbegeleider die verantwoordelijk is voor een duurzaam vrijwilligersbeleid. Als praktijkbegeleider zorg je ervoor dat iedere leidinggevende zich binnen de groep kan ontwikkelen tot een gekwalificeerde leidinggevende. Kortom: er zijn heel veel verschillende en uitdagende functies! Je bent al een waardevolle vrijwilliger als je maar een paar uur van je vrije tijd aan Scouting wilt besteden. Wil jij een bijdrage leveren bij een groep bij jou in de buurt? Meld je dan aan!

Op regio- of landelijk niveau

Vrijwilliger binnen een Scoutingregio
In Nederland zijn er 45 Scoutingregio's. De regio is een samenwerkingsverband van Scoutinggroepen in een werkgebied. In de regio’s worden er activiteiten en trainingen georganiseerd en ondersteunen groepen elkaar. Binnen de regio’s werken de waterscoutinggroepen samen in hun ‘admiraliteit’ Je kunt vrijwilliger worden op regioniveau, bijvoorbeeld als organisator, bestuurder of als trainer. Ook als lid van het kennisnetwerk of als adviseur/coach kan je in de regio aan de slag. Heb je interesse? Zoek dan een regio bij jou in de buurt en neem contact op voor meer informatie.

Vrijwilliger bij Scouting Nederland
Ook op landelijk of zelfs internationaal gebied kun je een bijdrage leveren als Scoutingvrijwilliger. Projecten, evenementen en andere gave uitdagingen op jouw vakgebied of misschien wel helemaal buiten jouw vakgebied: je vindt ze bij Scouting! Er zijn vaste functies voor allerlei taken en er zijn functies in de organisatie van activiteiten en evenementen. De vacatures vind je in het online vacatureoverzicht. Door te reageren op een vacature meld je je aan als landelijk vrijwilliger. Weet je nog niet precies wat je wilt doen, maar misschien wel als vrijwilliger aan de slag wilt bij Scouting Nederland? Dat kan natuurlijk ook. Reageer als open sollicitatie (onderaan de pagina) en het landelijk HRM-team neemt contact met je op voor een passende vrijwilligersjob.

Donateur van Scouting

Heb je een warme band met Scouting en wil je bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland, zonder een actieve rol als vrijwilliger te vervullen? Word dan donateur! Als donateur van het Scouting Nederland Fonds geef je Scoutinggroepen een steuntje in de rug en draag je bij aan het realiseren van mooie projecten en de ontwikkeling van het Scoutingspel. Met het ontvangen van de Scouting Nederland nieuwsbrief, uitnodigingen voor bezoekersdagen van Scoutingactiviteiten en speciale aanbiedingen van de ScoutShop blijf je als donateur betrokken bij Scouting. Meld je direct aan als donateur!

Gilwell Park Gilwell London 7

Plusscout worden

Als plusscout ben je vrijwilliger en lever je een actieve bijdrage aan de v...

DSC 0751

Vacatures zoeken

Wil je vrijwilliger worden bij Scouting? Klik hier voor een overzicht van a...

20140730 MN 2417 1

Landelijk vrijwilliger worden

Wat leuk dat je aan de slag wilt gaan als gaan als landelijk vrijwilliger. ...