fotolijn

(Cameratoe)zicht op het clubhuis

(Cameratoe)zicht op het clubhuis

De vakantieperiode is weer begonnen. Dit betekent voor Scouting dat de tijd van zon, plezier, vrienden en nieuwe sterke verhalen is aangebroken.

Helaas kan dit ook een keerzijde hebben door bijvoorbeeld inbraak en vandalisme bij de leegstaande clubhuizen. Clubhuizen zijn namelijk gemakkelijke doelwitten voor inbrekers, vandalen en dronken jongeren, omdat ze, bijna als regel, afgelegen liggen en leegstaan tijdens zomerkampen en zomerstoppen. Als er wordt ingebroken of als de muur wordt beklad kan dat aanvoelen als een stomp in de maag en een aanval op jezelf: het is tenslotte joúw veilige thuishaven, joúw plek van mogelijkheden en joúw plek van plezier. Hoe durven ze die plek aan te tasten?!

Mijn eigen groep heeft enkele jaren geleden ook te maken gehad met vandalisme. Het clubhuis was beklad met leuzen die ik hier niet ga (en mag) herhalen. Alleen dankzij oplettende buurtbewoners en ouders die hun verantwoordelijkheid namen, konden deze kinderen worden aangepakt. Dit was (gelukkig) slechts een incident. Als er regelmatig inbraak of vandalisme plaatsvindt, kan het verstandig zijn om cameratoezicht toe te passen bij het clubhuis. Niet alleen om die misdadigers te (helpen) identificeren en strafrechtelijk te laten vervolgen (doe dit niet zelf!), maar ook om te voorkomen dat het clubhuis een aantrekkelijk doelwit blijft. Maar hoe moet dat? Kun je zomaar camera’s binnen en buiten het clubhuis plaatsen? Zijn er regels waarmee rekening moet worden gehouden? En wat moet er met het beeldmateriaal gebeuren? Om andere groepen kopzorgen te helpen voorkomen heb ik besloten om een nieuw infoblad te schrijven. Sinds maart jl. staat deze gepubliceerd op de website van Scouting Nederland onder de, niet al te originele, naam: infoblad ‘Cameratoezicht’.

Het grootste deel van de infoblad beslaat adviezen en toelichtingen voor het toepassen van cameratoezicht, zodat groepen gemakkelijk zelf hun afspraken en regels kunnen inrichten en vastleggen, maar er zijn ook enkele onderdelen die wettelijke verplichtingen en verboden omvatten. Zo wordt bijvoorbeeld de preventieve werking van het cameratoezicht, in de vorm van waarschuwingstekens, besproken. Maar ook wat er moet gebeuren met het beeldmateriaal, dit moet zeer vertrouwelijk worden behandeld. Het gaat tenslotte om beelden waarop jeugdleden, vrijwilligers en voorbijgangers staan opgenomen. Wist je bijvoorbeeld dat het beeldmateriaal maximaal vier weken mag worden bewaard? Ook mag het niet zomaar door personen worden bekeken of gekopieerd. Zelfs als de politie beeldmateriaal wil inzien, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan! Daarbij moet altijd in het achterhoofd worden gehouden dat de belangen en rechten van het jeugdlid voorop staan.

Denk jij erover om camera’s op te hangen bij je clubhuis, of wil je meer weten over de beveiliging van clubhuizen? Dan kan ik je aanraden om het infoblad eens door te lezen. Je vindt het hier. In het geval van vragen of opmerkingen kan natuurlijk altijd contact worden opgenomen met het Kennisnetwerk van Scouting Nederland via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik wens alle scouts in ieder geval een geweldige en zorgeloze zomer toe!

Bart Doedens

Geschreven door : Bart Doedens

bartdoedens kleinBart Doedens is specialist bij het Kennisnetwerk. Het Kennisnetwerk bestaat uit een team van vrijwilligers met specialistische kennis op zeer uiteenlopende gebieden. Klik hier voor meer informatie over het Kennisnetwerk.

Delen op: