Headerafbeelding

Werken met ploegen bij waterscouts

Binnen de speltak (land/water/lucht)scouts is het werken met ploegen een belangrijk onderdeel waarmee scouts zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid ontwikkelen. De meeste groepen geven hieraan vorm door per ploeg/bak een PL/boots en APL/kwartiermeester aan te stellen. Bij waterscouts zijn dit over het algemeen de oudste, meest ervaren scouts met CWO-kwalificaties. In de Scoutsgids en het Scoutskompas laat de ploeg van Zeger, Marloes, Mick, Tess, Jesper, Naomi en Radboud zien wat scouts allemaal doen.

In het Scoutskompas vind je enige achtergrondinformatie over het werken in ploegen, zoals hoe je een ploeg samenstelt en wat een (assistent-)ploegleider doet.

Voor meer informatie kun je bij de ScoutShop het boekje Werken met ploegen aanschaffen. Dit boekje is eerder gemaakt dan het nieuwe spelaanbod, waardoor het bijvoorbeeld afwijkt wat betreft naamgeving en leeftijdsgrenzen. Inhoudelijk gezien is het een heel duidelijk boekje dat je meer informatie geeft over het hoe en waarom van het werken in ploegen.

Bootsman & kwartiermeester (PL-/APL) -training

Speciaal voor (assistent-)ploegleiders is er een Bootsman & kwartiermeester (PL / APL)-training . Door deel te nemen aan deze training, doen waterscouts kennis en leiderschapsvaardigheden op voor hun rol als bootsman of kwartiermeester.

De speciale watervariant van de PL-/APL-training is in 2024 beschikbaar gekomen voor alle trainingsteams van de admiraliteiten/regio's.

Een speciale trainingbox met het uitgebreide draaiboek en met alle materialen voor de 9 modules kan worden aangevraagd bij de Scouting Academy.

Contact

Heb je vragen? Dan staan de spelspecialisten van Landelijk team Spel voor je klaar! Je kunt ze bereiken via spelspecialisten@scouting.nl.