fotolijn

Nieuws

Jeugdorganisaties vragen aandacht voor zomerkampen

Nu bekend is dat kinderen en jongeren weer mogen sporten en bewegen in verenigingsverband, staat er nog een belangrijke vraag open: wat doen we met zomerkampen? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen om kinderen en jongeren dit jaar op kamp te laten gaan? In een brief aan minister Hugo de Jonge vragen koepel- en ondersteuningsorganisaties voor jeugd- en jongerenorganisaties om hier snel duidelijkheid over te geven.

Juist nu Nederlandse gezinnen niet of beperkt op vakantie gaan, is het van groot belang dat kinderen en jongeren op kamp kunnen gaan. Vorig jaar gingen tienduizenden kinderen en jongeren op zomerkamp, variërend van sport-, pony- en zeilkampen, kampen voor bijzondere doelgroepen zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen met een beperking tot kampen van jeugdorganisaties als Scouting, YMCA, JongNL Limburg en Jong Nederland, het kerkelijk jeugdwerk en participanten van het Steunpunt KinderVakanties.

Belangrijk voor ontwikkeling van kinderen

Voor kinderen en jongeren is het kamp een hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is een vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Dit is voor alle kinderen een belangrijke ontwikkeling, maar voor kinderen uit kwetsbare groepen is dit extra van belang.

Duidelijkheid

De eerste zomerkampen staan gepland vanaf begin juli, zodra de zomervakantie begint. Net als de overheid stellen de jeugdorganisaties veiligheid van de deelnemers, (vrijwillige) begeleiders en de samenleving voorop. Daarom is duidelijkheid over de mogelijkheden en beperkingen op zeer korte termijn van belang, juist om goede voorbereidingen te kunnen treffen. Dit voorkomt last minute acties en geeft duidelijkheid aan jeugd, (vrijwillige) begeleiders én de ouders.

 Bekijk het item bij Hart van Nederland van dinsdag 12 mei.

Bekijk het item bij het Jeugdjournaal van woensdag 13 mei.

Scouts in heel Nederland actief voor Dodenherdenking

Dit jaar zal Dodenherdenking op 4 mei er anders uitzien. Ook voor de tienduizenden scouts die in heel Nederland altijd actief zijn bij de plechtigheden. Hun gebruikelijke taken komen door de herdenkingen zonder publiek te vervallen. Maar de scouts en zeekadetten hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. Met veel creativiteit en inventiviteit is gezocht naar mogelijkheden om toch een bijzondere inhoud te geven aan de Dodenherdenking.

Scouts en zeekadetten bij Nationale Herdenking op de Dam

Ieder jaar zijn 72 scouts en 14 zeekadetten actief bij de Nationale Herdenking op de Dam. Ze reiken de kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden. Aangezien de herdenking zonder publiek en met zo min mogelijk mensen wordt gehouden, wordt er voor deze eervolle taken ook geen beroep gedaan op deze groep jongeren.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn op 4 mei twee scouts op de Dam aanwezig om de herdenkingskransen van de diverse organisaties te plaatsen. Deze scouts zijn broer en zus die dagelijks in hetzelfde gezin wonen en hebben eerder al eens de bijzondere taak gehad om ondersteuning te bieden op de Dam. Met deze ervaring en een extra voorbereiding op de dag zelf, zijn zij in staat om de gewijzigde taak uit te voeren.

De twee scouts zijn Kinke (15) en Sybe (18) Penninga uit Meppel. Zij hebben bovendien een persoonlijke motivatie om de kransen te plaatsen vanwege de ervaringen van hun grootouders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de bijlage vertellen Kinke en Sybe in eigen woorden over zichzelf en de ervaringen van hun grootouders.

Actie voor lokale herdenkingen

Om iedereen in heel Nederland op 4 mei toch te verbinden in het herdenken, is er een actie bedacht die door veel Scoutinggroepen en scouts is opgepakt: de #herdenkingssteentjes.

Tientallen Scoutinggroepen en enkele Zeekadetkorpsen verspreid door Nederland hebben de inwoners van hun woonplaats opgeroepen om voor 4 mei een steentje te beschilderen en er een naam of boodschap op te zetten. De groepen en korpsen organiseren ieder op hun manier dat deze steentjes worden verzameld en bijeengebracht bij de officiële herdenkingslocatie. De uitvoering gebeurt in overleg met de gemeente op zo’n manier dat anderhalve meter afstand wordt gehouden en groepsvorming wordt voorkomen.
Voor meer informatie: bekijk de website van Vrijheid in Herdenken.

75 jaar vrijheid: Verhalenboekje Scouting in de oorlog

Dit jaar zou groots worden gevierd dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd van onderdrukking en bezetting en anno 2020 75 jaar leven in vrijheid. Met dat vooruitzicht is begin 2019 gestart met het verhalenproject Scouting in de oorlog. De ambitie was om 75 verhalen over Scouting en scouts in de Tweede Wereldoorlog te verzamelen.

