fotolijn

Nieuws

Update HIT 2020 inschrijving

Zoals je wellicht gemerkt hebt ging de HIT inschrijving weer fout dit jaar. De afgelopen jaren ging er helaas steevast iets mis. De HIT is het enige evenement waarbij je je zo snel mogelijk wilt inschrijven om je te verzekeren van een plekje. Dit zorgt ervoor dat op de dag dat de inschrijving open gaat, scouts massaal naar Scouts Online gaan en zich willen inschrijven. Sommige leden gebruiken hiervoor wel 5 computers tegelijkertijd. Helaas kunnen onze servers deze hoeveelheid paginabezoeken niet aan.

Zondag 19 januari zaten we om 09.30 uur met een aantal man klaar om de HIT open te zetten. We zagen de drukte op de servers langzaam toenemen, hèt signaal dat jullie allemaal klaar zaten om in te schrijven. Om 09.45 uur werd die load op de servers zo zwaar dat de database servers vast liepen. Snel de systemen opnieuw opstarten, extra capaciteit toevoegen, kijken waarom het systeem het zo zwaar heeft en actie ondernemen. Helaas bleek dat weinig uit te maken. Daarom werd de inschrijving helemaal stil gelegd. Inmiddels hadden 22 leden zich weten in te schrijven op verschillende HIT's, de rest was het niet gelukt.

We hadden een idee waar het in kon zitten: de login portal haalt gegevens uit Scouts Online en bij elk bezoek op Scouts Online wordt op de login portal gekeken of de gebruiker nog is ingelogd. Enkele maanden geleden hadden we een aanpassing gedaan aan deze procedure en eigenlijk was dat nooit een probleem. Alleen met de HIT inschrijving, met zoveel bezoekers tegelijk, was het blijkbaar wel een probleem! Dus snel een oplossing bedenken om dit probleem op te lossen. Dat was gelukt, en om 16.00 uur konden we weer open gaan.

Dus 15.55 uur hebben we Scouts Online weer open gezet. De load liep vrij snel weer op, maar niet op de login portal. Phewww, dat probleem is opgelost! Helaas ging het om 16.00 uur weer mis. Deze keer was het echter niet echt duidelijk welke server het zo zwaar had. Dus snel handelen was er deze keer niet bij helaas. Na enige tijd (en wat servers herstarten) was helaas de conclusie dat we dat niet meer die zondag konden oplossen en is het besluit genomen om de inschrijving uit te stellen. Wij waren uitgeput, tijd om even onze rust te nemen en de volgende dag verder te kijken naar wat een mogelijke oplossing is.

Maandagavond is er overleg geweest met de ontwikkelaars van Scouts Online, de beheerders en de landelijke HIT organisatie. Als we weer op 1 moment iedereen tegelijk laten inloggen, dan weten we vrijwel zeker dat de servers dat niet aan kunnen. Dus welke andere oplossingen hebben we? Er is toen besloten met een voorinschrijving te werken die een ruime week duurt. Na deze voorinschrijving gaan we kijken welke HIT's te veel inschrijvingen hebben. En binnen die HIT's gaan we loten onder de inschrijvers. De HIT's waarbij geen problemen zijn kan iedereen uiteraard meteen door.

Na wat filtering van verkeerde inschrijvingen (dubbele groepjes, niet de juiste leeftijd, personen die 2 keer zijn ingeschreven, enz.) bleven er 28 van de 95 HITs over waarbij meer inschrijvingen waren dan dat er plek was. Sommige HIT's hebben besloten om toch wat meer leden toe te staan, bij andere HIT's was dit helaas niet mogelijk. Dus daar moest echt bij geloot worden (20 HITs). Leden die niet ingeloot werden op hun eerste keuze hebben we vervolgens doorgeplaatst naar hun 2e keuze, of zelfs 3e keuze. Helaas blijven er dan ook nog leden over die niet ingeloot konden worden (omdat ze maar 1 keuze hadden opgegeven, of omdat alle 3 de HIT's waarvoor ze zich hebben ingeschreven zo populair waren).

De aantallen: In totaal hebben we 2674 voorinschrijvingen ontvangen. 2097 leden hebben we meteen op hun eerste inschrijving kunnen indelen! Op de 2e en 3e keuze hebben we 318 van de overgebleven 577 leden kunnen indelen. Dat betekent helaas ook dat er dus 259 leden over zijn die we niet op hun voorinschrijving hebben kunnen indelen. De komende week heeft iedereen de tijd om haar of zijn inschrijving compleet te maken en de betaling te voldoen. Daarna worden de inschrijvingen weer open gezet voor iedereen die nog geen plekje heeft weten te bemachtigen.

Inmiddels heeft iedereen een email ontvangen met wat haar of zijn persoonlijke situatie is. We hopen met dit stukje tekst jullie wat meer duidelijkheid te geven over de situatie en we wensen alle deelnemers aan de HIT een fijne HIT toe!

 

Koningin Máxima bij kick-off honderdjarig bestaan welpen

Vanmiddag, woensdag 15 januari, was Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig bij de start van de viering van 100 jaar welpen van Scouting Nederland. De leeftijdsgroep van kinderen van 7-11 jaar startte officieel in 1920 in Nederland. Het bezoek van Koningin Máxima luidt een jaar vol feestelijke activiteiten in.

