Headerafbeelding

CWO

Scouting Nederland is als vereniging aangesloten bij CWO. De Stichting CWO (Commissie Watersportopleidingen) is een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline (windsurfen, roeien, jeugdzeilen, kielboot zeilen, catamaran, ed).

Scouting Nederland gebruikt dit systeem, vanaf de scoutsleeftijd, voor roeien, zeilen, buitenboordmotor, motorboot, sloep/motorvlet (binnenboord) en Groot Motorschip (GMS). Op de landelijke raad van december 2019 heeft de vereniging besloten om met het oude MBL-systeem te stoppen en alleen nog het CWO-systeem te gebruiken. Meer lezen over dit besluit? Klik hier.

Het CWO heeft ook een digitaal systeem genoemd het watersportpaspoort. Dit watersportpaspoort vervangt de papieren vorderingsstaten. In dit digitale paspoort staan per diploma de benodigde eisen die door de instructeur individueel afgetekend kunnen worden, indien behaald. Om gebruik te maken van het watersportpaspoort kan elke admiraliteit hiervoor zelf contact opnemen met CWO. De Scoutinggroepen kunnen er gebruik van maken via de admiraliteit die de Scoutinggroep kan toevoegen in het systeem.

Binnen CWO is er een kwaliteitscommissie waar Scouting Nederland zitting in heeft middels een waterscout, instructeur CWO vergevorderd. Deze scout is ook lid van het landelijk team CWO.

Om een CWO diploma zeilen-kielboot te halen, kun je, behalve bij je admiraliteit en eigen Scoutinggroep, ook terecht bij de Zeilschool Scouting Nederland. Daarnaast heeft Scouting een aantal producten ter ondersteuning van CWO ontwikkeld, zoals de kwalificatiewijzer waar je meer informatie kunt vinden over de verschillende kwalificaties voor waterscouting. Er is een poster met kwalificatietekens waarop je ook alle nautische kwalificaties kunt zien.

Bij Scouting start je met CWO vanaf scoutsleeftijd. Voor welpen zijn er speciale insignes als opstap naar het CWO-systeem. Op de vaarroute CWO (hieronder te downloaden) kun je zien welke diploma's je op welke leeftijd kan halen.

Nieuw: CWO 3.0

Op 25 november 2023 wordt een symposium over CWO 3.0 georganiseerd door de Commissie Watersport Opleidingen.  De wijzigingen die de Commissie Watersport Opleidingen heeft aangekondigd, worden in 2024 ingevoerd. In het najaar 2023 op de Waterscouting Netwerkdag zal het landelijk CWO-beleidsadvies team de geplande wijzigingen presenteren. Komend jaar worden de instructeur PvB's (Proeve van Bekwaamheid, portfolio en normeringen) uitgewerkt, zodat duidelijk is waar alle verschillende instructeurs, leercoaches en PVB-beoordelaars aan moeten voldoen.

Hiernaast het concept opleidingsschema dat dit jaar verder wordt uitgewerkt.

De instructeur 4 en opleidercompetenties zijn opgesplitst:

  • Het wordt mogelijk om apart leercoach te worden (hiermee mag je kandidaat instructeurs begeleiden met het samenstellen van portfolio’s)
  • Als vervolgtraject kan je ook beoordelaar worden (bevoegd tot het beoordelen van de portfolio’s).

ICT/CWO watersportpaspoort

Er is een nieuw CWO-systeem in ontwikkeling voor het bijhouden van de vorderingsstaten en diploma’s. Ook het stukje Salesforce dat CWO nog gebruikte komt in dit nieuwe systeem. Vanaf het najaar 2023 worden alle organisaties en dus ook de admiraliteiten in het nieuwe systeem gezet. Er worden nog testers gezocht, mocht je dit willen met je admiraliteit dan kun je dit aangeven via info@sportvid.nl. In 2023 zijn geen wijzigingen in de organisatie van Commissie Watersport Opleidingen gepland

Landelijk team CWO

Landelijk team Scouting Academy heeft een team, Landelijk team CWO, die informeert en adviseert over CWO systeem en actuele ontwikkelingen aangaande CWO (o.a. via de website en netwerkdagen waterscouting). Ook kunnen zij admiraliteiten coachen in bijvoorbeeld het inrichten van de CWO-pyramide (systeem van instructeurs).

Voor meer informatie kun je mailen naar scoutingacademy@scouting.nl.

CWO-instructeur worden

Scouting Nederland is als vereniging aangesloten bij CWO. De Admiraliteiten...

Theorie en oefenexamens

Scouting Nederland gebruikt het CWO- systeem voor roeien, zeilen, buitenboo...

Sloep / motorvlet varen

Sloep/motorvlet (SMV) is een diploma binnen CWO wat sinds 2021 bestaat en m...