Scouting verboden in de oorlog

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bestond Scouting in Nederland uit meer organisaties, vanuit een kerkelijke of sociale achtergrond en aparte organisaties voor meisjes en jongens. Er waren ook andere jeugdbewegingen, waaronder de Nationale Jeugdstorm van de NSB.
Na vergeefse pogingen van de NSB om de Scoutingorganisaties op te laten gaan in de Nationale Jeugdstorm werden alle Scoutingorganisaties in Nederland op 2 april 1941 door de Duitsers verboden. Landelijke leiders werden gevangen gezet en er kwamen zware straffen op bijeenkomsten en het dragen van het uniform.
Het tegengestelde gebeurde: Scoutinggroepen en scouts bleven - fanatieker - doorgaan, want bij Scouting gaat het juist om ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
Veel scouts werden actief in het verzet en hebben hun leven daarmee op het spel gezet. Een groot aantal behoort tot de Nederlandse slachtoffers van de oorlog die we op 4 mei herdenken.

400 bijzondere verhalen

Het verhalenproject heeft inmiddels meer dan 400 verhalen opgeleverd. Verhalen die soms lezen als een jongensboek, maar vooral een beeld geven van de rol en positie van Scouting en scouts tijdens de Tweede Wereldoorlog.Die verhalen zijn allemaal te raadplegen op de site vrijheid.scouting.nl.

12 verhalen in boekje

Uit deze verzameling zijn twaalf verhalen geselecteerd om een beeld te geven van de rol en positie van Scouting en scouts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn als korte leesverhalen samengebracht in het boekje Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boekje van 32 pagina’s wordt op 30 april in digitale vorm als pdf verspreid onder alle leden en externe relaties van Scouting Nederland. De pdf is ook te downloaden op de site vrijheid.scouting.nl.

 

Scouting Nederland start ScoutCraft: een Minecraftserver voor haar jeugdleden en vrienden & vriendinnen

Om in tijden van Corona samen te kunnen blijven spelen, heeft Scouting Nederland het initiatief ScoutCraft gestart: een Minecraftserver voor alle 110.000 jeugdleden van Scouting Nederland, plus hun vrienden vriendinnen. In de virtuele omgeving van het spel komen verschillende basisprincipes van het Scoutingspel terug. Zo kunnen ook kinderen die nog niet op Scouting zitten kennis maken met Scouting.

Een team van enthousiaste vrijwilligers heeft een Minecraftserver gebouwd waar scouts de mogelijkheid krijgen om met hun vriendjes en vriendinnetjes samen te spelen in een virtuele wereld waarin ze opdrachten uitvoeren. Een online wereld waarin Scoutingwedstrijden die in het echt niet geen doorgang kunnen vinden, wel online kunnen doorgaan en waar enthousiaste leiding van Scoutinggroepen hun wekelijkse bijeenkomst kunnen houden. Daarbij krijgen leden de kans om andere scouts uit heel Nederland te leren kennen.

Persoonlijke ontwikkeling

Scouting Nederland hoopt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van haar jeugdleden wanneer (een deel daarvan) gezamenlijk Minecraft speelt. Naast het spelen in de natuur, kan dit een bijdrage leveren aan de sociale vaardigheden en de vindingrijkheid. Daarnaast levert het een bijdrage aan de computervaardigheden van kinderen.

Veilig online spelen

Scouting draagt altijd de grootst mogelijke zorg voor de veiligheid van haar leden, ook online. Ook ScoutCraft levert hier zijn bijdrage aan en hanteert zelf strenge toegangseisen voor haar spelers. Daardoor is de server een openbare plek, maar is de omgeving vertrouwd.

 

Ga direct naar ScoutCraft >>

scoutcraft facebook

Lintjesregen 2020

Scouts zijn zeer actief in de samenleving. Kinderen en jongeren, maar ook vrijwilligers ontwikkelen zichzelf bij Scouting. Vaardigheden die scouts opdoen binnen Scouting, zetten ze actief in binnen de maatschappij. Met de jaarlijkse lintjesregen wordt dit nog eens extra zichtbaar!

Weet jij iemand die een lintje krijgt en wil je dat met ons delen? Stuur dan de naam en een eventuele foto van de uitreiking naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we zorgen ervoor dat ook die scout in het lijstje opgenomen wordt. Dankjewel!