Samen feestelijke cupcakes bakken

Tijdens het bezoek ging Koningin Máxima in gesprek met vrijwilligers van het projectteam van 100 jaar welpen. Zij hebben haar geïnformeerd over de feestelijkheden die in 2020 in dit kader gepland staan. Ook stonden ze tijdens het gesprek stil bij de grote rol die vrijwilligers spelen bij de organisatie van de verschillende Scoutingevenementen. Zo dragen zij bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdleden.

Daarna was het tijd om een schort om te doen: Koningin Máxima hielp de veertig aanwezige welpen met het bakken en versieren van cupcakes. Aan het einde van het bezoek kreeg ze van de kinderen als cadeau de zelfgemaakte cupcakes mee naar huis. Niet alleen de koningin wordt op lekkernij getrakteerd, zo bieden alle welpen in heel Nederland deze maand in het kader van 'Tijd voor taart' een taart aan aan de burgemeester in hun gemeente om het jubileum te vieren.

100 jaar welpen

Bijna alle duizend Scoutinggroepen in Nederland hebben een welpengroep. Met 27.000 kinderen tussen de 7-11 jaar is dit de grootste leeftijdscategorie binnen Scouting. Het honderdjarig bestaan van de welpen in Nederland wordt groots gevierd met activiteiten in het hele land, zoals bijvoorbeeld het Junglefestival: een geweldige verjaardagsfeestdag vol uitdagende activiteiten voor de welpen in acht (pret)parken in Nederland.

Sta jij je jong(st)e mannetje op het Scouting-wereldtoneel?

Delegatielid World Scout Youth Forum en World Scout Conference (M) - Voor jou kan het internationale podium van Scouting niet groot genoeg zijn. De WOSM zit op jou te wachten en jij kan niet wachten om andere delegaties van Scoutingorganisaties wereldwijd aan te horen en ze te vertellen hoe Scouting op wereldniveau moet acteren. Ondanks – of juist vanwege – je leeftijd van hooguit 26 jaar is het een logische stap om deel uit te maken van de delegatie van Scouting Nederland voor deelname in augustus 2020 aan de World Scout Conference (WSC) en een bijzondere rol te vervullen bij het World Scout Youth Forum (WSYF). En nog mooier: je staat te popelen om nu al te beginnen.

Je bezigheden

Je wordt lid van de delegatie van Scouting Nederland die zich vanaf half februari een half jaar lang intensief voorbereidt en zal deelnemen aan de World Scout Conference 2020 van WOSM dat van 24 tot en met 28 augustus plaatsvindt in Sharm El-Sheikh, Egypte. De delegatie bestaat verder uit de internationaal commissaris, een bestuurslid en een nog te benoemen vierde lid. Je bent enkele uren per week actief om met de delegatie de thema’s en onderwerpen van de WSC te doorgronden en standpunten te formuleren. Voorafgaand aan de WSC ben jij de jongere die namens Scouting Nederland van 17 tot en met 21 augustus in Sharm El-Sheikh deelneemt aan het World Scout Youth Forum. Tijdens dit forum bereiden 300 jongeren (26-) zich voor op de WSC. Je werkt dan samen aan voorstellen die tijdens de WSC kunnen worden ingediend. Tussen de twee events is er het driedaagse Interevent met een informeel programma en tijd om voorstellen verder uit te werken. Na het WSYF en WSC wil je binnen Scouting Nederland voor langere tijd aan de slag in een (bestuurs-)functie zodat je je kennis en ervaring in besluitvorming op wereldniveau kunt uitbouwen.

Je bagage

Je bent op de hoogte van het beleid en de standpunten van Scouting Nederland binnen het internationale speelveld en/of bent gretig om je daarin te verdiepen. Je schrikt niet terug voor dossiers en beleidsnotities en bent in staat om de informatie om te zetten naar gezamenlijke standpunten en voordrachten. Je bent een geboren netwerker, beseft dat je lid bent van de delegatie van Scouting Nederland op het hoogste niveau en kunt lopende beslissingsprocessen juist inschatten en ernaar handelen. Competenties als vloeiend Engels, liefst aanvullend met wereldtalen Frans, Duits en/of Spaans, kennis van het internationale speelveld van Scouting en algemene interesse in wereldthema’s zijn voor jou vanzelfsprekend.

Aanmelden en informatie

Presenteer jezelf op een manier die bij je past. Dat kan per brief/e-mail, beeld (maximaal 2 minuten), website, podcast of wat je zelf nog kunt bedenken. Zorg ervoor dat je vooral opvalt door de inhoud. Stuur dat samen met een uitgeschreven CV voor 1 februari naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een select aantal kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek (via Skype) en mogelijk een vervolggesprek. Ga ervan uit dat op 14 februari de keuze wordt gemaakt. Vragen over de sollicitatie kun je stellen aan Team HRM Internationaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vragen over de inhoud van de functie kun je stellen aan de internationaal commissaris (WOSM): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vrijwilliger bij Scouting: Goed bezig!

