fotolijn

Praten over milieu en leiderschap in Zwitserland

Praten over milieu en leiderschap in Zwitserland

Van 14 tot en met 22 maart vond het Helen Storrow Seminar plaats in Our Chalet, Adelboden, Zwitserland. PST'er Floor Belterman was namens Scouting Nederland één van de 23 meiden tussen de 18 en 25 jaar uit heel de wereld die hier bij elkaar kwamen.

Het seminar geeft deelnemers de gelegenheid om hun persoonlijke leiderschapsvaardigheden te verkennen en te ontwikkelen, de mogelijkheid om te leren over de huidige milieuproblemen over de hele wereld, en geeft deelnemers de kans om van elkaar te leren.

Zwitserland en Our Chalet

Duurzaamheid en goed gebruik van bronnen staan hoog in het vaandel en Zwitserland is een voorloper op dit gebied. In Our Chalet is het dus ook een belangrijk thema. Zoveel mogelijk afval wordt gerecycled en eten dat over is, wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Zo hadden we woensdag tijdens de lunch soep met de spaghetti van gisteren en broodjes waar de pastasaus van gisteren in was verwerkt (lekker!). Ook hangen er overal in Our Chalet bordjes met reminders om water, energie en voedsel te besparen.

Aan het werk

Milieuproblemen

Het was erg interessant om met meiden over de hele wereld te spreken over milieuproblemen. Door de kennismaking met meisjes uit andere landen wordt het probleem van de klimaatverandering tastbaarder. Benneth uit de Filipijnen vertelde over het toenemend aantal orkanen dat haar land treft. Ook de veranderende seizoenen, waardoor op andere tijden geoogst moet worden, waar Upeka uit Sri Lanka over vertelde, zijn kenmerkend voor de impact die wij als mens hebben op de wereld.

Wat heb ik geleerd?

We hebben veel gesproken over goed leiderschap: wat onze eigen leiderschapskwaliteiten zijn, waar we waarde aan hechten en waarom. Verder hoe belangrijk het is dat een leider een visie heeft die ze op anderen over kan brengen om hen te motiveren. Er waren ook een aantal gasten gekomen om onze vragen te beantwoorden. Eén van de gasten was Paya, medeoprichter van 350.org: een organisatie die zich sterk maakt tegen de verandering in het klimaat en investeert in het opzetten van een wereldwijde klimaatbeweging. Wat mij vooral is bijgebleven is haar opmerking dat de armsten in de wereld de grootste impact ervaren van de klimaatverandering, terwijl het de rijksten zijn die ze veroorzaken.

Op de brug

Actief bezig

Het seminar bestond gelukkig niet alleen maar uit binnen zitten. Om kennis te maken met onze patrouille hebben we een aantal spellen gedaan ter bevordering van de teambuilding. Verder hebben we een iglo gebouwd, een echte van sneeuw. We zijn van een kabelparcours afgegaan en sommigen zijn zelfs van een brug afgesprongen (ja, ik ook!).

Iglo

Zelf actie ondernemen

Aan het eind van het seminar gingen we een actieplan schrijven voor het project dat je terug thuis ging aanpakken en organiseren. Mijn project zal ingaan op de bewustwording bij scouts; wat ze zelf kunnen betekenen om de klimaatverandering tegen te gaan en spaarzamer om te gaan met de beschikbare bronnen. Wat tijdens het seminar erg benadrukt werd is dat iedereen een verandering teweeg kan brengen voor de problemen in de wereld. Dus jij ook! Het begint bij het vinden van je passie. Het maakt niet uit hoe klein je begint, alle beetjes helpen en zijn waardevol. Je kunt vandaag thuis al een verschil maken. Zorg dat je geen kostbare bronnen verloren laat gaan, zoals lichten aanlaten terwijl je niet thuis bent en water laten stromen terwijl je er geen gebruik van maakt. Verder door zo min mogelijk weg te gooien en de dingen die je wel weggooit zo veel mogelijk te recyclen. Dat zijn de kleine dingen die we allemaal kunnen doen. Wees de verandering die je wilt zien in de wereld!

Grouppicture

Misschien heb jij al eerder wat gedaan of ben je nog met een project bezig. Ik hoor graag wat je ideeën en ervaringen zijn. Die kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als je het leuk lijkt om aan te sluiten bij mijn project, kun je mij mailen. Met zijn allen staan we sterk! Wil jij al meteen aan de slag met je (mede)scouts, explorers of roverscouts? Kijk eens naar de Nature award op de website van Scouting Nederland.

Samenvattend was het een fantastische week waarin ik veel geleerd heb en veel nieuwe vrienden heb gemaakt. Vanwege het volle programma was de week voor ik het doorhad alweer voorbij. Ik ga alle geweldige meiden die ik heb ontmoet ontzettend missen.  

Quote van de week: Inspire before you expire!

Floor Belterman

Geschreven door : Floor Belterman

Floor Belterman heeft deelgenomen aan het Programma Scouting Talent en ging in maart 2016 naar het Helen Storrow Seminar in Zwitserland, om daar met andere meiden te praten over leiderschap en milieuproblemen.

Delen op: