Headerafbeelding

Insignes voor waterscouts

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren er ook veel. Scouts doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Om de progressie zichtbaar te maken, kunnen scouts insignes behalen.

Drie fases

De insignes die scouts kunnen behalen, zijn verdeeld over drie fases: de basisfase, de verdiepingsfase en de specialisatiefase. Een scout doorloopt door de jaren de verschillende fases door op zijn eigen tijdsschema.

In de basisfase leert een scout wat hij/zij nodig heeft om goed, veilig en verantwoord mee te doen met de activiteiten van de scouts. Voor elk van de activiteitengebieden is er minimaal een insigne beschikbaar. Na de basisfase komt een scout in de verdiepingsfase. In de verdiepingsfase leert een scout wat een scout minimaal moet kennen binnen een activiteitengebied. Als een scout een verdiepingsfase insigne behaald vervangt deze de basisfase insigne. In de specialisatiefase kunnen scouts zich specialiseren in een of meerdere onderwerpen. In de eerste twee fases was het belangrijk dat alle scouts dezelfde kennis en vaardigheden opdoen. Maar in deze fase is het juist de bedoeling dat scouts zich individueel richten op een onderwerp.

Voor ieder activiteitengebied zijn er meerdere insignes beschikbaar, zo kan een scout zich binnen het activiteitengebied expressie specialiseren in Fotografie. In de handleiding vaardigheidsinsignes scouts vind je meer informatie.

Werken met insignes

Voor de basis en verdiepingsfase insignes moeten de scouts minimaal drie van de beschreven challenges behalen. Dit gebeurt meestal in groepsverband. Er kan ook voor gekozen worden om een vervangende challenge te gebruiken.

Voor de specialisatiefase kiest een scout een van de insignes die hij/zij wilt behalen. Hiervoor staan vaste eisen beschreven deze moeten allemaal gedaan worden en kunnen niet vervangen worden. Een scout doet deze challenges in een combinatie van thuis en tijdens de opkomst, een leider controleert alleen aan het einde van het proces of alle challenges behaalt zijn.

Insigne-eisen

Je kunt de insignekaarten met alle insigne-eisen uit de basis- en verdiepingsfase downloaden van de algemene insigne-pagina scouts.  De eisen van de insignes van de specialisatiefase zijn ook beschikbaar. Bij de insignes is rekening gehouden met varianten voor land-, lucht- en waterscouts.. Ook is er een uitgebreide handleiding beschikbaar over het gebruik van de insignes en je kunt een handig Excel-document downloaden waarin je kunt bijhouden aan welke insigne-eisen je scouts hebben voldaan.

Waterscouting insignes

Speciaal voor waterscouts zijn er insignes opgesteld in elk van de drie verschillende niveaus. In de basis fase zitten onder andere ‘Welkom aan boord!’, ‘Basis kanoën’ en ‘Basis roeien’. Deze kunnen goed gebruikt worden als introductie voor nieuwe leden bij de speltak. Daarnaast is er voor waterscouts in de basisfase een alternatieve versie van het insigne 'Sport en spel' opgenomen.

In de verdiepingsfase is er een alternatieve versies van het insignes ‘Veilig en gezond’ opgenomen. In het insigne Veilig en gezond worden een aantal belangrijke veiligheidsaspecten van waterscouting behandeld.

In de specialisatiefase zijn er voor veel onderdelen van waterscouting een specialisatie geschreven: ‘Werfbaas’, ‘Meesterzwemmer’, ‘Voortdrijver’, ‘Navigator op water’, ‘Motor specialist’ en ‘Zeilmeester’. Zo kan elke waterscout zich in zijn interesse specialiseren. 

Basis fase insignes voor waterscouts

Op de insignekaart waterscouting zijn de eisen beschreven voor de extra basis insignes voor waterscouts:

  • Welkom aan boord!
  • Basis roeien
  • Basis kanoën

Insignekaart waterscouting

Nautische kwalificaties

Voor de waterscouts zijn er ook kwalificaties beschikbaar voor jeugdleden. Naast insignes kunnen de scouts dus landelijk erkende diploma’s halen binnen scouting. Deze diploma’s worden uitgegeven door het CWO. Het CWO Kielboot is zeer bekend, voor waterscouts zijn er nog meer CWO-diploma’s beschikbaar zoals Buitenboordmotor en Roeien. Voor informatie over de CWO waterscoutkwalificaties klik je op de onderstaande button.

Overzicht waterscouting insignes en diploma's

Bestellen

De insignes zelf kun je aanschaffen bij de ScoutShop. De insignes van de basisfase hebben een oranje achtergrond en worden bij de ScoutShop aangeduid met I. De insignes van de verdiepingsfase hebben een rode achtergrond en worden bij de ScoutShop aangeduid met II. De insignes van de specialisatiefase hebben een bordeauxrode achtergrond en worden bij de ScoutShop aangeduid met III.

Contact

Heb je vragen? Dan staan de spelspecialisten van Landelijk team Spel voor je klaar! Je kunt ze bereiken via spelspecialisten@scouting.nl.