Scouting vervult een belangrijke maatschappelijke rol. Onze vrijwilligers begeleiden en ondersteunen jongens en meiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doen ze in diverse functies. Direct, bijvoorbeeld als leidinggevende bij een lokale groep, als spelleider bij een regioactiviteit of als survivalbegeleider op de HIT, en indirect als onder andere HRM’er, penningmeester of kok. Zinvol werk met en voor jeugd. Een vrijwilliger bij Scouting is dus goed bezig!

Jij bent de milieubewuste scout die klaar is voor de volgende stap

Deelnemer Helen Storrow Seminar van de WAGGGS (V) - Binnen Scouting gebeurt er al zo veel op het gebied van klimaat en milieu: valt daar nog iets aan te verbeteren? Als jij vindt van wel, dan voel jij je helemaal thuis op het Helen Storrow Seminar. Dit internationaal leiderschapsevent wordt ieder jaar georganiseerd door WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). In Our Chalet, midden in de Zwitserse Alpen ontdek je samen met andere vrouwen uit de wereld mogelijkheden om voorop te lopen in het tegengaan van klimaatverandering.

Je bezigheden

Je gaat van 3 tot en met 11 mei 2020 naar ‘Our Chalet’ van WAGGGS in Adelbode, Zwitserland. Je gaat samen met de andere deelnemers midden in de Zwitserse Alpen je avontuurlijke kant ontdekken. Aan het eind van het seminar ben je klaar om een verandering in te zetten en door te voeren omtrent het klimaat. Het seminar is ook bedoeld om jouw leiderschapskwaliteiten verder te verkennen en je als een echte ‘changemaker’ te ontplooien.
Vooraf heb je contact met een persoon die eerder naar dit seminar is geweest of binnen Scouting Nederland al bezig is met het klimaat om te bepalen wat je leerdoelen zijn voor jezelf en Scouting.
Om de thuisblijvers op de hoogte te houden, kan worden gevraagd of je een blog of vlog tijdens je verblijf maakt. Achteraf maak je een verslag, waar de meest impactvolle ideeën in staan die ook gedeeld kunnen worden in de juiste werkgroepen binnen Scouting Nederland.

Je bagage

Je bent (sinds kort) actief binnen Scouting Nederland als landelijk vrijwilliger en hebt ambities om dit door te zetten en alles eruit te halen wat erin zit.
Je bent een vrouw die in mei 2020 tussen de 18 en 25 jaar is en hebt nog niet eerder een WAGGGS seminar bijgewoond.
Je beheerst de Engelse taal. Je voelt je thuis in een internationaal gezelschap en bent daarin representatief voor Scouting Nederland.
Je hebt een passie voor het klimaat en wilt een project hiervoor binnen Scouting Nederland opstarten of ondersteunen.
Je bent klaar om je leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen.
Je staat open voor andere inzichten en wilt anderen inspireren en ondersteunen.

Je beloning

Een inspirerende internationale Scoutingervaring. Door de formele en informele sessies is het seminar de perfecte setting om ideeën op te doen of verder te worden geholpen bij je eigen ideeën of plannen. Je bouwt er een internationaal netwerk op en krijgt inzicht hoe Scouting in het buitenland zaken aanpakt omtrent het klimaat. Na het seminar kan je niet wachten om al jouw nieuwe kennis en inspiratie te delen op de juiste plekken.

Aanmelden en informatie

Meer informatie kun je op de website van de WAGGGS vinden. Solliciteren voor het seminar kan tot 20 januari 2020 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zien dan graag een korte uitleg (max 250 woorden of maximaal 1 minuut video) tegemoet waar je to the point aangeeft waarom jij dé klimaatbewuste persoon bent om naar het Helen Storrow Seminar 2020 te gaan.

Vrijwilliger bij Scouting: Goed bezig!

Scouting vervult een belangrijke maatschappelijke rol. Onze vrijwilligers begeleiden en ondersteunen jongens en meiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doen ze in diverse functies. Direct, bijvoorbeeld als leidinggevende bij een lokale groep, als spelleider bij een regioactiviteit of als survivalbegeleider op de HIT, en indirect als onder andere HRM’er, penningmeester of kok. Zinvol werk met en voor jeugd. Een vrijwilliger bij Scouting is dus goed bezig!

Maak kans op een weekend Duinrell!

Goede voornemens kun je het hele jaar starten: waaronder het vieren van 100 jaar welpen! In heel 2020 vinden superleuke activiteiten plaats. Zoals Tijd voor taart!, Junglefestival en misschien wel jouw eigen disco of feest voor de hele groep? Maar we denken niet alléén aan de jeugdleden... Welpenleiding kan zich inschrijven voor één van de twee Jungle Experience weekenden. Met feest, inspiratie en nog veel meer. Maar dat is nog niet alles: welpenleidingteams kunnen kansmaken op een weekendverblijf in een comfort Duingalow van Duinrell voor 6 personen!

Hoe maak je kans?

Tijd voor taart! is zo’n belangrijke activiteit: als je jarig bent dan deel je uit! In de feestdoos die elke Scoutinggroep heeft ontvangen zit een bakmix voor taart. De welpen bieden, samen met de leiding, een taart aan aan de burgemeester. Die taart moeten ze wel eerst zelf bakken en versieren, want wat is lekkerder dan een taart die je zelf hebt gebakken? Maak een mooie foto in hoge resolutie van jouw welpen die de taart overhandigen aan de burgemeester of wethouder je woonplaats. Stuur de foto('s) uiterlijk 31 januari op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (eventueel met een Wetransfer-linkje) onder vermelding van je naam, Scoutinggroep, Scoutingfunctie en woonplaats. Maandag 3 februari maken we het winnende welpenleidingteam bekend via social media en krijgt de winnaar persoonlijk bericht.

