fotolijn

Eerste Scoutinggroep ooit gestart op Urk

Vandaag is er op Urk officieel een nieuwe Scoutinggroep opgericht. De groep van het Leger des Heils is de eerste Scoutinggroep ooit op Urk. Met zeventig leden kent de groep een vliegende start. Scouting Nederland en het Leger des Heils werken al langer samen om meer kinderen de kans te bieden om zich persoonlijk te ontwikkelen.  

Scouting Jampeldekamp

De nieuwe Scoutinggroep gaat de naam Scouting Jampeldekamp dragen. Met ruim zeventig jeugdleden op de ledenlijst maakt de groep een goede start. Er zijn twee leeftijdscategorieën die nu gaan starten: welpen (7-11 jaar) en scouts (11-15 jaar). Scouting is trots op deze nieuwe Scoutinggroep: “Het is altijd mooi om te zien dat er een Scoutinggroep start op een nieuwe plek. Zo kunnen we ook hier kinderen de kans geven zich te ontwikkelen door middel van uitdagende activiteiten”, aldus Fedde Boersma, directeur van Scouting Nederland.  

Programma

Op woensdag 1 maart is de officiële installatie van Scouting Jampeldekamp. Hier zullen de leidinggevenden en de jeugdleden van de groep geïnstalleerd worden. Dit is een echt Scoutinggebruik, waarbij de nieuwe leden de Scoutingbelofte doen en daarmee officieel scout zijn. Aansluitend beginnen de nieuwe jeugdleden samen met hun leiding aan een uitdagend spel, waardoor ze direct kennis maken met de uitdagende activiteiten van Scouting.

Leger des Heils en Scouting

De samenwerking tussen het Leger des Heils en Scouting heeft een lange historie: sinds 1913 biedt het Leger des Heils wereldwijd Scouting aan. Momenteel heeft het Leger des Heils diverse Scoutinggroepen, verspreid over heel Nederland op locaties waar er een maatschappelijke vraag is naar deze activiteiten voor kinderen. Het Leger des Heils helpt bouwen aan een maatschappij waarin jonge mensen een constructieve rol spelen en de mogelijkheid hebben zich op diverse gebieden te ontwikkelen. 

Trainingen Scouts Online en Joomla! in 2017

Ook in 2017 organiseert Team internet weer verschillende trainingen voor Scouts Online en Content Management Systeem Joomla! De trainingen vinden verspreid door het land plaats en zijn gratis toegankelijk. Aanmelden kan eenvoudig via Scouts Online.

Scouts Online trainingen

De administratieve applicatie van Scouting Nederland heet Scouts Online. Scouts Online (SOL) bestaat uit verschillende modules. Je kunt een training volgen voor:

 • Ledenadministratie (basistraining)
 • Financiële module
 • Evenementen- en trainingsmodule
 • Verhuurmodule

Data

 • Zaterdag 8 april 2017 - landelijk servicecentrum, Leusden
 • Zondag 21 mei 2017 - Weerden Poelmangroep, Den Haag
 • Zaterdag 18 november 2017 - landelijk servicecentrum, Leusden

Joomla!-trainingen

Binnen Scouting in Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Content Management Systeem (CMS) Joomla! Met Joomla! werk je eenvoudig samen aan de website van je groep, regio of activiteit. Voor Joomla!-websites zijn Scoutinglay-outs beschikbaar en kun je gebruik maken van de ondersteuning van Team internet, onder andere in de vorm van een training. In de training komen verschillende onderwerpen aan bod, afgestemd op de wensen en behoeften van de deelnemers.

Data

 • Zondag 9 april 2017 - landelijk servicecentrum, Leusden
 • Zondag 21 mei 2017 - Weerden Poelmangroep, Den Haag
 • Zondag 19 november 2017 - landelijk servicecentrum, Leusden

Informatie en inschrijven

Wil je meer informatie over de trainingen? Stuur een mailtje naar trainingen@ti.scouting.nl. Deelname aan de trainingen is gratis. De lunch is inbegrepen. Neem indien mogelijk een laptop mee. Inschrijven kan via www.scouting.nl/soltraining

Scouting Nederland trots op deelname Canal Parade

Scouting Nederland vaart dit jaar op 5 augustus mee met de Canal Parade in Amsterdam. Vandaag werd door de organisatie bekend gemaakt dat Scouting één van de deelnemers is. Scouting staat open voor iedereen en vindt het belangrijk dat iedereen binnen Scouting zichzelf kan zijn. Scouting is trots dat ze mee mag varen met de Canal Parade om dit uit te dragen. 

