Kijken bij Scouting
Als je wilt kijken of Scouting iets voor jou of je kind(eren) is, dan zijn er verschillende manieren om vrijblijvend kennis te maken!
Hoe vind ik een Scoutinggroep?
- Neem contact op met een Scoutinggroep bij jou in de buurt. De meeste Scoutinggroepen bieden de mogelijkheid om een paar keer gratis mee te draaien. Zo kun je zelf ervaren hoe een opkomst eruitziet en of het bij je kind past.
- Zoek een groep via de website van Scouting Nederland. Op scouting.nl kun je via de functie ‘Groepenzoeker’ simpel een groep zoeken op postcode of plaatsnaam.
- Kom langs tijdens een open dag of kijkopkomst. Veel Scoutinggroepen organiseren speciale kijkdagen of open opkomsten, vaak aan het begin van het schooljaar of in het voorjaar.
- Stel je vragen aan de leiding of het bestuur. Ze vertellen je graag meer over wat Scouting inhoudt, wat je kunt verwachten en hoe je kunt meedoen – als jeugdlid of als vrijwilliger.
- Volg Scouting op social media. Veel groepen delen foto’s, verhalen en aankondigingen van activiteiten op platforms zoals Facebook en Instagram. Zo krijg je alvast een indruk van de sfeer.
Land-, water- en luchtscouting
Scouting kent verschillende spelvormen, afhankelijk van de omgeving waarin een groep actief is en de interesses van de leden. In Nederland onderscheiden we drie hoofdvormen: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Hier is een overzicht van wat ze inhouden:
- De meeste Scoutinggroepen in Nederland zijn landgroepen. Zoals de naam al zegt, leren en spelen de scouts in deze groepen op het land. Spelen in het bos, klimmen, avonturen beleven, kamperen en uitdagende activiteiten staan dan ook centraal.
- Ruim een kwart van de groepen in Nederland is een waterscoutinggroep. Vaak zijn deze groepen te vinden aan de kust, bij meren en bij rivieren. Waterscouts zijn vooral in de zomer veel op het water te vinden in lelievletten. Zeilen, kanoën en waterspelen staan centraal. In de winter onderhouden ze de boten en doen ze andere Scoutingactiviteiten. Binnen waterscouting worden diverse namen gebruikt, zoals 'dolfijnen', 'zeeverkenners', 'wilde vaart' en 'loodsen'.
- Een aantal groepen verspreid over het land zijn luchtgroepen. Scoutinggroepen met luchtscouts zijn in de meeste gevallen verbonden aan een regionaal vliegveld. Luchtscouts bezoeken bijvoorbeeld luchtshows of vliegvelden en leren alles over vliegen. Ook bouwen ze modelvliegtuigjes waarmee ze de wereld van de luchtvaart ontdekken.
Meisjes-, jongens- en gemengde speltakken
Binnen Scouting bestaan er verschillende soorten speltakken (leeftijdsgroepen), en die zijn veelal ingedeeld op basis van geslacht: meisjes-, jongens- en gemengde speltakken:
Meisjesspeltakken: deze speltakken bestaan uitsluitend uit meisjes of mensen die zich als meisje identificeren. Ze worden vaak aangeduid met namen als 'meisjeswelpen' (of de oudere term 'kabouters'), 'meisjesscouts' (of de oudere term 'gidsen'), hoewel veel groepen tegenwoordig neutrale namen gebruiken. In een meisjesspeltak ligt de nadruk op activiteiten die aansluiten bij de interesses en groepsdynamiek van meiden, maar het programma blijft avontuurlijk en uitdagend zoals bij elke Scoutinggroep.
Jongensspeltakken: deze speltakken zijn alleen voor jongens of mensen die zich als jongen identificeren. Traditioneel heten ze welpen (voor jongere jongens) of 'scouts' (of de oudere term 'verkenners'). Jongensspeltakken richten zich op dezelfde kernwaarden van Scouting, maar de aanpak en groepssfeer kunnen anders zijn dan bij gemengde of meisjesspeltakken.
Gemengde speltakken: dit is tegenwoordig de meest voorkomende vorm binnen Scouting Nederland. In een gemengde speltak doen alle kinderen samen mee aan de activiteiten, wat zorgt voor een diverse en inclusieve groepsdynamiek. De programma’s worden zo ingericht dat ze aantrekkelijk zijn voor iedereen, ongeacht geslacht.
Waarom deze variatie?
Scouting bestaat al ruim 100 jaar, en in het verleden was het heel gebruikelijk om meisjes en jongers in aparte groepen te zetten. Inmiddels vinden we het bij Scouting het belangrijkst dat kinderen zich prettig voelen in hun groep. Sommige kinderen bloeien op in een gemengde omgeving, terwijl anderen zich juist fijner voelen in een groep met alleen jongens of meisjes. Daarom mogen Scoutinggroepen zelf kiezen welke samenstelling het beste past bij hun leden en omgeving.
Zoek een groep bij jou in de buurt
Met onze groepenzoeker kun je zien welke Scoutinggroepen er bij jou in de buurt zijn. Je kunt filteren op bovenstaande soorten Scoutinggroepen en op leeftijdscategorieën zodat je weet welke Scoutinggroep in jouw omgeving het beste bij je past.