 

A.H.M. (André) Wijfjes Nieuwkoop https://www.omroepwest.nl/nieuws/4031669/Lintjesregen-2020-Lees-hier-wie-er-in-Nieuwkoop-een-lintje-heeft-gekregen
A.J. te Raa Dordrecht https://www.ad.nl/dordrecht/deze-89-mensen-uit-de-drechtsteden-hebben-een-lintje-verdiend~a00d03d9/?referrer=https://www.google.com/
A.W. Plat Alphen ad Rijn https://www.omroepwest.nl/nieuws/4031669/Lintjesregen-2020-Lees-hier-wie-er-in-Nieuwkoop-een-lintje-heeft-gekregen
Ad van Best Eindhoven https://www.ed.nl/eindhoven/veertien-eindhovenaren-krijgen-een-lintje~aaa5ad33/
Albert van Keulen Udenhout https://www.bd.nl/tilburg-e-o/31-telefoontjes-van-burgemeester-na-lintjesregen-in-tilburg-zes-inwoners-worden-ridder~a8b4f714/?referrer=https://www.google.com/
Arie van den Broek Helmond https://indebuurt.nl/helmond/gemeente/lintjesregen-2020-helmond~83718/2/
B. Hogervorst Rotterdam https://www.ad.nl/rotterdam/96-lintjes-in-rotterdam-albrandswaard-barendrecht-ridderkerk-en-lansingerland~a085dd73/
Ben Brouwer Maarssen https://www.youtube.com/watch?v=AZ9DUv16YNk&feature=youtu.be
Bert. Visser Handel https://www.gemertsnieuwsblad.nl/2020/04/zes-lintjes-in-gemert-bakel/
Cathrien van der Kruijs-Gadellaa Blokker https://www.hoornradio.nl/nw-7951-7-3782364/nieuws/13_koninklijke_onderscheidingen_en_8_jeugdlintjes.html
Christiaan Hepco Elsinga Harlingen https://www.lc.nl/friesland/Dit-zijn-ze-de-84-Friezen-die-vandaag-een-koninklijke-onderscheiding-hebben-gekregen-25597399.html
Cor van Doren Boekel https://www.bd.nl/uden-veghel-e-o/zeven-koninklijke-lintjes-in-boekel~a5f6eb6c2/
Corrie Bot van Gilst Vlaardingen https://indebuurt.nl/vlaardingen/gemeente/lintjesregen-2020-deze-21-vlaardingers-kregen-een-koninklijke-onderscheiding~72785/3/
Dennis van Gerwen (oudlid) Valkenswaard https://www.valkenswaard.nl/in-valkenswaard/nieuws_42845/item/lintjesregen-2020_94297.html
Do van Sambeeck Duizel https://www.ed.nl/kempen/acht-lintjes-uitgereikt-in-eersel~a2f38f89/
Elly Kurstjens (partner van Herm) Belfeld https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200424_00157663/negentien-lintjes-in-de-gemeente-venlo
Evert Vos Velp https://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-land-van-cuijk/grave/lintjesregen-in-grave-acht-personen-gedecoreerd
Francé van Kemenade Ommel https://www.ed.nl/de-peel/drie-lintjes-en-een-ridder-in-asten~af0426eb/?referrer=https://www.google.com/
H. (Henk) de Haan Hellum https://www.westerwoldeactueel.nl/2020/04/24/lintjesregen-in-de-gemeente-midden-groningen/
H.M. (Betty) Heemskerk-Geerlings Noordwijk https://www.omroepwest.nl/nieuws/4031670/Lintjesregen-2020-Lees-hier-wie-er-in-Noordwijk-een-lintje-heeft-gekregen
Hans Geerlings Harderwijk https://indebuurt.nl/randmeren/gemeente/16-harderwijk-ermelo-en-putten-ontvangen-lintje-lintjesregen~80213/
Hans Kilsdonk Etten Leur https://www.bndestem.nl/etten-leur/lintjesregen-etten-leur-is-12-gedecoreerden-rijker~a10289e1/?referrer=https://www.google.com/
Hans Kops Oosterhout https://www.ad.nl/oosterhout/dertien-koninklijke-onderscheidingen-in-de-gemeente-oosterhout~ae5d8942/
Harry Martens Wellerlooi https://maasduinencentraal.nl/lintjesregen-in-de-gemeente-bergen/
Helma Zuidam Haarlem https://haarlem.nieuws.nl/algemeen/47740/lintjesregen-haarlem-zestien-in-getal/
Hendrikus Gerhardus Maria (Henk) Scholten Agelo https://www.dinkelland.nl/lintjesregen
Henk Gijsbertsen Bennekom https://www.edestad.nl/lokaal/mensen/338125/telefonische-lintjesregen-ede-41-inwoners-krijgen-koninklijke-onderscheiding-699844
Herm Hermans (partner van Elly) Belfeld https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200424_00157663/negentien-lintjes-in-de-gemeente-venlo
Ineke Broers-Van Warmerdam Oss https://www.bd.nl/oss-e-o/twee-heren-negen-dames-dit-zijn-de-ossenaren-die-vrijdag-een-lintje-kregen~a1459d32/?referrer=https://www.google.com/
J.H.J.G. (Jack) Voots Munstergeleen https://www.sittard-geleen.nl/Inwoners/Actueel/Nieuws_en_persberichten/April_2020/Lintjesregen_2020_Sittard_Geleen
