Headerafbeelding

Duurzaamheid bij Scouting

De Sustainable Development Goals (SDG's of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Wereldwijd zijn miljoenen scouts actief bezig met projecten die bijdragen aan de SDG's.

De meeste aandacht gaat uit naar bewustwording op en bijdragen aan een gezonde natuur en een beter klimaat. Scouts leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en hun omgeving. De meeste activiteiten zijn ook zoveel mogelijk buiten in de natuur. En dat willen we graag in de toekomst blijven doen. Waar geef je als Scoutinggroep aandacht aan? Er gebeurt al veel en er kan nog veel meer.

Een duurzaam clubhuis
Verduurzamen van het scoutinggebouw zorgt voor een lagere energierekening en meer comfort. Ook draagt de groep een steentje bij aan een betere wereld. Lees verder.

Om je clubhuis duurzamer te maken, is het mogelijk subsidie te krijgen. Daarmee kun je zonnepanelen of isolatie aanbrengen. Lees verder. Ook het goed scheiden van afval draagt natuurlijk bij!

  • Scouting de Jutters lieten het hele dak vol leggen met 28 zonnepanelen. Met 6 van deze grote zonnepanelen zullen ze voortaan evenveel duurzame elektriciteit opwekken als er in het clubgebouw wordt verbruikt. De stroom van de overige 22 zonnepanelen zal door energiecoöperatie Zon Op Alle Daken aan de leden worden aangeboden. Echte duurzame Jutterstroom! Bekijk hun bekijk hun crowdfundingsactie op steun.scouting.nl.
  • De Scouting Tono-groep heeft al jaren een afvalscheidingsstation in haar clubhuis aan de Sweelincksingel. Bij deze Scoutinggroep leren kinderen vanaf 4 jaar op welke manieren je een bijdrage kunt leveren aan een schonere aarde.

Insigne duurzaamheid
Doe mee aan duurzaamheidsactiviteiten en behaal de tijdelijke insigne duurzaamheid die alleen beschikbaar is in 2023. Lees verder.

Duurzaam vuurstoken

Stoken is niet weg te denken bij Scouting. Maar de manier waarop je stookt kan wel degelijk verschil maken. Lees verder.

Earth Tribe

Aan dit internationale programma van WOSM en het Wereldnatuurfonds kan elke groep of speltak meedoen als het op kamp is en een Earthe Tribe badge verdienen. Het gaat over bewustwording op de footprint die je hebt om je omgeving. Ook leer je over natuur en biodiversiteit en ecosystemen. Lees verder

Earth Hour
Scouting Delden deed tijdens Earth Hour alle lichten en apparaten (oké, behalve eentje) uit tijdens de opkomst, om vervolgens de leden uit te leggen waarom. Een makkelijke actie waar iedereen aan mee kan doen! Earth Hour vindt jaarlijks plaats.

Scouts4Science

In Zeeland halen scouts plastic soep uit / rond het water wordt gevist en voor de wetenschap inzichtelijk gemaakt. Lees verder.

Ecovlet
Een Scoutinggroep in Noord-Holland heeft een lelievlet gemaakt van gerecycled plastic. Lees verder.

SCENES-kampeerterreinen
SCENES Centra bieden scouts de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te kamperen en deel te nemen aan praktische milieueducatieprogramma's zodat iedereen actief betrokken en met natuur en milieu bezig kan zijn. Lees verder over SCENES-Centra in Nederland. Ook de andere kampeerterreinen zijn actief om het kamperen steeds meer duurzaam aan te bieden.

Evenementen

De organisatie van landelijke, regionale en lokale scoutingevenementen stelt steeds meer kaders voor duurzaamheid, hoe om te gaan met afval, bekers die recyclebaar of herbruikbaar zijn, etc.

Duurzaamheidshandboek

Scouting Marco Polo Delft zeer actief op het duurzaamheidsthema: een wormenhotel voor gft-afval en zelfs een compleet duurzaamheidshandboek met een visie, ideeën, ‘quick fixes’ en lange termijn doelen. Lees verder.

Activiteitenbank
Op de Activiteitenbank vind je allerlei activiteiten om met jouw Scoutinggroep of jeugdleden aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid.

Verduurzamen van Scoutinggebouwen

Het verlagen van de energierekening is een goede drijfveer om aan de slag t...

Ondersteuning

Gerelateerde onderwerpen