fotolijn

Waarderen

Plezier, vriendschap, zingeving en ontwikkeling zijn motiverende factoren voor vrijwilligers, maar de brandstof waar de motor op loopt, is waardering.

Het waarderen van vrijwilligers moet op alle niveaus binnen de vereniging vanzelfsprekend worden. Vaak wordt waardering pas geuit als het bijna te laat is en dat is een gemiste kans. Waarderen is niet gebonden aan tijd of hoe lang je al iets doet binnen de vereniging. Het is een instrument om op een positieve manier betrokkenen te bedanken voor hun bijzondere prestaties of tomeloze inzet. Waarderen doet wonderen: het maakt iemand completer en heeft als voordeel dat, als de waardering op de juiste manier en met de juiste middelen wordt gebracht, de gewaardeerde bereid is nog een stapje verder te gaan. En zeker niet onbelangrijk, de directe omgeving van de ontvanger ziet het veelal ook als een bedankje.

Meer weten over waarderen? Lees er alles over in het document  Binden en boeien van vrijwilligers  of de andere  downloads  over waarderen.

Waarderingstekens

Waardering is dus iets dat een plaats verdient in je vrijwilligersbeleid. Om te laten zien dat je een vrijwilliger waardeert, is er de mogelijkheid een waarderingsteken aan te vragen. Scouting Nederland kent verschillende waarderingstekens: brons, zilver en goud voor leden; voor niet-leden is er een vriendschapsteken. Dappere jeugdleden kunnen het Teken van moed ontvangen.

Kortom, maak werk van het waarderen van je medevrijwilligers door bijvoorbeeld een lijst te maken van hoe je en bij welke gelegenheid je waardeert. Zo'n lijst kan heel veel waarderingsmomenten bevatten, want ook een verjaardagskaart is al een vorm van waardering.