fotolijn

Project Continuïteit groepen

Het gaat goed met Scouting in Nederland: de vereniging groeit, zowel in jeugdleden als in vrijwilligers. Toch zijn er nog veel groepen waar het met de ledenontwikkeling helaas nog niet zo goed gaat. Zelfs groepen, waarmee het enkele jaren geleden nog goed ging, zijn nu soms in de gevarenzone beland. Daarnaast zijn er groepen die een sterke wens hebben hun continuïteit veilig te stellen. Het project Continuïteit groepen wil groepen met elkaar in contact brengen om samen met de regio hun continuïteit te verbeteren.

Groepen kunnen daarom gebruik maken van procesbegeleiding bij de methodiek groepsontwikkeling of de methodiek groeicirkel. Wanneer de grootste uitdagingen van een groep vooral intern liggen, zal groepsontwikkeling het beste
aansluiten. Liggen de grootste uitdagingen buiten de groep of heeft de groep al deelgenomen aan groepsontwikkeling, dan is de groeicirkel een passende methodiek.

Groepsontwikkeling

Met de methodiek groepsontwikkeling krijg je als groep inzicht in de sterke en minder sterke kanten van de groep en betrek je alle vrijwilligers bij het verbeteren van de interne kwaliteit. Daarmee legt groepsontwikkeling een goede basis voor ledengroei. Groepsontwikkeling draait om vijf succesfactoren waar zowel objectief als subjectief naar gekeken wordt: Spel, Vrijwilligers, Accommodaties & materiaal, Bestuur & organisatie, Financiën.

Wil jij met je Scoutinggroep aan de slag met groepsontwikkeling? Meld je dan direct aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Twijfel je nog? Bekijk dan de folder of het filmpje waarin groepen die hebben meegedaan over hun ervaringen vertellen. Je kunt ook gebruik maken van de light-scan.

Groeicirkel

 De groeicirkel is een handige methodiek waarmee je als groep aan de slag kunt met groei. Je kunt op verschillende plekken in de cirkel 'instappen', net waar je als groep behoefte aan hebt. Klik hier om meer te lezen over de groeicirkel.