Headerafbeelding

De Checkers

Bij Scouting lopen veel jongeren rond, wist je dat steeds meer jongeren last hebben van mentale problemen? Binnen Scouting vinden we het belangrijk dat daar aandacht voor is, daarom hebben we meegewerkt aan de Checkers. Inmiddels is het gelanceerd en kan het door iedereen gebruikt worden, dus ook door jou!

De checkers is gemaakt voor volwassenen die een steunfiguur voor een jongeren (kunnen) zijn. Denk bijvoorbeeld aan de leiding, of aan een groepsbegeleider, vertrouwenspersoon, ouders, familie etc. Doormiddel van drie korte modules (15 min per stuk), leer je: 

Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit? 
Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner? 
Module 3 – Hoe help je iemand verder?   

Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen.   

Het zijn korte interactieve modules, ook als je nu (nog) geen steunfiguur bent, is het leuk om deze modules te volgen.  

Herkenbaar maken op het clubhuis

We vinden het belangrijk dat jongeren weten waar ze naar toe kunnen binnen hun groep, als ze ergens mee zitten. We hebben daarom twee posters ontwikkeld die je zelf kan ophangen binnen je gebouw. Eén die je op een openbare plek kan hangen over de Checkers en een andere voor op het toilet om leden te informeren waar ze allemaal terecht kunnen. Op de laatste vul je de gegevens van de eigen vertrouwenspersonen. Dan kunnen jullie deze printen en ophangen in het clubgebouw, bijvoorbeeld bij de WC’s of bij het entree.   

Op de posters staat er meer informatie over: 

Als laatste willen we jullie meegeven dat je altijd kan overleggen als je ergens tegenaan loopt. Landelijk team Sociale veiligheid is bijna de gehele week bereikbaar voor vragen of voor advies. We zullen kijken waar we jullie kunnen ondersteunen en indien doorsturen naar het Landelijk Opvangteam.

Ondersteuning