Let op: met het inzenden van je foto's ga je ermee akkoord dat Scouting Nederland de foto's mag gebruiken voor promotionele doeleinden.

Release Notes Scouts Online

Release notes evenementen/formulieren SOL versie 19.12

Module: evenementen/trainingsadministratie

categorie

omschrijving

Annuleren

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Aanpassen deelnamecondities lukte niet als de annuleringskosten geen heel getal is.

Dat probleem is nu opgelost.

Annuleren

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Als de deelnemer annuleert, kan je voortaan de reden van annulering meegestuurd krijgen in de e-mail die je daarvan ontvangt.

Hoe:

·         Ga naar paginamenu  ‘aanpassen mails’;

·         Kies een e-mailbericht dat je wilt aanpassen;

·         Er is nu een personalisatiecode ‘Deelnemer: annuleringsreden’ aanwezig, die je in je bericht kunt opnemen.

Annuleren

Voor de deelnemer:

Je kunt nu in één keer aangeven dat de deelname geannuleerd is; voorheen kon je alleen aangeven dat je wilde annuleren en moest de beheerder de status van je inschrijving omzetten in ‘geannuleerd’.

Hoe:

·         Ga naar: ‘Mijn scouting’ > ‘mijn inschrijvingen’

·         Kies de inschrijving die je wenst

·         Ga naar paginamenu  ‘deelnamestatus’

·         Kies voor annuleren.

Annuleren

Voor evenementbeheerder/trainingbeheerder

Als een deelnemer de inschrijving geannuleerd heeft en er zijn annuleringskosten in rekening gebracht dan kun je de status wijzigen van ‘Inschrijving geannuleerd’ naar ‘Inschrijving kosteloos geannuleerd’.  Hierbij wordt de factuur van de deelnemer aangepast zodat hij/zij de deelnamekosten terug krijgt.

Hoe:

·         Ga naar de deelnemer

·         Ga naar paginamenu  ‘deelnamestatus’

·         Wijzig de status van geannuleerd naar kosteloos geannuleerd

Betalingsgegevens

Voor de deelnemer van een landelijke activiteit, waarvoor betaald moet worden:

Er is nu een betalingslink aanwezig bij paginamenu  ‘betalingen’ van de inschrijving.

Het gebeurt wel dat de iDEAL-betaling niet goed gaat. Voorheen moest je dan op een e-mail wachten met een betaallink. Deze link is nu zichtbaar bij paginamenu  ‘betalingen’ van je inschrijving.

Hoe:

·         Mijn scouting, mijn inschrijvingen

·         Kies de inschrijving die je wenst

·         Ga naar paginamenu  ‘betalingen’

NB Het is wel zo, dat als de betaling die je gedaan hebt,nog niet door de bank afgehandeld is, de link niet zichtbaar is. De bank kan er een paar dagen over doen voordat een betaling geaccepteerd is.
Om geen dubbele betaling te krijgen wordt in die periode geen link getoond.

Betalingsgegevens

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder van landelijke evenementen/trainingen:

De betalingslink die voor de deelnemer zichtbaar is, wordt ook getoond voor de  evenementbeheerder/trainingbeheerder. Deze link kan gekopieerd worden naar een e-mail die door jou verstuurd wordt.

Hoe:

·         Ga naar de deelnemer

·         Ga naar paginamenu  ‘betalingen’

Betalingsgegevens

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Er wordt meer financiële informatie getoond bij paginamenu  ‘betalingen’.

Je kunt dan zien wat er met de factuur gebeurd is.

Hoe:

·         Kies bij een formulier met betalingsgegevens paginamenu  ‘deelnemers’.

·         Kies een willekeurige deelnemer

·         Ga naar paginamenu  ‘betalingen’

·         Je ziet dan onderaan een overzichtje van de acties op de bijbehorende factuur.

Betalingsgegevens

Voor de penningmeester van een landelijk evenement/training:

De betalingsherinnering voor iDEAL-betaling kan je nu zelf aanpassen.

Hoe:

·         Kies Financiën, Factuurbeheer, Facturen

·         Ga naar paginamenu ‘mailberichten’

·         Je kunt hier 4 mailberichten aanpassen voor de eigen organisatie.

Inschrijven

Voor niet-leden:

Na de inschrijving krijg je een e-mail met onder meer het bericht dat je een account kunt aanvragen. In de e-mail is nu het lidnummer beter zichtbaar; dat heb je immers nodig voor een account.

Inschrijven

Voor de deelnemer:

De start- en einddatum van het evenement/training wordt nu ook op de te downloaden bevestiging van de inschrijving vermeld.

Hoe:

·         Mijn scouting - Spel - Mijn Inschrijvingen

·         Kies een willekeurig formulier

·         Knop ‘Meer", optie "Inschrijfformulier downloaden’

·         Open de PDF: bijna bovenaan staat nu de start- en einddatum van het evenement.

