Headerafbeelding

Scouts

Water-, land- of luchtscouting, alle groepen kunnen een gevarieerd, uitdagend programma neerzetten. Op deze pagina vind je een aantal handige (programma)tips die je op weg kunnen helpen. Scouts zijn 11 tot 15 jaar oud en spelen niet meer in een themaverhaal, zoals bij de bevers of de welpen wel het geval is. Tijdens (zomer)kampen kan er bijvoorbeeld wel gebruik worden gemaakt van een thema. Er zijn tal van manieren om een gaaf programma te bieden aan deze leeftijdsgroep.

Activiteitengebieden

De opkomsten voor jeugdleden van elf tot vijftien jaar staan niet in het teken van een centraal thema zoals de welpen. In het spelaanbod wordt gewerkt met acht activiteitengebieden. Het werken met activiteitengebieden biedt veel ruimte om varen en het water te ontdekken en variatie aan te brengen in het programma. Elk activiteitengebied bestaat uit een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen.

De troep

Een troep is een groep scouts. Een troep bestaat uit ongeveer 28 scouts en is weer verdeeld in kleine groepjes van 5 tot 7 scouts, deze groepjes worden ploegen genoemd. De richtlijn voor de groepsgrootte is 28 scouts met 4 leidinggevenden. Meer mag ook, maar dit is niet aan te raden. Het advies is om niet verder te gaan dan 35 scouts. Dit in verband met het organiseren van activiteiten, het contact met de scouts en het overzicht bewaren. Daarnaast is bij Scouting het groepsproces ook erg belangrijk, een plekje vinden in een groep van 40 scouts is voor een kind moeilijker dan in een groep van 20 scouts.

Spelmaterialen

Om met het spelaanbod aan de slag te kunnen, zijn er in de ScoutShop verschillende artikelen te koop die je hierbij kunnen helpen. Je kunt het Scoutskompas bestellen, dit is het handboek voor leiding. Ook is er de mogelijkheid om de Scoutsgids, een gids vol leuke opdrachten en testjes voor scouts, te bestellen. Daarnaast is het zakboekje scouts beschikbaar, waarin alles staat wat een scout nodig heeft. Naast de boeken vind je nog meer handig materiaal in de ScoutShop, zoals de insignes, het speltakteken scouts, de ploegtekens, installatieplaten en de speltakvlag. Klik hier om meteen een bestelling te doen.

Ook online zijn er allerlei materialen te vinden die je helpen om het spel voor scouts nog uitdagender te maken, zoals informatie over de insignes, de regionale Scoutingwedstrijden en afbeeldingen van de ploegtekens, maar ook handige tips over spel leiden bij scouts en de progressiematrix kun je online vinden. Kijk hiervoor op de downloadpagina van de scouts.

Waterscouts

Scouts van een watergroep heten waterscouts. Waterscouts zijn zodra het kan op het water te vinden in kano’s en lelieboten. In het winterseizoen wordt naast activiteiten op het land, onderhoud gedaan aan de eigen boten. Voor meer informatie ga je naar de waterscoutspagina.

Scoutingkleding

Scouts dragen bij een landgroep een beige Scoutfit blouse. Bij een luchtgroep dragen scouts een grijze Scoutfit blouse en bij een watergroep een blauwe Scoutfit blouse. Ook het blauwe Scoutfit T-shirt en de Scoutfit trui maken deel uit van de Scoutfit.

Kamp

Gedurende het jaar gaan scouts een aantal keer op kamp, maar het zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar. Scouts kamperen dan een week in tenten ergens in Nederland. Aangezien scouts steeds meer zelfstandig kunnen, is het geen gek idee om ze te betrekken bij de organisatie van die kampen. Klik hier om een terrein te zoeken.

Werken in thema

Het werken in thema en het gebruik van ceremoniën is zeer gebruikelijk binn...

DSC 1347 1 kl

Werken met ploegen

Binnen de speltak scouts is het werken met ploegen een belangrijk onderdeel...

IMG 7146

Insignes

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren ...

Award uitreiking 2

Awards

De awards vormen een pluspakket naast de normale insignes en badges en zijn...

02 Lucht DSC 9748

Luchtscouts

Naast het doen van heel veel uitdagende Scoutingactiviteiten leren luchtsco...

Scoutingspel