Headerafbeelding

Rugzaktips

Ga je op kamp of een paar dagen op hike? Dan is een goede rugzak een must-have! Gelukkig zijn scouts ervaringsexperts op het gebied van (rug)tassen. Specialist Martin van der Hooft van ScoutShop Zwolle vertelt je hieronder alles wat je moet weten. Voor advies over de aanschaf van een nieuwe (rug)tas ben je bij de ScoutShop, zowel online als bij een lokale winkel, aan het juiste adres.

Hoe ga je je rugzak gebruiken?

Dit lijkt een simpele vraag, maar een weekendje hiken stelt heel andere eisen dan een drie maanden durende zwerftocht door Zuid-Amerika. Voor veel Scoutingactiviteiten, waaronder een zomerkamp, is het instapmodel zoals de Expedition IV vaak al goed genoeg. Hoeven je slaap- en/of kookspullen niet mee in je rugtas dan is een rugzak tot 40 liter groot genoeg.

Hoeveel spullen ga je meenemen?

Een te grote rugzak is net zo slecht als een te kleine. Probeer ervoor te zorgen dat je al je bagage zoveel mogelijk ín je rugzak kan stoppen: alles wat er los aanhangt, gaat je op den duur enorm irriteren. Maar koop je een te grote rugzak, dan heb je al snel de neiging om veel te veel mee te nemen. Een gouden regel is dat je maximaal een kwart van je eigen gewicht mee mag zeulen. Twijfel je of je iets mee moet nemen? Niet doen, in praktijk blijkt dat je dit niet nodig hebt. Zonde van je gewicht ;-). Sommige scouts vinden het fijn om alles in aparte vakjes te kunnen stoppen. Wil jij dat ook? Dan is dit een extra criterium voor je nieuwe rugzak. Aparte stuffsacks zijn hiervoor ook ideaal. Hierin kan je alles gestructureerd in je tas stoppen en vind je eenvoudig je spullen terug.

Hoe zwaar mag een rugzak zijn?

Het meest optimale gewicht voor iemand die is uitgegroeid is ongeveer 20% van het lichaamsgewicht, maar voor een zomerkamp kun je een kwart van het lichaamsgewicht aanhouden. Voor een explorer van 60kg is dat een rugzak van 15 kilo. Dan kun je met een koppel of troppel precies meenemen wat je nodig hebt voor een week kamp (tent, kookgerei, slaapzak, kleding, wat eten enz)

Voor kinderen (tot ongeveer 15 jaar) staat 10% (tot 15%), als vuistregel.
Voor een kind van 10 jaar met een gewicht van 30-40kg is dat 3,5 kilo. 
Kinderen kunnen wel iets meer dragen, maar ga niet over de 20% heen, immers 3,5 kilo is erg weinig: niet veel meer dan een slaapzak (1,5 kg) een set kleren (1kg) en een liter water (1 kg). En dan zit het gewicht van de rugzak daar niet eens bij. Met 5-6 kilo heb je dan iets meer speelruimte, maar voor welpen en de gemiddelde scouts is een volledige bepakking met tent, kookgerei en eten nog iets teveel van het goede. 

Tip: Veel schoolrugzakken wegen al snel meer, want een gemiddeld schoolboek weegt al anderhalve kilo.
Met 6 vakken op een dag kom je dus makkelijk aan 10 kilo (met lunchpakket, tas, schriften en schrijfgerei).
Laat kinderen hun schoolrugzak wegen en kijken hoeveel dat is. Dan weet je ook een beetje wat ze fysiek aankunnen.

Past de rugzak die je wilt aanschaffen?

Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag. Ieder lichaam is anders, net als iedere rugzak. Voor de aanschaf van een rugtas geldt hetzelfde als een nieuw kledingstuk. Pas eerst om te bepalen of de rugzak goed zit. Wat voor de één de ideale rugzak is kan bij de ander juist niet lekker zitten. Een goede rugzak zit als gegoten. Kijk daarbij niet alleen naar de lengte, maar ook naar de schouder- en heupbanden. Want hoewel veel rugzakken er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, zijn juist de banden vaak net anders geplaatst of gepolsterd. En het zijn de banden die voor het grootste gedeelte het comfort bepalen. Controleer voor de zekerheid wel of de rugzak goed in lengte te verstellen is. En laat het je in de shop voordoen: iedere fabrikant heeft namelijk zijn eigen manier.

En de prijs dan?

Natuurlijk speelt die ook mee. Daarom is er voor ieder budget wel een rugzak te vinden bij de ScoutShop. Maar eenmaal onderweg gaat het toch vooral om die eerste drie vragen.

Hoe pak je je rugzak in?

inpakken_rugzak_SCOUTINGNL.jpg

Scoutingspel