Proud to be (sc)out!

De scouts varen mee onder het motto “Proud to be (sc)out!” Scouting is een jongerenorganisatie en dat zal te zien zijn op de boot. De deelnemersgroep zal bestaan uit jeugdleden tot 21 jaar die laten zien dat ze trots zijn dat binnen Scouting iedereen zichzelf kan zijn. Frits Huffnagel, voorzitter Amsterdam Gay Pride is enthousiast dat Scouting meevaart in de Canal Parade: "Scouting leert jongeren in een veilige omgeving zichzelf te zijn. Daarom is de Gay Pride organisatie trots dat Scouting dit jaar mee vaart." Ook Jaap Boot, voorzitter van Scouting Nederland, is enthousiast: "We zijn heel blij dat de organisatie van de Canal Parade Scouting de kans geeft om naar jongeren onze boodschap uit te dragen dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn."

Diversiteit binnen Scouting

Iedereen kan meedoen aan het Scoutingspel. Scouting Nederland wil als afspiegeling van de samenleving bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van alle leden door een veilige omgeving te bieden, waar ruimte is voor diversiteit. Scouting is een plek waar je je welkom voelt en waar je trots kunt zijn op wie je bent. Scouting zet zich actief in om deze boodschap binnen en buiten Scouting uit te dragen.

Klik hier voor meer informatie.

 

IMG 2924 1

Veiligheid bij het gebruik van kookbranders

Veel Scoutinggroepen gebruiken grote branders bij het koken voor grote groepen. Bij een groot aantal merken en typen branders is de veiligheid niet in orde, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De verkoop van deze branders is dan ook per direct verboden.

De meeste problemen zijn geconstateerd bij de beveiliging van de branders. Zo'n beveiliging zorgt ervoor dat als de vlam uitgaat, automatisch de gastoevoer stopt. Ook kan het gebeuren dat bij onvolledige verbranding koolmonoxide ontstaat. Dat is vooral gevaarlijk als de branders in gesloten ruimtes worden gebruikt, zoals keukens of tenten.

Scoutinggroepen die een onveilige brander in huis hebben, krijgen het advies die niet meer te gebruiken. In sommige gevallen is het mogelijk door reparatie de beveiliging in orde te maken. Raadpleeg hiervoor je leverancier.

De branders die te koop zijn bij de ScoutShop zijn niet afgekeurd. Wanneer er naar aanleiding van dit onderzoek in de toekomst nieuwe eisen worden gesteld aan branders, zal de ScoutShop waar nodig het assortiment aanpassen en worden groepen hierover geïnformeerd.

Scouting Nederland adviseert groepen naast controle en eventuele reparatie of vervanging van hun branders eveneens de informatie in het veiligheidsblad over veilig gebruik van gas  door te nemen en de hierin genoemde maatregelen en tips op te volgen. Voor verdere vragen, tips of adviezen kun je terecht bij de specialisten van het Kennisnetwerk.

Scouting biedt tegenhanger werkdruk school

Veel kinderen ervaren een te hoge werkdruk op school. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Kinderombudsvrouw, die tijdens haar Kinderrechtentour door Nederland zo'n 2.000 kinderen naar dit onderwerp vroeg. Daarnaast geven kinderen aan dat ze op zoek zijn naar echte aandacht. "Ik heb echt het idee dat de aandacht schraler is, dat er te hoge eisen worden gesteld aan kinderen. Ze moeten voldoen aan het mooie plaatje, slim zijn, goede cijfers halen. Misschien moeten ouders meer praten en minder opvoeden. Laat ze wat ruimte!", aldus Margrite Kalverboer. 

Bij Scouting krijgen meiden en jongens ook de kans zich te ontwikkelen, maar door de stimulerende omgeving en uitdagende activiteiten ervaren ze dit als iets positiefs. Plezier en vriendschap staan bij Scouting namelijk centraal. De niet-formele manier van leren bij Scouting zit tussen formeel (op school, met vastgestelde doelen en eisen) en informeel (spontaan, in het dagelijks leven) leren in. Zo doen kinderen ook veel sociale vaardigheden op waar ze levenslang profijt van hebben.