J.M.L.H. (Annemarie) Hosli Boxmeer https://www.boxmeer.nl/inwoners/nieuwsberichten_41418/item/lintjesregen-2020_61462.html?fbclid=IwAR3MErHQ-jIxGld0haAiJvR8ysycNfXLBX6bU9XV3Wxrz8iqT9c_6pbLSUw
Jacqueline Vredenbregt Bennekom https://www.edestad.nl/lokaal/mensen/338125/telefonische-lintjesregen-ede-41-inwoners-krijgen-koninklijke-onderscheiding-699844
Jeanette Beck-Kolstein Groningen https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2913366465409023&id=131174490294915
Jeanine Emma Maria de Baere-Moens Aardenburg. https://www.gemeentesluis.nl/Bestuur_en_Organisatie/Nieuws/Lintjesregen_2020
Johannes en Cora van der Vlugt van der Voren Maassluis https://indebuurt.nl/vlaardingen/gemeente/lintjesregen-2020-deze-21-vlaardingers-kregen-een-koninklijke-onderscheiding~72785/14/
https://www.wos.nl/veertien-lintjes-in-maassluis/nieuws/item?1158320
Koen Schoenmakers  Roosendaal https://www.internetbode.nl/regio/roosendaal/313368/koninklijke-lintjes-voor-twee-roosendalers-
Koos Scheijbeler Schiedam https://indebuurt.nl/schiedam/gemeente/lintjesregen-2020-wij-zijn-trots-op-deze-acht-schiedammers~70371/
L.P. (Lenard) Onderwater Lisse https://www.inteylingen.nl/nieuws/8-lintjes-uitgereikt-in-teylingen.html
Leo Huijs Roermond
Luc Krekelberg Weert https://www.weert.nl/koninklijke-onderscheidingen-koningsdag-2020
M.L.J. (Maarten) Hinskens Geleen https://www.sittard-geleen.nl/Inwoners/Actueel/Nieuws_en_persberichten/April_2020/Lintjesregen_2020_Sittard_Geleen
M.L.M. van Winden Berkel en Rodenrijs https://www.ad.nl/rotterdam/96-lintjes-in-rotterdam-albrandswaard-barendrecht-ridderkerk-en-lansingerland~a085dd73/
Marcel Verburg (oudlid) Vianen https://twitter.com/archeokluit/status/1253655296544735232
Mevrouw P.H.C.M. Bernards- van Eijsden   http://eijsdensite.nl/lintjesregen-2020/
Michiel Haans Tilburg https://www.bd.nl/tilburg-e-o/31-telefoontjes-van-burgemeester-na-lintjesregen-in-tilburg-zes-inwoners-worden-ridder~a8b4f714/?referrer=https://www.google.com/
P. van Eijnsbergen Rotterdam https://www.ad.nl/rotterdam/96-lintjes-in-rotterdam-albrandswaard-barendrecht-ridderkerk-en-lansingerland~a085dd73/
Peter Zuidam Haarlem https://haarlem.nieuws.nl/algemeen/47740/lintjesregen-haarlem-zestien-in-getal/
Remieke Niermeijer Ede https://www.gelderlander.nl/ede/de-koning-is-gul-21-stadse-edenaren-krijgen-een-lintje~ac7c1670/?referrer=https://www.google.com/
Ria Mudde-Jetten Delden https://www.nieuwsuitdelden.nl/nieuws/zes-ambt-deldenaren-worden-verrast-met-lintje/
Rinus Ursem Venhuizen https://www.drechterland.nl/lintjesregen-de-voortuin
Ron Elberse Vlaardingen https://indebuurt.nl/vlaardingen/gemeente/lintjesregen-2020-deze-21-vlaardingers-kregen-een-koninklijke-onderscheiding~72785/6/
Ronald Otten Geleen https://www.sittard-geleen.nl/Inwoners/Actueel/Nieuws_en_persberichten/April_2020/Lintjesregen_2020_Sittard_Geleen
Sipke Sikkes Vries https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/159372/Drentse-lintjesregen-deze-mensen-kregen-een-lintje-in-jouw-gemeente
Suzanne Duffels Mill https://www.gelderlander.nl/mill-en-st-hubert/meestal-is-carel-uit-mill-niet-verrast-door-een-burgemeester-aan-de-telefoon-nu-wel~a1a27124/
Ton Herings Mook https://www.ad.nl/nijmegen/vier-lintjes-in-mook-en-middelaar~a11f669c/?referrer=https://horizon.obi4wan.com/webcare2
Tonnie Aalders Ulft https://www.oudeijsselstreekvizier.nl/nieuws/algemeen/971580/lintjesregen-in-oude-ijsselstreek
Trudy van Blokland- van Beurden  Zeewolde https://www.destentor.nl/zeewolde/wie-ontving-een-lintje-in-zeewolde-hier-vind-je-een-overzicht~ac70ef16/?referrer=https://www.google.com/
Wil Tindemans Weert https://www.weert.nl/koninklijke-onderscheidingen-koningsdag-2020
Wim Beck   Groningen https://harenerweekblad.nl/artikel/1073457/lintjes-voor-wim-en-jeanette-beck-kolstein-uit-groningen-zwervers-in-hart-en-nieren.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Ontwikkeling van een nieuwe versie van Scouts Online!