Inschrijven

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Je kunt nu bepaalde velden van het formulier bevriezen; de deelnemer kan het veld wel zien, maar niet aanpassen. Als beheerder kun je het veld wel aanpassen.

Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement of maak er een aan

·         Kies een willekeurig formulier of maak er een aan

·         Kies paginamenu ‘samenstellen’

·         Kies b.v. een numeriek veld of voeg dat veld toe aan het formulier

·         Je ziet dan een optie: ‘Veld bevriezen’

Inschrijven

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Je kunt nu leeftijdsgrenzen instellen op tabblad ‘doelgroep’. Dat is handig b.v. in dit geval:

Een 9-jarige welp kan het evenement Scout-In zien.
Als je zowel jeugdleden van de Explorers, maar ook kaderleden van de welpen uit wilt nodigen dan moet je aanvinken:
- jeugdleden
- kaderleden
én
- welpen
- explorers
Als “bijproduct” krijg je dan een 3e combinatie: Jeugdleden van de welpen.

Door de leeftijdsgrens toe te voegen treedt dit niet meer op.
Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement of maak er een aan

·         Kies een willekeurig formulier of maak er een aan

·         Kies paginamenu ‘doelgroep’ en vul daar de benodigde gegevens in.

Inschrijven

Voor de deelnemer:

Als je een inschrijving doet met betalen met incasso en je mag de groepsrekening gebruiken, dan kun je nu kiezen voor de rekeningen van de groep waarvoor een machtiging is afgegeven.

Inschrijven

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Je kunt nu standaard in een formulier een veld ‘voorwaarden’ toevoegen. Als je in de basis paginamenu dan een link naar de deelnemersvoorwaarden hebt opgenomen, wordt de deelnemer automatisch gevraagd om aan te geven dat zij/hij de voorwaarden heeft gelezen.

Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement of maak er een aan

·         Kies een willekeurig formulier of maak er een aan

·         Kies paginamenu ‘basis’

·         Vul het veld ‘Link naar deelnemersvoorwaarden’

·         Kies paginamenu ‘samenstellen’

·         Kies het veld ‘voorwaarden voor deelname’ om toe te voegen.

Inschrijven

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Je kunt nu een willekeurig lid inschrijven bij een formulier als je beschikt over een lidnummer en achternaam.

Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement of maak er een aan

·         Kies een willekeurig formulier of maak er een aan

·         Kies paginamenu ‘deelnemers’

·         Onderaan Meer…. en dan ‘extra lid toevoegen als deelnemer’

Mailen

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Je kunt nu ook bij het evenement specifieke deelnemers van alle formulieren selecteren om te mailen; voorheen  kon je alleen alle deelnemers mailen.

Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement

·         Kies paginamenu ‘deelnemers’

·         Vink een aantal deelnemers aan

·         Knop ‘Stuur mail’

Mailen

Voor de deelnemer:

In sommige (automatische) mailtjes stonden wat rare codes, zoals %frm_price% bij een formulier zonder deelnamekosten. Die zijn nu vervangen door leesbare getallen of teksten.

Mailen

Voor de deelnemer:

Voorheen ontving je nog een e-mail als de evenement/trainingbeheerder een evenement afsloot/archiveerde. Dat is soms meer dan een jaar na afloop. Dat gebeurt nu niet meer; het leverde alleen maar verwarring op.

Overzicht deelnemers

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Bij de export van deelnemergegevens wordt nu ook een datum aangegeven wanneer de deelnemer voor het laatst haar/zijn inschrijving gewijzigd heeft.

Hoe:

·         Spel, evenementen van mijn organisatie

·         Kies een willekeurig evenement

·         Kies een willekeurig formulier

·         Kies paginamenu ‘deelnemers’  en daar de knop ‘export’

·         Er is dan een kolom ‘Inschrijving laatst gewijzigd’

Permissies

Voor de landelijke helpdesk:

Deze medewerker kan nu ook de standaard mailberichten bekijken, die bij een formulier zijn aangemaakt, alsmede de tabs samenwerkende organisatie en openstaande termijnen bij het evenement.

Status deelnemers

Voor iedereen handig om te weten:

Als een lid overlijdt, wordt ontzet uit het lidmaatschap of uitgesloten wordt van hernieuwd lidmaatschap dan wordt dat lid niet meer getoond in de deelnemerslijst. Deze leden krijgen dan een eindstatus, zodat het archiveren hierdoor niet tegengehouden wordt. Hierbij krijgen deze inschrijvingen de status ‘afgerond’ (als het evenement geweest is) of ‘niet afgerond’. Als er sprake is van een betaling en het evenement is nog niet geweest dan wordt de inschrijving kosteloos geannuleerd.

Status deelnemers
(toegevoegd bij annuleren)

Voor iedereen handig om te weten:

Als een inschrijving is geannuleerd dan kan de evenement beheerder deze inschrijving nog omzetten naar ‘kosteloos geannuleerd’. In een enkel geval gebeurt dat.

Workshops

Voor de evenementbeheerder/trainingbeheerder:

Als je een evenement hebt, die in principe gratis is, maar waarbij voor sommige facultatieve onderdelen (zoals een workshop) wel betaald moet worden, dan kan dat vanaf nu.

