Headerafbeelding

Welpen

De welpen zijn 7-11 jaar oud en spelen in het junglethema, gebaseerd op het verhaal van Jungleboek. Samen met Mowgli en Shanti beleven ze allerlei avonturen in de jungle. De avonturen zijn beschreven in een aantal leuke verhalen, te vinden in het boek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli. Welpen spelen bijvoorbeeld spannende bosspelletjes, oefenen met koken en doen creatieve programma's. Ook gaan de welpen één keer per jaar op kamp, waar ze uitdagende spellen doen en veel leren.

Spelmaterialen

In de ScoutShop zijn verschillende materialen over het nieuwe spelaanbod te bestellen. Op deze manier voelt een welp zich helemaal thuis in de jungle! Je kunt het Welpenkompas bestellen, dit is het handboek voor leiding. Ook is er de mogelijkheid om de Junglegids, een leuke gids vol knutselideeën en spelletjes voor welpen, of het verhalenboek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli te bestellen. Daarnaast is het zakboekje welpen beschikbaar, waarin alles staat wat een welp nodig heeft. Naast de boeken vind je nog meer materiaal in de ScoutShop, zoals de welpeninsignes, nesttekens, helper- en gidsteken, het speltakteken welpen, poster van de junglekaart, poster van de junglebewoners, installatieplaten, funbadges voor leiding en de speltakvlag. 

Ook online zijn er allerlei materialen te vinden die je helpen om het spel voor welpen nog spannender te maken. Kleurplaten, afbeeldingen van de junglefiguren of een memoryspel met junglefiguren, maar ook handige tips over het leiden van een spel bij welpen, een voorbeeldjaarplanning en de progressiematrix kun je online vinden. Kijk hiervoor in de downloads.

Op de activiteitenbank zijn allerlei activiteiten te vinden voor welpen. Bij activiteit zoeken kan je de leeftijdsgroep instellen als “7-11 jarige welpen”. Verder kan je de resultaten verfijnen door meerdere filters in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor "op en rond het water" om specifieke activiteiten voor waterwelpen te krijgen.

Waterwelpen

Welpen van een watergroep heten waterwelpen. Waterwelpen zijn vaak op het water te vinden in kano’s en allerlei soorten boten. De waterwelpen bereiden zich ook voor om waterscout te worden. Voor meer informatie ga je naar de waterwelpenpagina.

Scoutingkleding

Welpen bij een landgroep en (meestal ook) bij een luchtgroep dragen een groene Scoutfit blouse. Welpen bij een watergroep dragen een blauwe Scoutfit blouse. Kijk hieronder welke tekens waar horen op de Scoutfit blouse voor welpen en leiding.

Openen en sluiten

In de jungle openen en sluiten de welpen hun opkomst op een speciale manier. Hoe? Dat zie je in de filmpjes. In het Welpenkompas en in de Junglegids staat meer uitleg over het openen en sluiten.

Kamp

Het hoogtepunt van het jaar is het zomerkamp: waterwelpen gaan in de zomer 'bivakkerend op kamp'. Dit houdt in dat ze een paar dagen in een ander clubhuis dichtbij het water. Meer informatie vind je bij Op kamp op en om het water. Klik hier om een accommodatie te zoeken.

Contact

Heb je vragen? Dan staan de spelspecialisten van Landelijk team Spel voor je klaar! Je kunt ze bereiken via spelspecialisten@scouting.nl.

Waterwelpen

In de jungle spelen verschillende soorten welpen: land-, lucht- en waterwel...

Insignes voor waterwelpen

Scouting is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding, de jeugdleden leren ...

Werken met nesten bij een waterwelpenhorde

Binnen de speltak welpen wordt er gewerkt met nesten. Deze term verwijst na...