Team Internet is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe versie van Scouts Online (SOL). Vorig jaar bleek dat de ondersteuning van een framework waar SOL gebruik van maakt wegvalt. Inmiddels is de keuze voor een nieuw framework gemaakt en zijn de ontwikkelaars de basis aan het leggen om verder op te bouwen.

Alle verschillende onderdelen die in SOL zitten, zo'n 17 in getal, zullen worden omgezet. Daarbij wordt zoveel mogelijk de huidige functionaliteit overgenomen. Er is wel enige ruimte voor kleinere aanpassingen. Op dit moment worden alle functionaliteiten (opnieuw) uitgeschreven in zogenaamde user stories. Korte verhaaltjes die beschrijven hoe een applicatie moet werken vanuit de gebruiker gezien.

Daarnaast willen we SOL-2 ook in een nieuw jasje steken. We willen het gebruiksgemak verbeteren, de gebruikte technieken naar 2020 helpen en het oog wil natuurlijk ook wat, ook op mobiel!

Om dit te kunnen realiseren zoekt Team Internet versterking. Op dit moment zijn we hard op zoek naar frontend/interaction designers die willen helpen om SOL-2 vorm te geven, en er staat een vacature open voor een beroepskracht PHP developer.

De komende tijd zullen er nog meer vacatures volgen. Hou daarom https://www.scouting.nl/lid-worden/vacatures/vacature-overzicht/team_internet in de gaten.

Scouting biedt alle kinderen online activiteiten

Scouting Nederland lanceert op 9 april de website ikscoutthuis.nl waar kinderen allerlei uitdagende activiteiten kunnen doen. Scouts missen hun wekelijkse bijeenkomsten enorm in deze coronacrisis. Scouting wil graag een bijdrage leveren aan de samenleving, juist ook in deze tijd. Daarom is het aanbod aan activiteiten niet alleen voor scouts, maar ook beschikbaar voor kinderen die geen lid zijn van Scouting. Ze zijn interessant voor alle kinderen en jongeren in Nederland in de leeftijd van 5 tot 21 jaar.

Zet je slaapkamer onder water

De activiteiten zijn divers: op safari in je eigen tuin, zet je slaapkamer onder water, bouw een escaperoom of stuur een brief aan het kabinet. Voorzitter Jaap Boot: “Kinderen zijn in deze tijd veel aan huis gekluisterd. Na het schoolwerk kruipen ze dan al snel achter het scherm. In het aanbod van activiteiten op ikscoutthuis.nl worden kinderen gestimuleerd om juist veelal buiten het scherm om hun creativiteit te gebruiken en soms ook iets goeds te doen voor de maatschappij.” De activiteiten kunnen samen of alleen worden gedaan. Scouts kunnen vrienden en vriendinnen buiten Scouting vragen mee te doen. Jaap: “We denken dat scholen er ook mooie activiteiten uit kunnen halen om in het lesaanbod mee te nemen. Kinderen kunnen voor school niet alleen maar bezig zijn met rekenen en taal.”

Thuis kamperen

Dit weekend staat er een speciale activiteit op het programma: een weekendje weg in je eigen huis! Alle kinderen van Nederland worden uitgedaagd om een tent op te zetten in de huiskamer, logeerkamer, in je tuin of op het balkon. Al meer dan 2500 kinderen en jongeren hebben via het Facebookevent aangegeven deel te nemen. Zo krijgen ze toch nog het gevoel om een Paasweekend weg te zijn, zonder hun eigen huis te verlaten.

Niet bij de pakken neerzitten

Scouting Nederland was door de crisistijd genoodzaakt vele activiteiten en evenementen af te blazen. Dit leidde uiteraard tot grote teleurstelling maar ook begrip onder de leden. Jaap: “Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstonden al snel vele initiatieven van groepen om online activiteiten aan hun leden te bieden. Zo is er toch contact in de groep en blijven groepen actief, ook al is het op afstand. Anderzijds zagen we initiatieven van leden die zich inzetten voor de samenleving. Van mondkapjes maken van oude Scoutingkleding tot een straattekening voor een ziekenhuis als hart onder de riem van het zorgpersoneel. Dit is ook waar Scouting voor staat.” Met deze website biedt Scouting nog iets extra’s. Naast Scoutinggroepen die met hun leden aan de slag gaan, kunnen individuele scouts en niet-scouts zich met de activiteiten laten uitdagen en plezier beleven. Samen met vrienden, klasgenoten of op eigen houtje. En, omdat dit bij Scouting belangrijk is, leren ze er ook nog iets van.