De deelname kosten zijn dan 0,00 euro en bij de te betalen onderdelen kun je een toeslag in rekening brengen.
Er wordt alleen een factuur aangemaakt als er werkelijk betaald moet worden.

Hoe:

·         Paginamenu samenstellen van een formulier

·         Voeg veld "Deelnamekosten" toe voor 0,00 euro

·         Voeg veld "Treklijst met toeslag" toe; je kunt dan keuzes met en zonder toeslag toevoegen.

Formulier module

NB Formulieren zijn vanaf heden te beheren als je  één of meer van de volgende functies hebt:
teamleider, gegevensbeheerder, secretaris, evenementbeheerder, trainingbeheerder. Deze worden hieronder met de verzamelnaam ‘formulierbeheerder’ aangeduid. Overige kaderleden kunnen wel formulieren bekijken.

Archiveren

Voor de formulierbeheerder:

Je kunt nu een formulier archiveren.

Hoe:

·         Organisatie, organisatie, basisgegevens

·         Kies dan paginamenu  ‘Formulieren’

·         Kies een formulier

·         Onderaan is nu een knop om te archiveren.

Je kunt gearchiveerde formulieren nog wel weer bekijken, als je in het filter dat aangeeft.
De ingevulde formulier gegevens van de deelnemers worden verwijderd bij archiveren.

Inschrijven

Voor de formulierbeheerder:

‘verborgen veld’ zijn nu weer zichtbaar voor de formulierbeheerder in de inschrijfformulieren van deelnemers.

Mailen

Voor de formulierbeheerder:

Je kunt nu standaard mailberichten aanpassen.

 Hoe:

·         Organisatie, organisatie, basisgegevens

·         Kies dan paginamenu  ‘formulieren’

·         Kies een formulier

·         Ga naar paginamenu ‘mailberichten aanpassen’

Mailen

Voor de formulierbeheerder:

Je nu ook een bericht ontvangen als een deelnemer de gegevens heeft aangepast.

Hoe:

·         Organisatie, organisatie, basisgegevens

·         Kies dan paginamenu  ‘formulieren’

·         Kies een formulier

·         Pas de instelling aan bij ‘Mail naar organisator bij wijziging van inschrijving’

Overzicht deelnemers

Voor de formulierbeheerder:

De export van deelnemergegevens ziet er qua kolommen nu net zo uit als in de evenementen/trainingsmodule.

Vijfde labelterrein meldt zich voor duurzaam keurmerk

Afgelopen november heeft het SCENES team van Scouting Nederland de aanvraag voor het Scoutinglabelterrein St. Walrick verzonden naar de WOSM om het predicaat Scout Centre of Excellence for Nature and Environment (SCENES) aan te vragen.

Daarvoor heeft het labelterrein heel hard gewerkt om aan alle eisen van de SCENES-checklist te voldoen, waarna er ook een audit van een ander SCENES terrein moest plaatsvinden. In dit geval door Misaershaff uit Luxemburg. Het duurzame team van St. Walrick heeft intensief gewerkt aan de milieu-educatieprogramma's. Daarnaast werd de bedrijfsvoering tegen het licht gehouden, wat ook heeft geleid tot de aanleg van een kleine zonne-akker dat hernieuwbare stroom zal gaan opwekken.

St. Walrick is het vijfde labelterrein dat een duurzaam WOSM certificaat zal ontvangen. Ada’s Hoeve, Buitenzorg, Scoutcentrum Rotterdam en Scoutinglandgoed Zeewolde mogen dit keurmerk al dragen. De vijf terreinen komen jaarlijks in de winter bijeen om kennis op te doen en ervaringen uit de wisselen. Lees hier meer over SCENES.

Jij bent klaar voor de internationale ontdekkingstocht

Deelnemer seminar the Academy: Je bent al zo actief en betrokken bij Scouting Nederland, dat je ook eens in het buitenland wilt zien wat zich binnen Scouting nog meer afspeelt. Je zou daarvoor scouts in Europa willen ontmoeten om met elkaar doelgericht verder te denken over ontwikkelingen binnen Scouting. Die mogelijkheid is er met The Academy.

The Academy is een Europese netwerkbijeenkomst waarbij alles draait rondom de kernprioriteiten van de Europese regio’s van WAGGGS en WOSM. Scouting Nederland wil twee deelnemers afvaardigen die actief zijn op landelijk niveau of deze ambitie hebben en de ontdekkingstocht willen aangaan om zichzelf en anderen te inspireren.

Je bezigheden
Je gaat van 2 tot en met 7 november 2019 met zijn tweeën naar Kranjska Gora, Slovenia om vijf dagen deel te nemen aan The Academy 2019. Tijdens het seminar kies je iedere dag voor de sessies rond één van de hoofdleerpaden die op 1 oktober bekend worden gemaakt. Denk daarbij aan onderwerpen als sociale impact van Scouting, managementvaardigheden en diversiteit. Je verdiept je vanaf 1 oktober in de onderwerpen zodat je de juiste keuzes kunt maken. Zo stel je met zijn tweeën jullie eigen programma samen, zodat je meedoet aan de sessies die passen bij de je persoonlijke ontdekkingstocht. In samenspraak met een begeleider van Scouting Nederland zorg je ervoor dat dit aansluit bij wat voor Scouting Nederland interessant is. Je houdt de thuisblijvers op de hoogte met een blog in een vorm die je zelf bepaalt. Achteraf maak je een beknopt en zakelijk verslag, waar de meest waardevolle ontdekkingen in staan waar werkgroepen binnen Scouting Nederland vervolg aan kunnen geven. Je gaat zelf met een van jullie ontdekkingen een jaar lang aan de slag binnen Scouting op landelijk, regionaal op lokaal niveau.

