fotolijn

Ervaringsverhalen

Sinds 1994 vindt jaarlijks de Nationale Scoutingloterij plaats. De opbrengst van de lotenverkoop gaat naar de Scoutinggroepen, Scouting Nederland en het Scouting Nederland Fonds. Winnen doe je eigenlijk al als jouw groep besluit mee te doen met de Scoutingloterij. Van elk verkocht lot is namelijk 60% pure winst! Een lot kost € 2,50 waarvan € 1,50 direct in de groepskas mag verdwijnen. Lees hier hoe verschillende groepen, Stichting De Katwijkse Zeeverkenners, Scouting Manitoba en Scouting Mercury, de Nationale Scoutingloterij ervaren!

Stichting De Katwijkse Zeeverkenners

Al sinds 1999 doen De Katwijkse Zeeverkenners al mee aan de Nationale Scoutingloterij. Er zijn vijf verschillende groepen die onder De Katwijkse Zeeverkenners vallen, waarbij elke groep verschillende speltakken heeft. Elke groep loopt de Nationale Scoutingloterij voor zichzelf. “Een groot deel van de opbrengsten gaat naar de groepen en komt ten goede aan de leden die loten hebben verkocht”, aldus Erwin Jonker, penningmeester van De Katwijkse Zeeverkenners. “Er worden verschillende grotere evenementen georganiseerd. Denk hierbij aan snowboarden, nachtklimmen, duiken en pretparken. We sparen dus met z’n allen voor een groter en leuker evenement. Daarnaast worden de topsellers enorm beloond. Het overige geld wordt ook aan groepsactiviteiten besteed. Iedere euro die binnenkomt met de loterij zien de jeugdleden direct terug.”

Ook dit jaar doen De Katwijkse Zeeverkenners weer mee aan de Nationale Scoutingloterij. De doelen voor de opbrengst van dit jaar zijn nog niet helemaal bekend. “Een groep wil dit jaar misschien gaan boerensporten en een andere waterskiën”, zegt Jonker. “Maar dat is nog niet zeker. We zijn wel erg enthousiast over de actie, echt heel leuk. Ook dit jaar gaan we er weer voor!”

Scouting Manitoba, Leusden

Scouting Manitoba deed al mee toen de Nationale Scoutingloterij in 1994 van start ging. “We vinden het goed dat onze leden leren dat als ze zich gezamenlijk inzetten voor een goed doel, daar dan ook iets leuks voor terugkrijgen”, aldus Guy Holtus, bestuurslid van Scouting Manitoba. “Geldacties moeten wat ons betreft altijd op de een of andere manier Scouting gerelateerd zijn. De Nationale Scoutingloterij past daar prima in.”

Om de jeugdleden te motiveren, zijn er afspraken gemaakt. Elke speltak moet daarom tien loten per jeugdlid verkopen. Als speltakken er meer verkopen, dan komt de opbrengst ten goede aan de speltakkas. Daar kunnen de speltakken dan bijvoorbeeld iets leuks voor doen tijdens zomerkamp. “We prikken als groep altijd een dag dat alle speltakken loten gaan verkopen. Op een plattegrond verdelen we Leusden over de speltakken, zodat ze elkaar niet in de weg lopen. De ene speltak verkoopt makkelijker dan de andere speltak. Omdat onze bevers te jong zijn om zonder begeleiding op pad te zijn en onze explorers niet meer het 'schattigheidsgehalte' hebben, laten we die twee speltakken samen verkopen.”

Scouting Manitoba is al een paar jaar bezig met een grote verbouwing. De opbrengst van de Nationale Scoutingloterij wordt onder andere door de speltakken gebruikt om hun lokaal een leuk kleurtje te geven en tekeningen van het nieuwe welpenthema en het dorp Hotsjietonia op de muren te schilderen.

“Voor dit jaar hebben we nog geen direct doel aan de opbrengst van de loterij gekoppeld, maar een nieuw dak voor onze houtopslag en de aanschaf van houtkachels staan op ons verlanglijstje. We willen ook geld vrijmaken voor het werven van vrijwilligers, omdat we nogal wat gaten te dichten hebben in onze teams voor aankomend seizoen.”

Scouting Mercury, Enkhuizen

Scouting Mercury uit Enkhuizen doet al jaren mee aan de Nationale Scoutingloterij. Zij verkopen de loten met alle speltakken, waarbij de welpen en de scouts met hun hele speltak direct de wijken in gaan. “Aan het einde van de actie worden de jeugdleden die het meest aantal loten hebben verkocht door ons beloond, dat zorgt voor veel motivatie, vooral bij de welpen en scouts”, zegt groepsvoorzitter Ed Kornalijnslijper.

“Het geld dat wij met de loterij ophalen, gaat naar de algemene middelen van onze groep. Zo kunnen alle speltakken profiteren van de opbrengst. We zijn erg tevreden met de Nationale Scoutingloterij, het biedt ons een mooie kans om de groepskas aan te vullen.”