Screenshot

#ikscoutthuis: van offline naar online programma

Geniet jij ook zo van de online opkomsten maar krijg je stiekem geen genoeg van Scouting? Dat snappen we maar al te goed! Vanaf nu kun je nog véél meer activiteiten vinden op de spiksplinternieuwe website ikscoutthuis.nl! Wij selecteerden de leukste activiteiten die je samen, of alleen thuis kan doen. Ook leuk als je geen lid bent van Scouting maar je ouders, broertjes of zusjes inmiddels niet meer met je willen kaarten omdat je ze steeds inmaakt, of als je klaar bent met beeldschermstaren en je schoolwerk. Wat dacht je van je slaapkamer onder water zetten of een safari in je eigen tuin? Ook leuk: de coronamonster-kleurwedstrijd! Of je nu samen thuis bent of alleen, er is voor iedereen iets te vinden. Dit Paasweekend kun je zelfs kamperen in je eigen huis!

#ikscoutthuis

Ikscoutthuis groen    

Natuurlijk staat Scouting niet stil! Hoewel we even niet fysiek bij elkaar kunnen komen, zijn we nog steeds samen Scouting en dat willen we graag uitdragen. Doe jij een online activiteit met je jeugdleden of ben je op een andere manier thuis met Scouting bezig? Hang dan de #ikscoutthuis poster voor je raam, zodat iedereen dat weet!

Download hier één van de drie posters, print hem uit, hang hem voor je raam en maak er een foto van. Deel deze op social media met #ikscoutthuis. Zo laten we aan de hele wereld zien dat Scouting ook nu niet stilstaat. 

       
badge    

Bij de ScoutShop hebben ze ook niet stilgezeten. Ondanks dat er nu geen fysieke opkomsten zijn, hebben zij leuke artikelen waar je thuis mee aan de slag kunt! Bekijk hun blog voor alle leuke tips voor activiteiten.
Daarnaast is de funbadge Stay@home ontwikkeld. De funbadge is per stuk te bestellen, voor dit artikel geldt een beperkte beschikbaarheid. Tweede bestelronde! Bestel je uiterlijk maandag 13 april dan heb je de badge gegarandeerd in huis, daarna geldt op=op. De badge is hier te bestellen.

Inspiratie voor Scoutinggroepen

thuisscout 200x200    

Thuisscout.nl
Uitleg: Op thuisscout.nl kun je als groep een eigen Crazy-88, Cyberhike of mini-iscout organiseren. Je kunt vragen stellen die beantwoord moeten worden met een tekst, getal, plaatje, filmpje, document of coördinaat.

Klik hier voor meer informatie.

       
scoutingmagazine    

Middenkatern Scouting Magazine
Juist in deze crisistijd waarin fysieke bijeenkomsten niet meer mogelijk zijn, is het van belang om contact te houden met je leden. Maak dus nu zeker gebruik van het middelkatern van Scouting Magazine dat je helemaal zelf in kunt vullen. De deadline voor het uploaden van je content in de communicatieportal is 23 april.

Klik hier om direct aan de slag te gaan.

       
scouttrack    

Scouttrack.nl
Uitleg: Scout Track is een uitdagend spel waarbij teams of individuele spelers het tegen elkaar op kunnen nemen door vragen te beantwoorden, opdrachten te doen of beiden!

Klik hier voor meer informatie.

       
Whatsappkwartet    

WhatsApp kwartet - Scouting Ashanti Zoetermeer
Uitleg: Teams bestaan uit 4 personen. Ieder team krijgt aan het begin van het spel een opdrachtenlijst. Kies een opdracht en voer deze uit met je team. Wanneer elk teamlid de opdracht correct heeft uitgevoerd, verdien je een kwartet. Het team met de meeste kwartetten aan het eind van het spel, wint!

Klik hier voor meer informatie.

       
RadioBurmania    

Radio Burmania - Christelijke Scoutinggroep Burmania
Uitleg: Leuke muziek, spelletjes en speciale aandacht voor alle mensen die thuis 'opkomst' houden!

Klik hier voor meer informatie.

     
Crazy 15    

Scouting thuis Crazy 15 - Scouting Elburg
Uitleg: 15 opdrachten doe ze en maak van zoveel mogelijk opdrachten een foto of video met jezelf als bewijs dat jij deze opdracht hebt gedaan. Laat deze versturen via Whatsapp naar een mobiele telefoon.

