Headerafbeelding

Welpen

De welpen zijn 7-11 jaar oud en spelen in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van Jungleboek. Samen met Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle. De avonturen zijn beschreven in een aantal leuke verhalen, te vinden in het boek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma's. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren.

Spelmaterialen

In de ScoutShop zijn verschillende materialen over het nieuwe spelaanbod te bestellen. Op deze manier voelt een welp zich helemaal thuis in de jungle! Je kunt het Welpenkompas bestellen, dit is het handboek voor leiding. Ook is er de mogelijkheid om de Junglegids, een leuke gids vol knutselideeën en spelletjes voor welpen, of het verhalenboek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli te bestellen. Daarnaast is het zakboekje welpen beschikbaar, waarin alles staat wat een welp nodig heeft. 

Naast de boeken vind je nog meer materiaal in de ScoutShop, zoals de welpeninsignes, nesttekens, helper- en gidsteken, het speltakteken welpen, poster van de junglekaart, poster van de junglebewoners, installatieplaten, funbadges voor leiding en de speltakvlag. Klik hier om meteen een bestelling te doen.

Ook online zijn er allerlei materialen te vinden die je helpen om het spel voor welpen nog spannender te maken. Kleurplaten, afbeeldingen van de junglefiguren, of een memoryspel met junglefiguren, maar ook handige tips over spel leiden bij welpen, een voorbeeldjaarplanning en de progressiematrix kun je online vinden. Kijk hiervoor op de downloadpagina van de welpen

Daar vind je ook de materialen die we speciaal voor het jubileum 100 jaar welpen hebben ontwikkeld, zoals de avonturen van Dahinda. In 2020 is de brulkikker als nieuw junglefiguur toegevoegd. Alle avonturen van Dahinda zijn gebundeld. Luister de podcast op Spotify of download het pdf-bestand om ze te lezen. In dit bestand zijn ook activiteiten die bij het thema passen te vinden. 

De recordactiviteiten voor het Junglebook of Records kan je via deze link naar de records op de activiteitenbank vinden. Als de link niet werkt gebruik dan de zoekterm JungleBookofRecords. Je krijgt dan alle recordactiviteiten te zien, zodat je de wedstrijd in jouw eigen horde kunt houden. Van alle groepen die mee hebben gedaan is een mooi boek verschenen, dat kun je op de downloadpagina vinden. 

Waterwelpen

Welpen van een watergroep heten waterwelpen. Waterwelpen zijn vaak op het water te vinden in kano’s en allerlei soorten boten. De waterwelpen bereiden zich ook voor om waterscout te worden. 

Het verhaal van de jungle is heel geschikt voor waterscouting. Het is op verschillende manieren ook aantrekkelijk gemaakt voor waterscouts. Alle plaatsen in de jungle zijn bereikbaar via het water. In de jungle wonen verschillende waterdieren die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor de wateractiviteiten. Jacala, Malchi, Dahinda en Marala zijn dieren die zich in het water uitermate op hun plek voelen. Samen met het insigneaanbod, waar veel diversiteit in is aangebracht, biedt het verhaal veel kansen voor waterscouts. En als leidinggevende heb je zelf een grote invloed op het thema.

Scoutingkleding

Welpen bij een landgroep en (meestal ook) bij een luchtgroep dragen een groene Scoutfit blouse. Welpen bij een watergroep dragen een blauwe Scoutfit blouse. Ook het blauwe Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui maken deel uit van de Scoutfit.

Openen en sluiten

In de jungle openen en sluiten de welpen hun opkomst op een speciale manier. Hoe? Dat zie je in de filmpjes. In het Welpenkompas en in de Junglegids staat meer uitleg over het openen en sluiten. De welpen houden de ringvinger en pink tegen de duim en de wijsvinger en middelvinger in een v-tje omhoog, als je een beetje fantasie hebt zie je er een wolvenkopje in. Daarnaast verwijzen de twee omhoogstaande vingers naar de twee zinnen in de belofte.

Om deze content te tonen moeten we cookies plaatsen. of bekijk het op www.youtube.com/embed/_P3pMjzUTyo

Kamp

Het hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp: welpen gaan in de zomer 'bivakkerend op kamp'. Dit houdt in dat ze een paar dagen in een ander clubhuis of op een kampeerboerderij slapen.

Een welpenhorde

De richtlijn voor de groepsgrootte is 24 welpen met 4 leidinggevenden. Meer mag ook, maar dat is niet aan te raden. Het advies is om niet verder te gaan dan 30 welpen. Dit in verband met het organiseren van activiteiten, het contact met de welpen en het overzicht bewaren. Daarnaast is bij Scouting het groepsproces ook erg belangrijk, een plekje vinden in een groep van 40 welpen is moeilijker voor een kind dan in een groep van 20 welpen.

Als je een welpenhorde wilt gaan opzetten, zou je om te beginnen moeten denken aan:

  • Gemengd of ongemengd
  • Opkomsttijden
  • Ruimte (Scoutinggebouw)
  • Voldoende welpen (minimaal 12 en maximaal 30 voor 1 horde)
  • Voldoende gekwalificeerde leiding
  • Bekendheid met het spelprogramma en thema
  • Contacten met ouders
  • Kampen/weekenden
  • Scoutfit
  • Kennis van eerste hulp

Dat zijn de echte eerste aandachtspunten voor het opzetten van een nieuwe horde. Daarbij moet je altijd denken aan waarom je een horde wilt starten, wat je wilt bereiken en zeker ook hoe je dat wilt bereiken. Dit zou meer dan alleen 'een welpenhorde is er nog niet binnen onze Scoutinggroep' inhouden, er is motivatie nodig om een horde te starten. Daarnaast heb je een leidingteam nodig dat volledige steun heeft achter alle plannen en dat zich volledig wil inzetten voor ledenwerving, maar zeker ook ledenbehoud.

DSC4791

Spelen in thema

Shere Khan is aangekomen bij de rots. “Wat zijn die gekke dieren nu weer aa...

DSC 5402 1

Insignes

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren ...

35 1

Werken met nesten

Binnen de speltak welpen wordt er gewerkt met nesten. Deze term verwijst na...

Scoutingspel