Je bagage
Je bent landelijk vrijwilliger binnen Scouting Nederland en hebt ambities om dit door te zetten en alles eruit te halen wat erin zit. Je beheerst de Engelse taal. Je voelt je thuis in een internationaal gezelschap en bent daarin representatief voor Scouting Nederland. Je staat open voor andere inzichten en wilt anderen inspireren en ondersteunen. Je bent landelijk of regionaal actief voor Scouting Nederland en bekend met het beleid en de huidige activiteiten, of bent bereid om hier meer over te weten te komen.

Je beloning
Een inspirerende internationale scoutingervaring. Door de formele en informele sessies is het seminar de perfecte setting om ideeën op te doen of verder te worden geholpen bij je eigen ideeën of plannen. Je bouwt een internationaal netwerk op en krijgt inzicht hoe Scouting in het buitenland eraan toegaat. Na het seminar kan je niet wachten om jouw nieuwe kennis te delen.

Aanmelden en informatie
Meer informatie vind je op de website van The Academy: www.thesgacademy.eu. Solliciteren voor het seminar kan tot 7 oktober via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Schrijf in een korte uitleg waarom jij dé persoon bent om naar The Academy 2019 te gaan.

Vrijwilliger bij Scouting: Goed bezig!
Scouting vervult een belangrijke maatschappelijke rol. Onze vrijwilligers begeleiden en ondersteunen jongens en meiden in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doen ze in diverse functies. Direct, bijvoorbeeld als leidinggevende bij een lokale groep, als spelleider bij een regioactiviteit of als survivalbegeleider op de HIT, en indirect als onder andere HRM’er, penningmeester of kok. Zinvol werk met en voor jeugd. Een vrijwilliger bij Scouting is dus goed bezig!

Scouts scoren beter op lifeskills dan niet-scouts

Nederlandse jongeren die lid zijn van Scouting zijn lichamelijk actiever dan niet-scouts en gaan bewuster om met de natuur. Dit blijkt uit onderzoek van WOSM, een van de twee wereldbonden van Scouting. Tijdens de tweejaarlijkse Scout-In op zaterdag 21 september in Zeewolde bieden jonge scouts het onderzoeksrapport aan aan het aanwezige Tweede Kamerlid Antje Diertens.

Ook op andere onderdelen binnen de sociale ontwikkeling scoren leden van Scouting hoger dan jongeren die geen lid zijn. Scouts zijn behulpzamer, in hogere mate maatschappelijk betrokken, doen vaker vrijwilligerswerk en staan meer open voor andere culturen. Zelf noemen scouts dat ze door hun ervaringen bij Scouting zijn gegroeid in het samenwerken met anderen, over meer leiderschapsvaardigheden beschikken, beter dingen kunnen organiseren, zelfstandiger zijn geworden, socialer zijn en meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Dit zijn belangrijke componenten voor een gezonde fysieke en mentale groei naar volwassenheid.

Scouting stelt zich ten doel om waarde toe te voegen aan de samenleving door jongeren uit te dagen zich persoonlijk te ontwikkelen en daaraan veel plezier te beleven. Uit dit onderzoek blijkt dat Scouting hierin slaagt als je kijkt naar een aantal lifeskills waarop scouts significant hoger scoren dan leeftijdsgenoten die niet bij Scouting zitten. WOSM (World Organization of the Scout Movement) deed dit onderzoek onder 7.000 jongeren in vier verschillende landen (Nederland, Mexico, Frankrijk en Saoedi-Arabië). In Nederland werden 1503 scouts ondervraagd en 626 jongeren die geen lid zijn van Scouting.

Scout-In

Scout-In is het tweejaarlijks terugkerende festival voor alle vrijwilligers van Scoutinggroepen en – regio’s uit heel Nederland. Het thema van het festival, dat dit jaar in het weekeind van 20 tot en met 22 september plaatsvindt, is dit jaar ‘Wild Ones’. De locatie is Scoutinglandgoed Zeewolde. Scout-In19 vormt een weekend lang hét platform voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen, nieuwe tips, trucs en tools om het Scoutingspel voor jeugdleden uitdagender te maken. Tijdens Scout-In gaan vier Scoutingjongeren in gesprek met Tweede Kamerlid Antje Diertens over hun ervaringen binnen Scouting. Onderdeel van dit gesprek is het aanbieden van het onderzoeksrapport van WOSM.

Volledige rapport

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

Nieuwe versie Scouts Online 10 september 2019

Dinsdag 10 september gaat er een nieuwe versie van Scouts Online live, waarin we vooral veel verbeteringen aangebracht hebben rondom de e-mail functie. De belangrijkste verandering is dat we het, op veler verzoek, mogelijk maken om bijlagen te versturen met de mails die je vanuit Scouts Online stuurt.