Klik hier voor meer informatie.

       
stayathomequiz

Stay@Home quiz - Scouting Maria Goretti Hoeven
Uitleg: De plusscouts van Scouting Hoeven hebben iets heel gaafs opgezet voor iedereen uit Hoeven: de STAY@HOME 2020 online Quiz. Voor alle quizfanaten (of gewoon voor de gezelligheid) een must om mee te doen. Op vrijdagavond 3 april van 21 – 24 uur gaan de team strijden om de winst. Een avondvullend programma dus.

Klik hier voor meer informatie. 

     
badgeineendag    

Badge in een dag - Regio Maasdelta welpen
Uitleg: Op 16 mei bieden we alle welpen uit de regio die dat willen de kans om thuis toffe doe-opdrachten te doen, welke nagekeken worden door onze eigen RLA-team Juryleden, en vragen te beantwoorden!

Klik hier voor meer informatie.

       
thuisyalahi    

Thuisyalahi - Scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard, Voorburg
Uitleg: De Shanti-welpen van de Scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard uit Voorburg ontvangen iedere zaterdag stipt om 10 uur een filmpje met alles om thuis een eigen welpenopkomst te hebben. Ze zien de vertrouwde gezichten en rituelen. De opkomsten bevatten spelletjes, knutsels en meer dingen die de welpen zelf vanuit huis kunnen doen.

Klik hier voor meer informatie. 

       
scoutingathome    

Scouting@home - Scouting Vaandrig Leppinkgroep, Enschede
Uitleg: Tijdens de komende weken zullen er op onze site elke 3 dagen nieuwe opdrachten geplaatst worden, zodra jij tijd en zin hebt om een opdracht te doen, kun jij dus op onze webpagina komen en een opdracht uitzoeken. Dit mag een opdracht zijn uit je eigen speltak, maar je mag ook kiezen voor opdrachten van andere speltakken.

Klik hier voor meer informatie.

       
iscouting    

iScouting - Hét online Scoutingspel - Scouting Tarcisius Ede
Uitleg: Scouting zou Scouting niet zijn als we geen creatieve oplossing hadden voor het tijdelijk niet doorgaan van alle opkomsten. Met dit spel hoef jij je de komende weken niet te vervelen! Iedereen kan meedoen. Ook als je niet op Scouting zit. We hebben de opdrachten zo gemaakt dat je ook met je klasgenoten kan strijden voor de eerste plek.

Klik hier voor meer informatie.

Vragen en antwoorden over Scouting en het coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus is volop in het nieuws en Scouting Nederland houdt de berichtgeving hierover scherp in de gaten. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over Scouting en het coronavirus. 

Jeugdleden en reguliere opkomsten

Vrijwilligers

Zomerkamp en verhuur Scoutinggebouw/-terrein

Financieel

Evenementen

 

Maak je je zorgen over het coronavirus met betrekking tot jouw omgeving? Neem dan contact op met de GGD in jouw gemeente of de gemeente zelf. Indien het RIVM of de overheid andere maatregelen voorstelt zullen wij dit bericht aanpassen en voorzitters en secretarissen van alle Scoutingorganisaties per e-mail informeren. Staat jouw vraag hier niet bij? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laatste wijziging: vrijdag 5 juni om 11.30 uur

Update HIT 2020 inschrijving

Zoals je wellicht gemerkt hebt ging de HIT inschrijving weer fout dit jaar. De afgelopen jaren ging er helaas steevast iets mis. De HIT is het enige evenement waarbij je je zo snel mogelijk wilt inschrijven om je te verzekeren van een plekje. Dit zorgt ervoor dat op de dag dat de inschrijving open gaat, scouts massaal naar Scouts Online gaan en zich willen inschrijven. Sommige leden gebruiken hiervoor wel 5 computers tegelijkertijd. Helaas kunnen onze servers deze hoeveelheid paginabezoeken niet aan.

Zondag 19 januari zaten we om 09.30 uur met een aantal man klaar om de HIT open te zetten. We zagen de drukte op de servers langzaam toenemen, hèt signaal dat jullie allemaal klaar zaten om in te schrijven. Om 09.45 uur werd die load op de servers zo zwaar dat de database servers vast liepen. Snel de systemen opnieuw opstarten, extra capaciteit toevoegen, kijken waarom het systeem het zo zwaar heeft en actie ondernemen. Helaas bleek dat weinig uit te maken. Daarom werd de inschrijving helemaal stil gelegd. Inmiddels hadden 22 leden zich weten in te schrijven op verschillende HIT's, de rest was het niet gelukt.

We hadden een idee waar het in kon zitten: de login portal haalt gegevens uit Scouts Online en bij elk bezoek op Scouts Online wordt op de login portal gekeken of de gebruiker nog is ingelogd. Enkele maanden geleden hadden we een aanpassing gedaan aan deze procedure en eigenlijk was dat nooit een probleem. Alleen met de HIT inschrijving, met zoveel bezoekers tegelijk, was het blijkbaar wel een probleem! Dus snel een oplossing bedenken om dit probleem op te lossen. Dat was gelukt, en om 16.00 uur konden we weer open gaan.