Scouting is niet competitief, het gaat om samenwerken: ontdekken dat je met elkaar meer leert en verder komt. Door de afwisseling van activiteiten binnen Scouting is er altijd een activiteit waar kinderen goed in zijn. Zo ontdekken ze dat het niet erg is als ze minder goed zijn in het ene, omdat hun talenten op een ander vlak naar voren komen. Dit levert een wezenlijke bijdrage aan het zelfvertrouwen van kinderen.

Voor meer informatie over niet-formeel leren binnen Scouting lees je de brochure Ontdek Scouting: niet-formeel leren in de praktijk. 

Scouts tonen maatschappelijke waarde aan Koningin Máxima

Het ontwikkelen van talenten van meiden en jongens staat centraal binnen Scouting en dat lieten de scouts vandaag met trots zien aan HKH Koningin Máxima tijdens een bezoek op paleis Noordeinde. De scouts lieten Koningin Maximá met plezier kennis maken met de maatschappelijke rol die Scouting in de samenleving vervult.

De komende jaren legt Scouting de focus op de toegevoegde waarde van Scouting voor onze samenleving, onder andere door het versterken van verbindingen met externe partijen en het verder vergroten van diversiteit binnen Scouting. Dit alles met het doel om de ontwikkeling van scouts te stimuleren. De drie projecten die de scoutsvandaag aan Koningin Máxima hebben gepresenteerd, zijn mooie voorbeelden van hoe Scouting dit nu al aanpakt. 

Het bezoek begon met een rondetafelgesprek, waarin verschillende projectleiders en bestuurders van de Scoutingprojecten het ontstaan van de projecten toelichtten. Hierna maakte de Koningin een ronde langs de verschillende projecten, waar kinderen en jongeren aan het woord kwamen om te vertellen hoe zij deze Scoutingprojecten ervaren. 

NSGK Samen @ Scouting: Unlimited Adventure

Unlimited Adventure is een samenwerkingsproject van Scouting Nederland en NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Het doel van het project is om scouts met en zonder beperking de kans te geven elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en samen activiteiten te ondernemen. Bij dit project kwamen twee scouts met een beperking en twee scouts zonder beperking aan het woord. Zij hebben samen al meerdere activiteiten ondernomen en vertelden Koningin Máxima hoe zij die ervaren hebben, wat ze hiervan hebben geleerd en hoe er nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. 

Vrijwilligers binnen Scouting

Scouting is trots op de meer dan 25.000 vrijwilligers die de vereniging rijk is. Zij maken het Scoutingspel en daardoor de ontwikkeling van meiden en jongens mogelijk. Vier jonge vrijwilligers vertelden Koningin Máxima waarom zij vrijwilliger zijn voor Scouting, wat hen drijft om zich wekelijks weer volledig in te zetten. De koningin was zeer geïnteresseerd in de passie van deze jonge vrijwilligers en bewonderde hun verhalen. Ook op woensdag 7 december, op Nationale Vrijwilligersdag, zal Scouting haar vrijwilligers extra in het zonnetje zetten. 

Scouting waar het zo welkom is

Tot slot kwamen vier scouts van Scoutinggroep Majoor Bosshardt uit Amsterdam aan het woord. Zij zijn lid van een Leger des Heils-Scoutinggroep en vertelden de Koningin hoe Scouting hen elke weer veel plezier geeft en ze uitdagende activiteiten biedt. Matteo, 10 jaar: “Ik kan niet bedenken wat het leukste is van mijn Scoutinggroep, er zijn zoveel leuke dingen. Het allerleukste is toch wel als we samenwerken om bijvoorbeeld iets te bouwen. Ik voel me vereerd dat ik dit vandaagtegen de Koningin mocht vertellen. De Koningin was heel aardig. Ik ben heel blij!” De samenwerking tussen Scouting en het het Leger des Heils heeft als doel kinderen die weinig of geen mogelijkheden hebben om lid te worden van een club of vereniging, toch het Scoutingspel te laten spelen en hen zo de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen. Binnen deze samenwerking zijn nu al diverse Leger des Heils-Scoutinggroepen opgericht.

Scouts tonen maatschappelijke waarde aan Koningin Máxima 1 Foto Marco Nijland Scouting Nederland

Scouts tonen maatschappelijke waarde aan Koningin Máxima 2 Foto Marco Nijland Scouting Nederland

Meer artikelen...

 1. Nieuw: app Zakboekje