Praktijkvoorbeeld - Samen sterk voor positief jeugdwerk

Weten hoe Scouting Nederland zich samen met 18 andere organisaties heeft ingespannen om positief jeugdbeleid binnen gemeentes op de kaart te zetten? Ontdekken hoe positief jeugdbeleid ook eens in de spotlight kan worden gezet in plaats van een focus op jeugdhulpverlening? Krijg hier een beeld hoe dit door Scouting Nederland is opgepakt.

Welke groep heeft dit gedaan? Scouting Nederland
Wanneer hebben we/ze dit gedaan? Juni 2018
Waar kan ik meer informatie vinden?

Hier vind je meer informatie

Toelichting

Scouting Nederland vraagt aandacht voor een positief jeugdbeleid. Scouting doet dit samen met een groot aantal jeugdorganisaties die wekelijks activiteiten bieden aan kinderen en jongeren, zoals YMCA, Jong Nederland, Plattelandsjongeren, het christelijk Jeugdwerk en het speeltuinwerk. Alle bestuurders en beleidsmakers van gemeenten in Nederland ontvingen juni 2018 een brief waarin wordt verteld hoe een goede lokale ondersteuningsstructuur voor een positief jeugdbeleid er volgens de gezamenlijke jeugdorganisaties uit ziet.

In Nederland is een groot aantal jeugdorganisaties actief die wekelijks activiteiten bieden aan kinderen en jongeren. De organisaties bieden leuke en uitdagende activiteiten waarbij kinderen en jongeren hun talenten ontwikkelen. Spelenderwijs leren zij allerlei vaardigheden die de rest van hun leven belangrijk zijn, zoals leiding nemen, samenwerken, rekening houden met elkaar en organiseren. Dit alles met de hulp van vele vrijwilligers die zich belangeloos voor deze organisaties inzetten. Zo dragen jeugdorganisaties bij aan het ontwikkelen van evenwichtige burgers. Hier vinden organisaties en overheden elkaar, want in veel gemeenten is dit één van de belangrijkste doelstellingen van het jeugdbeleid.

Handig om deze informatie in je achterhoofd te hebben, als je bij de gemeente aan tafel zit …