Dus 15.55 uur hebben we Scouts Online weer open gezet. De load liep vrij snel weer op, maar niet op de login portal. Phewww, dat probleem is opgelost! Helaas ging het om 16.00 uur weer mis. Deze keer was het echter niet echt duidelijk welke server het zo zwaar had. Dus snel handelen was er deze keer niet bij helaas. Na enige tijd (en wat servers herstarten) was helaas de conclusie dat we dat niet meer die zondag konden oplossen en is het besluit genomen om de inschrijving uit te stellen. Wij waren uitgeput, tijd om even onze rust te nemen en de volgende dag verder te kijken naar wat een mogelijke oplossing is.

Maandagavond is er overleg geweest met de ontwikkelaars van Scouts Online, de beheerders en de landelijke HIT organisatie. Als we weer op 1 moment iedereen tegelijk laten inloggen, dan weten we vrijwel zeker dat de servers dat niet aan kunnen. Dus welke andere oplossingen hebben we? Er is toen besloten met een voorinschrijving te werken die een ruime week duurt. Na deze voorinschrijving gaan we kijken welke HIT's te veel inschrijvingen hebben. En binnen die HIT's gaan we loten onder de inschrijvers. De HIT's waarbij geen problemen zijn kan iedereen uiteraard meteen door.

Na wat filtering van verkeerde inschrijvingen (dubbele groepjes, niet de juiste leeftijd, personen die 2 keer zijn ingeschreven, enz.) bleven er 28 van de 95 HITs over waarbij meer inschrijvingen waren dan dat er plek was. Sommige HIT's hebben besloten om toch wat meer leden toe te staan, bij andere HIT's was dit helaas niet mogelijk. Dus daar moest echt bij geloot worden (20 HITs). Leden die niet ingeloot werden op hun eerste keuze hebben we vervolgens doorgeplaatst naar hun 2e keuze, of zelfs 3e keuze. Helaas blijven er dan ook nog leden over die niet ingeloot konden worden (omdat ze maar 1 keuze hadden opgegeven, of omdat alle 3 de HIT's waarvoor ze zich hebben ingeschreven zo populair waren).

De aantallen: In totaal hebben we 2674 voorinschrijvingen ontvangen. 2097 leden hebben we meteen op hun eerste inschrijving kunnen indelen! Op de 2e en 3e keuze hebben we 318 van de overgebleven 577 leden kunnen indelen. Dat betekent helaas ook dat er dus 259 leden over zijn die we niet op hun voorinschrijving hebben kunnen indelen. De komende week heeft iedereen de tijd om haar of zijn inschrijving compleet te maken en de betaling te voldoen. Daarna worden de inschrijvingen weer open gezet voor iedereen die nog geen plekje heeft weten te bemachtigen.

Inmiddels heeft iedereen een email ontvangen met wat haar of zijn persoonlijke situatie is. We hopen met dit stukje tekst jullie wat meer duidelijkheid te geven over de situatie en we wensen alle deelnemers aan de HIT een fijne HIT toe!

 

Koningin Máxima bij kick-off honderdjarig bestaan welpen

Vanmiddag, woensdag 15 januari, was Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig bij de start van de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland. De leeftijdsgroep van kinderen van 7-11 jaar startte officieel in 1920 in Nederland. Het bezoek van Koningin Máxima luidt een jaar vol feestelijke activiteiten in.

Samen feestelijke cupcakes bakken

Tijdens het bezoek ging Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers van het projectteam van 100 jaar welpen. Zij hebben haar geïnformeerd over de feestelijkheden die in 2020 in dit kader gepland staan. Ook stonden ze tijdens het gesprek stil bij de grote rol die vrijwilligers spelen bij de organisatie van de verschillende Scoutingevenementen. Zo dragen zij bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdleden.

Daarna was het tijd om een schort om te doen: Koningin Máxima hielp de veertig aanwezige welpen met het bakken en versieren van cupcakes. Aan het einde van het bezoek kreeg ze van de kinderen als cadeau de zelfgemaakte cupcakes mee naar huis. Niet alleen de koningin wordt op lekkernij getrakteerd, zo bieden alle welpen in heel Nederland deze maand in het kader van 'Tijd voor taart' een taart aan aan de burgemeester in hun gemeente om het jubileum te vieren.

100 jaar welpen

Bijna alle duizend Scoutinggroepen in Nederland hebben een welpengroep. Met 27.000 kinderen tussen de 7-11 jaar is dit de grootste leeftijdscategorie binnen Scouting. Het honderdjarig bestaan van de welpen in Nederland wordt groots gevierd met activiteiten in het hele land, zoals bijvoorbeeld het Junglefestival: een geweldige verjaardagsfeestdag vol uitdagende activiteiten voor de welpen in acht (pret)parken in Nederland.