fotolijn

Waterwelpen

In de jungle kunnen alle welpen, jongens en meiden, naar hartenlust spelen. Land-, lucht-, of waterwerk, alle groepen kunnen een uitdagend programma neerzetten in het thema van de jungle. Op deze pagina vind je een aantal handige (programma)tips die je op weg kunnen helpen. Op pagina 68 van het Welpenkompas is nog meer informatie te vinden. 

Het junglethema

Het thema waarin alle jeugdleden van zeven tot elf jaar spelen, is het Jungleboek. De jungle is een uitdagende omgeving voor de welpen. Het thema biedt veel ruimte om te varen en het water te ontdekken en tegelijkertijd kun je er als leidinggevende al je creativiteit en eigen inbreng in kwijt. Het junglethema sluit goed aan bij de belevingswereld van welpen en de karakters van de themafiguren bieden allerlei mogelijkheden om een uitdagend programma te maken. 

Centraal in het thema staat de junglekaart met acht verschillende plekken die gekoppeld zijn aan de acht activiteitengebieden. In elk gebied doe je activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen. De verschillende plekken in de jungle zijn omringd door water en naar elk gebied in de jungle stroomt water. De omgeving leent zich dus prima voor allerlei wateractiviteiten. Gebruik je de gebieden afwisselend, dan zorgt dat voor veel variatie in je opkomsten. 

In de jungle wonen verschillende waterdieren die je kunt gebruiken als uitgangspunt voor de wateractiviteiten. Jacala, Malchi en Marala zijn dieren die zich in het water uitermate op hun plek voelen.

Programmatips

Online zijn heel veel programmatips te vinden. Met deze links helpen we je op weg.

Activiteitenbank

De activiteitenbank bevat heel veel losse spelen en activiteiten. Via de optie 'Activiteit zoeken' kun je kiezen voor de leeftijdsgroep welpen. Vink bij locatie 'Op en om het water' aan.

Insignes

Speciaal voor waterwelpen zijn een aantal insignes ontwikkeld. Je vindt ze hier.

Overige voorbeelden

Wat kun je nog meer doen rondom het water in het Junglethema? Een aantal voorbeelden:

  • (zeil)bootjes maken van klompen
  • (zeil)bootjes maken lege flessen
  • (mini)vlot maken van bamboestokken
  • Dam bouwen
  • Diertjes in het water bekijken
  • Bioloog spelen
  • Bioloog bezoeken
  • Modderglijbaan
  • Boot-onderdelenrace
  • Sponzen aan voeten (race)

Help mee!

Er zijn nog heel veel mogelijkheden om meer te doen met het junglethema voor het waterwerk. Heb je tips, suggesties, ideeën of vind je het leuk om mee te denken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..