Nationale Herdenking op de Dam

Ieder jaar helpen tientallen scouts bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De scouts helpen tijdens de Nationale Herdenking op allerlei manieren:

• Ze helpen bij de voorbereiding van de herdenking
  • Voor de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk kunnen genodigden bij de scouts hun bloemstukken in bewaring geven
  • Ze dragen zorg voor het hijsen en bewaken van de vlaggen rondom het monument
  • Ze assisteren genodigden in een rolstoel in de Nieuwe Kerk en op de Dam
  • Tijdens de officiële kranslegging reiken zij de kransen aan Zijne Majesteit de Koning, aan Hare Majesteit de Koningin en aan de vertegenwoordigers van organisaties van oorlogsbetrokken en autoriteiten
  • Ze reiken tijdens het defilé aan alle aanwezigen bloemen uit

Ieder jaar komen de scouts die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam hun bijdrage leveren uit een andere provincie. In 2019 is dat de provincie Flevoland. Naast scouts staan er ook zeekadetten op de Dam. De scouts en zeekadetten nemen van tevoren deel aan een voorbereidingsweekend waarbij ze onder andere een bezoek brengen aan een museum of monument, ontmoetingen hebben met veteranen en door middel van bijvoorbeeld spel en discussie dieper ingaan op wat 'vrijheid' betekent. Naast hun rol op de Dam leveren scouts ook een bijdrage aan tal van lokale herdenkingen in de rest van Nederland.

De inschrijving voor 4 mei 2019 is gesloten.

4 en 5 mei: vrijheid in herdenken