Headerafbeelding

Pers en media

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Wat is Scouting?

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 118.000 leden. De jeugdleden en vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.000 Scoutinggroepen. De doelen van het Scoutingspel worden verwoord in de spelvisie SCOUTS. Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn veel buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld. Scouting biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving.

Er zijn verschillende soorten Scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel. Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De leeftijdsgroepen zijn 5-7 jaar (bevers), 7-11 jaar (welpen), 11-15 jaar (scouts), 15-18 jaar (explorers) en 18-21 jaar (roverscouts). Ouder dan 21 jaar? Ook dan biedt Scouting uitdaging! Ga aan de slag als vrijwilliger of blijf betrokken als plusscout of donateur.

Facts & figures

  • Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 110.000 leden.
  • Wereldwijd zijn ruim 50 miljoen meiden en jongens lid van Scouting.
  • Er zijn meer dan 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland.
  • In 95% van alle gemeenten zijn één of meer Scoutinggroepen actief.
  • 75% van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar en zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan Scouting.
  • 25% van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie.
  • Scouting heeft ruim 20 Scouting Label- en kampeerterreinen voor scouts en niet-scouts op de mooiste plekjes van Nederland.
  • Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland.
  • Freek Vonk is de Chief scout van Scouting Nederland.

Bij Scouting in Nederland spelen meiden en jongens samen en daarom is de vereniging zowel lid van de wereldbond voor meiden en jongens – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – als van de aparte wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Sociale veiligheid binnen Scouting

Wie denkt aan kinderen, jongeren en Scouting, denkt direct aan spel, plezier en een uitdagend leven. Niemand associeert deze woorden met grensoverschrijdend gedrag. Scouting vindt het belangrijk dat haar leden binnen een sociaal veilige omgeving leuke en uitdagende Scoutingactiviteiten kunnen doen, waardoor ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. Sociale veiligheid binnen Scouting betekent dat leden zich beschermd weten en voelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de vereniging. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het overschrijden van normen (gedragscode) en de wet. Zoals bijvoorbeeld: zeden, verduistering, pesten, groepsdruk, geweld etc. Scouting Nederland werkt actief aan de bescherming van haar leden op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Bewustwording en preventie zijn belangrijke ingrediënten die bijdragen aan een sociaal veilige omgeving. Via de link hieronder is meer te lezen over de stappen die Scouting Nederland zet om blijvend te werken aan een sociaal veilig omgeving.

Foto's & video's

Via de beeldbank van Scouting Nederland zijn verschillende foto's te vinden die met bronvermelding Scouting Nederland te gebruiken zijn in de media. Staat er geen foto tussen die u geschikt vindt? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Contact

Heeft u vragen over Scouting? Neem dan contact op met Kim Fokkelman, woordvoerder van Scouting Nederland. Dit kan via onderstaande gegevens:

Telefoon: 0648306634
E-mail: communicatie@scouting.nl


Wilt u een samenwerking aangaan met Scouting Nederland of adverteren binnen één van onze kanalen? Neem dan contact op met Naomi Bruins, medewerker partnerships van Scouting Nederland. Dit kan via onderstaande gegevens:

Telefoon: +31 (0)33 496 09 16
E-mail: communicatie@scouting.nl