Proloog

De eerste fase, de Proloog, begint met het overvliegen en duurt tot en met de installatie (ongeveer drie tot zes maanden). In deze periode maak je kennis met de stam en het roverscoutsprogramma en werk je toe naar je installatie. Voordat je geïnstalleerd kunt worden, moet je namelijk twee dingen doen: het kiezen van drie uitdagingen en het voorbereiden van een Powwow.

Uitdaging op niveau

Van de uitdagingen wordt verwacht dat ze aansluiten bij jouw niveau. Lig je elk jaar al aan de costa’s? Dan is een Spanje-reis niet meer voldoende. Een ervaren stamlid maakt je als mentor wegwijs binnen je stam en helpt je ervoor te zorgen dat je je uitdagingen niet te eenvoudig kiest. Tijdens je installatie is het aan de stam om je uitdagingen goed te keuren.

Uitdaging kiezen
Samen met je mentor kies je drie uitdagingen die je de komende jaren wilt waarmaken. Tijdens je installatie presenteer je deze uitdagingen aan de stam. Je doet een uitdaging voor elk van de onderstaande categorieën: 

1. Iets ‘typisch’ Scouting: je hebt hierbij keuze uit de activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken, Sport & Spel en Buitenleven. Denk bijvoorbeeld aan samen een weekend overnachten in een zelfgebouwde boomhut drie meter boven de grond, zonder beneden te komen.

2. Iets 'serieus' waarmee jij je steentje bijdraagt aan de wereld om je heen: je kunt hierbij kiezen uit (een combinatie van) de activiteitengebieden Veilig & Gezond, Samenleving en Internationaal. Doe bijvoorbeeld een aantal maanden vrijwilligerswerk voor een ontwikkelingsorganisatie.

3. Iets persoonlijks wat goed bij jou past: hiervoor maak je een keuze uit de activiteitengebieden Expressie en Identiteit. Voorbeeld: overwin je hoogtevrees door binnen drie jaar een parachutesprong te maken boven de Wadden.

Een voorwaarde bij de uitdagingen is dat je één op lokaal niveau, één op bovenlokaal en één op internationaal niveau doet. In de matrix hieronder zie je een voorbeeld van welke combinaties je zou kunnen maken. Klik hier voor meer voorbeelden van uitdagingen.

tabel roverscoutssite

Powwow
TIjdens je installatie verzorg je een zelf samengesteld programma van je stam over een onderwerp dat jou interesseert. Hiermee geef je de stamleden een kijkje in jouw leven naast Scouting en laat je zien dat je onderdeel wilt zijn van de stam.

Bewaren