Dat is niet het enige dat veranderd is, hieronder vind je een overzicht van alle wijzigingen en verbeteringen:

 • Je kunt nu in je gebruikersinstellingen aangeven of je standaard een kopie wilt ontvangen van de mail die je verstuurt. Ga hiervoor met je muis rechtsboven over je naam en actieve organisatie en kies onderaan ‘gebruikersinstellingen’. In dit menu kun je je voorkeuren wijzigen.
 • Op de verschillende plaatsen waar e-mail wordt verstuurd kan je ook kiezen of je voor de betreffende e-mail wel of geen kopie wilt ontvangen.
 • Je kunt nu meerdere e-mailadressen registreren in je gebruikersinstellingen. Bij het verzenden van e-mail kun je kiezen welk e-mailadres als afzendadres gebruikt wordt. Dus als je het bijvoorbeeld handig vindt dat je mail verstuurd wordt vanaf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan is nu je kans!
 • Je kunt de e-mailadressen beheren door bij ‘Mijn Scouting’, ‘Mijn basisgegevens’ bij ‘Contactgegevens lid’ te klikken op ‘e-mailadressen beheren’.
 • De webmaster van de website van jouw Scoutingorganisatie kan een zogenaamd SPF record aanpassen. Hierdoor wordt de e-mail, die door Scouts Online verstuurd wordt, netjes bezorgd namens jouw groep; de e-mail komt dan niet op een spamlijst. Hier vind je daar meer informatie over.
 • Je kunt één of meerdere bijlages toevoegen aan de e-mail. Deze bijlages worden direct na het verzenden weer van de SOL-servers verwijderd. Hiervoor gelden de volgende restricties:
  Een bijlage mag niet groter zijn dan 5 MB.
  Het totaal aan bijlages mag niet meer zijn dan 20 MB.
  Het mogen alleen office-documenten, PDF's of afbeeldingen zijn.
 • De secretaris/gegevensbeheerder kan bij de organisatiegegevens een groepslogo uploaden. Dat logo wordt linksboven weergegeven in de verzonden e-mail. Het is niet mogelijk om dit per speleenheid te doen. Onderaan bij de groepsgegevens staat achter ‘Groepslogo mail toevoegen’ een link. Daarna staan er instructies over hoe je dat kunt doen en waaraan een logo moet voldoen.Als er geen groepslogo ge-upload is, wordt het logo van Scouting Nederland weergegeven.
 • De secretaris/gegevensbeheerder kan bij de organisatiegegevens een standaard tekstblok als voettekst registreren; deze tekst wordt bij alle uitgaande e-mails opgenomen die leden van jouw organisatie sturen. Er is één tekst per organisatie mogelijk.
 • Je kunt in je gebruikersinstellingen aangeven welk template je wilt gebruiken. Ga hiervoor met je muis rechtsboven over je naam en actieve organisatie en kies onderaan ‘gebruikersinstellingen’. In dit menu kun je je voorkeur wijzigen. Daarbij is te kiezen uit de templates van Scouting Nederland met water, steen, lucht, aarde, hout of blad. Standaard is het template ‘water’ gekozen. Het template wordt als header bovenaan de e-mail opgenomen. Het groepslogo (zie punt 6) komt in dit template te staan.
 • Als je een e-mail gaat versturen is er een mogelijkheid om een preview te zien van de e-mail.
 • Alle e-mail die je verstuurt is terug te vinden in een apart overzicht dat je vindt onder ‘Mijn Scouting’, ‘Mijn basisgegevens’ en kies dan voor ‘e-mail’.

Financiële module

 • Je kunt een standaard e-mailadres voor financiële e-mails registeren. Ga naar ‘Financiën’, onderdeel Factuurbeheer en klik op ‘facturen’ en kies dan ‘instellingen’.
 • Bij het verzenden van e-mail wordt, behalve je eigen e-mailadres, ook het standaard e-mailadres getoond, zodat je dat als afzendadres kunt kiezen. Tevens kun je het e-mailadres van je speleenheid en organisatie kiezen als afzendadres.

Nieuwe formulier module

 • Je kunt een standaard e-mailadres bij een formulier registeren bij de basisgegevens van het formulier.
 • Bij het verzenden van e-mail wordt, behalve je eigen e-mailadres, ook dat standaard e-mailadres getoond, zodat dat als afzendadres gekozen kan worden.
 • Als je als kaderlid een e-mail verstuurt naar alle leden en hun ouders/verzorgers, dan worden er geen e-mailberichten meer verstuurd naar de ouders van de kaderleden.

Ledenadministratie

 • Als je als kaderlid een e-mail verstuurt naar alle leden en hun ouders/verzorgers, dan worden er geen e-mailberichten meer verstuurd naar de ouders van de kaderleden.

Selectie-module

 • Kaderleden van lokale groepen en regio's kunnen nu rechtstreeks e-mailen vanuit selecties; je hoeft dus niet eerst e-mailadressen te exporteren. Daarbij geldt de beperking dat er niet meer dan 5.000 e-mails tegelijkertijd verstuurd kunnen worden. Kaderleden van landelijke organisatieonderdelen blijven de zogenaamde bulkmail-procedure gebruiken.