Jeugdorganisaties vragen aandacht voor zomerkampen

Nu bekend is dat kinderen en jongeren weer mogen sporten en bewegen in verenigingsverband, staat er nog een belangrijke vraag open: wat doen we met zomerkampen? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen om kinderen en jongeren dit jaar op kamp te laten gaan? In een brief aan minister Hugo de Jonge vragen koepel- en ondersteuningsorganisaties voor jeugd- en jongerenorganisaties om hier snel duidelijkheid over te geven.

Juist nu Nederlandse gezinnen niet of beperkt op vakantie gaan, is het van groot belang dat kinderen en jongeren op kamp kunnen gaan. Vorig jaar gingen tienduizenden kinderen en jongeren op zomerkamp, variërend van sport-, pony- en zeilkampen, kampen voor bijzondere doelgroepen zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen met een beperking tot kampen van jeugdorganisaties als Scouting, YMCA, JongNL Limburg en Jong Nederland, het kerkelijk jeugdwerk en participanten van het Steunpunt KinderVakanties.

Belangrijk voor ontwikkeling van kinderen

Voor kinderen en jongeren is het kamp een hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is een vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Dit is voor alle kinderen een belangrijke ontwikkeling, maar voor kinderen uit kwetsbare groepen is dit extra van belang.

Duidelijkheid

De eerste zomerkampen staan gepland vanaf begin juli, zodra de zomervakantie begint. Net als de overheid stellen de jeugdorganisaties veiligheid van de deelnemers, (vrijwillige) begeleiders en de samenleving voorop. Daarom is duidelijkheid over de mogelijkheden en beperkingen op zeer korte termijn van belang, juist om goede voorbereidingen te kunnen treffen. Dit voorkomt last minute acties en geeft duidelijkheid aan jeugd, (vrijwillige) begeleiders én de ouders.

Bekijk het item bij Hart van Nederland van dinsdag 12 mei.

Bekijk het item bij het Jeugdjournaal van woensdag 13 mei.