Headerafbeelding

Werven van vrijwilligers

Als jeugd- en jongerenorganisatie biedt Scouting Nederland op veel terreinen en interessegebieden uitdagende functies die het mogelijk maken dat duizenden jeugdleden wekelijks uitdagende activiteiten doen waar ze stiekem ook nog wat van leren. Vrijwilliger zijn of worden bij Scouting is dan ook samenwerken met medeleiding of bestuursleden en vooral er zelf ook voldoende uithalen. Maar hoe vind je gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers? Door goed te werven natuurlijk!

Tips en hulpmiddelen

Met alleen de wervingsmiddelen die je hieronder vindt is de kans klein dat je voldoende vrijwilligers kunt werven. Bij werving komt meer kijken. Als je aan de slag gaat met werving, kunnen wervingsprofielen je op weg helpen om de juiste mensen te vinden. Als je iemand gevonden hebt, is het goed om na te denken over de kennismaking en het verdere inwerkproces bij je groep. Via het menu aan de rechterzijde van de pagina lees je hier meer over.

Wervingsmiddelen

Om een succesvolle Scoutinggroep te hebben, zijn er vrijwilligers nodig die iedere week leidinggeven of die incidenteel helpen met klussen. Maar die vrijwilligers moeten natuurlijk wel geworven worden. Daarom zijn er wervingsmiddelen speciaal voor de werving van vrijwilligers ontwikkeld.

Cyclus duurzaam vrijwilligersbeleid

Als model, om zichtbaar te maken wat de verschillende onderdelen van goed vrijwilligersbeleid zijn en hoe deze onderdelen zich tot elkaar verhouden, hebben we ons laten inspireren door het model van de WOSM (MOVIS: Management of Volunteers in Scouting). Dit is doorontwikkeld naar een vorm die bij Scouting Nederland past. Deze cyclus voor duurzaam vrijwilligersbeleid noemen we binnen Scouting Nederland ‘De Walvis’. De Walvis is van toepassing op alle niveaus binnen Scouting Nederland en bestaat uit de onderdelen: vinden, beloftes, aan boord nemen, binden, boeien, groeien, voortgangsgesprekken en vervolg (doorgaan, doorstroom en afscheid). De HRM’er of groepsbegeleider is veelal de aanjager en procesbewaker als het gaat om deze onderdelen, maar zit soms ook in de uitvoerende rol. Je kunt hier meer lezen over de cyclus duurzaam vrijwilligersbeleid

Oudervertegenwoordiging

Oudervertegenwoordigers zijn er om de jeugdleden te vertegenwoordigen in de groepsraad. Elk lid moet namelijk op de één of andere manier toegang hebben tot de ledenvergadering (groepsraad). Dat kan volgens de wet op twee manieren: ze zijn allemaal onderdeel van de groepsraad óf er is een afvaardiging. Bij Scouting werken we met afvaardiging voor de jeugdleden.

Die afvaardiging wordt gekozen door de leden en úit de leden. Bij volwassenen gaat het er dus om dat één of meer van die leden daadwerkelijk mee praat of mee praten. Bij minderjarigen wordt die rol vervuld door hun wettelijke vertegenwoordigers, de ouders dus.

Een leidinggevende kan niet de afvaardiging voor de jeugdleden zijn, omdat hij zelf geen jeugdlid of ouder is. Daarop is één uitzondering: als de leidinggevende toevallig ook ouder is, kán hij of zij door de leden ook als afgevaardigde worden aangewezen. Houd in dat geval in de gaten dat die persoon twee petten op heeft: hij vertegenwoordigt zichzelf als leidinggevende, maar óók alle jeugdleden die hem hebben gekozen! En toch heeft hij maar één stem. Een moeilijke rol dus en daarom wordt dit ook afgeraden.

De verkiezing van de afvaardiging is aan de leden zelf, zij kiezen iemand. Het bestuur regelt de mogelijkheid van die verkiezing (ouderavond, boerenkoolmaaltijd, speciale bijeenkomst, etc.). Je kunt die keuzevrijheid niet beperken met een afspraak dat ze een leidinggevende aanwijzen: ze moeten zichzelf vertegenwoordigen!

Voor de volledigheid: binnen Scouting is er één vertegenwoordiger per leeftijdsgroep. Dus voor alle welpen, ook al heb je meer welpenspeltakken, één ouder.

Een oudervertegenwoordiger is lid van de groep en daarmee van Scouting Nederland. De verdere regels over de oudervertegenwoordiging vind je in de statuten van je groepsvereniging en in het huishoudelijk reglement van Scouting Nederland

Aan de slag met werven

Een vacature is meestal de aanleiding om aan de slag te gaan met instroom. ...

Wervingsprofielen

Een wervingsprofiel is niet hetzelfde als een functieprofiel. Heb je een va...

Kennismaken

Hoe pak je een kennismakingsgesprek aan? Hoe kom je erachter of een vrijwil...

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT)

Komt het werk binnen jouw vereniging vaak op dezelfde schouders terecht? He...

Ondersteuning