Headerafbeelding

Scouting Academy voor waterscouting

Om jezelf te ontwikkelen en deskundiger te maken biedt Scouting Academy tal van mogelijkheden. Het Landelijk team Scouting Academy ondersteunt regio’s en admiraliteiten op het gebied van deskundigheidsontwikkeling. Voor de nautische deskundigheid op het gebied van varen zijn er een aantal eigen Scoutingopleidingen, maar werken we ook met het CWO-systeem. Het CWO is de diplomalijn om te leren zeilen, roeien en varen met een buitenboordmotor en motorboot. Scouting Nederland is als vereniging aangesloten bij CWO. De Stichting CWO (Commissie Watersportopleidingen) is een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Scouting Nederland gebruikt dit systeem voor roeien, zeilen, buitenboordmotor en motorboot (binnenboord). Binnen CWO is er een kwaliteitscommissie waar Scouting Nederland zitting in heeft. Meer lezen over CWO? Kijk dan op www.cwo.nl.

Vanuit Landelijk team Scouting Academy zijn er diverse teams die ondersteuning bieden op gebied van CWO en andere nautische Scoutingopleidingen.
Zo kun je terecht bij de Landelijke Zeilschool Scouting Nederland als je beter wilt leren zeilen en een CWO diploma wilt halen als aanvulling op mogelijkheden en aanbod van de eigen Scoutinggroep en de regio/admiraliteit. Ook bieden wij de training aan vanuit het Watersportverbond voor wedstrijdofficial of protest lid comité bij zeilwedstrijden. Maar ook producten zoals de kwalificatiewijzer die je in Scouts Online kunt vinden waar informatie staat over de verschillende kwalificaties die voor waterscouting te behalen zijn. Op de poster met kwalificatietekens hieronder zie je alle kwalificaties die er zijn.

Binnen Scouting kun je je als vrijwilliger ook kwalificeren voor bijvoorbeeld het geven van leiding aan je speltak. Lees hierover meer onder Scouting Academy.
Voor leidinggevenden van waterspeltakken gelden aanvullende eisen. Binnen Scouting kun je je als vrijwilliger kwalificeren voor allerlei functies bij de waterspeltakken, zie hiervoor de overzichtspagina van Scouting Academy voor waterscouting.

Voor meer informatie kun je mailen naar scoutingacademy@scouting.nl

Kwalificatiewijzer

De kwalificatiewijzer kun je vinden in Scouts Online onder de tab 'Vrijwilligers' en ‘Overzichten en links'. In de Kwalificatiewijzer kun je een overzicht vinden van de verschillende kwalificaties en door wie een bepaalde kwalificatie aangevraagd of geregistreerd kan worden in Scouts Online. De verschillende categorieën kwalificaties staan hierbij alfabetisch gerangschikt. Tussen deze categorieën vind je ook installatiedata, insignes en waarderingstekens die in Scouts Online geregistreerd kunnen worden.

Vaarroute CWO

Weet jij vanaf welke leeftijd je examen kan doen voor CWO Kielboot 1? Of wanneer jij eigenlijk Instructeur niveau 2 kan worden? Check de vaarroute en je hebt je antwoord. Binnen Scouting werken wij met het CWO-systeem, een opleidingssysteem met als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline.

Poster kwalificatietekens

Bij het behalen van een kwalificatie kan een bijbehorend kwalificatieteken verkregen worden dat op de blouse van de Scoutfit gedragen mag worden. De kwalificatietekens worden gedragen boven het rechterborstzakje. De tekens kunnen worden besteld bij de ScoutShop.

In de poster kwalificatietekens staan plaatjes van de verschillende kwalificatietekens. Door het zichtbaar dragen van dit teken laat je aan de buitenwereld zien dat je over bepaalde competenties beschikt.

Trainingskalender

Voor groepsbegeleiders, praktijkbegeleiders, besturen, regiomedewerkers e.d. worden diverse landelijke trainingen gegeven. Deze zijn te vinden in de trainingskalender.

Nautische opleidingen

Iedere boot die in Scoutingverband vaart, moet goed zijn bemand en onder le...

Cursus wedstrijdleiding (Allround Club Official Zeilen)

Vind jij het ook leuk om zeilwedstrijden te organiseren? In samenwerking me...

Teamprofiel waterscouting

Hoeveel leidinggevenden zijn er nodig op basis van het aantal kinderen in d...

Trainingskalender

Verschillende teams van Landelijk team Scouting Academy bieden nog diverse ...