Headerafbeelding

750 welpen herdenken bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam

Op 4 mei herdenken 750 welpen bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. De welpen reizen per trein of bus vanuit heel Nederland naar Den Haag voor deze speciale herdenking. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Tijdens de dag is er een inhoudelijk programma over het herdenken. Bezoekers zijn welkom de herdenking bij te wonen of online te volgen via de livestream.

Educatief programma

Tijdens het educatieve programma vertelt de Syrische Rand (17) haar vluchtverhaal en worden de welpen spelenderwijs vragen gesteld over herdenken. Dat is passend bij Madurodam als het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland.

Nationale Kinderherdenking

In de avond wonen de welpen de Nationale Kinderherdenking bij. Het bijzondere van deze herdenking is dat alles door kinderen wordt gedaan. Tijdens de herdenking worden er verhalen gedeeld van kinderen met een oorlogsverleden en is er ruimte voor zang en dans. Vanzelfsprekend volgen de 2 minuten stilte om 20.00 uur. De Nationale Kinderherdenking wordt afgesloten met een stille tocht door Madurodam, langs de miniatuurversie van de Dam in Amsterdam, waar twee welpen namens Scouting Nederland een krans leggen. De Nationale Kinderherdenking is te volgen via een livestream.

Band met Tweede Wereldoorlog

Niet alleen bij de Nationale Kinderherdenking zijn scouts op 4 mei actief. Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn scouts betrokken. Ook zijn er veel lokale Scoutinggroepen actief bij lokale herdenkingen. Sinds 2023 zijn scouts actief bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag, ook wel bekend als de Indië-herdenking.Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van Scouting heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in internerings-, werk- en strafkampen in Nederlands-Indië. Deze zijn te lezen via vrijheid.scouting.nl.