Headerafbeelding

Werven van vrijwilligers

Als jeugd- en jongerenorganisatie biedt Scouting Nederland op veel terreinen en interessegebieden uitdagende functies die het mogelijk maken dat duizenden jeugdleden wekelijks uitdagende activiteiten doen waar ze stiekem ook nog wat van leren. Vrijwilliger zijn of worden bij Scouting is dan ook samenwerken met medeleiding of bestuursleden en vooral er zelf ook voldoende uithalen. Maar hoe vind je gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers? Door goed te werven natuurlijk!

Tips en hulpmiddelen

Met alleen de wervingsmiddelen die je hieronder vindt is de kans klein dat je voldoende vrijwilligers kunt werven. Bij werving komt meer kijken. Als je aan de slag gaat met werving, kunnen wervingsprofielen je op weg helpen om de juiste mensen te vinden. Als je iemand gevonden hebt, is het goed om na te denken over de kennismaking en het verdere inwerkproces bij je groep. Via het menu aan de rechterzijde van de pagina lees je hier meer over.

Wervingsmiddelen

Om een succesvolle Scoutinggroep te hebben, zijn er vrijwilligers nodig die iedere week leidinggeven of die incidenteel helpen met klussen. Maar die vrijwilligers moeten natuurlijk wel geworven worden. Daarom zijn er wervingsmiddelen speciaal voor de werving van vrijwilligers ontwikkeld.

Cyclus duurzaam vrijwilligersbeleid

Als model, om zichtbaar te maken wat de verschillende onderdelen van goed vrijwilligersbeleid zijn en hoe deze onderdelen zich tot elkaar verhouden, hebben we ons laten inspireren door het model van de WOSM (MOVIS: Management of Volunteers in Scouting). Dit is doorontwikkeld naar een vorm die bij Scouting Nederland past. Deze cyclus voor duurzaam vrijwilligersbeleid noemen we binnen Scouting Nederland ‘De Walvis’. De Walvis is van toepassing op alle niveaus binnen Scouting Nederland en bestaat uit de onderdelen: vinden, beloftes, aan boord nemen, binden, boeien, groeien, voortgangsgesprekken en vervolg (doorgaan, doorstroom en afscheid). De HRM’er of groepsbegeleider is veelal de aanjager en procesbewaker als het gaat om deze onderdelen, maar zit soms ook in de uitvoerende rol. Je kunt hier meer lezen over de cyclus duurzaam vrijwilligersbeleid

Aan de slag met werven

Een vacature is meestal de aanleiding om aan de slag te gaan met instroom. ...

Wervingsprofielen

Een wervingsprofiel is niet hetzelfde als een functieprofiel. Heb je een va...

Kennismaken

Hoe pak je een kennismakingsgesprek aan? Hoe kom je erachter of een vrijwil...

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT)

Komt het werk binnen jouw vereniging vaak op dezelfde schouders terecht? He...

Ondersteuning