fotolijn

Kwalificatie 'Op kamp'

Op kamp gaan vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie 'Op kamp'. Er zijn twee varianten van deze kwalificatie, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft:

  • De kwalificatie 'Op kamp' - Logeren en bivak - bevers en welpen
  • De kwalificatie 'Op kamp' - Kamperen en expeditie - scouts en explorers

Voor deze kwalificaties zijn er kwalificatiekaarten . In de  toelichting bij de kwalificatiekaart kun je precies lezen hoe je de kwalificaties kunt halen en hoe de kaarten werken.

Waar moet je aan voldoen?

Om de kwalificatie 'Op kamp' te halen, moet je aan het instapniveau voldoen. Hiervoor heb je de volgende deelkwalificaties afgerond:

  1. Spelvisie en spelaanbod
  2. Uitleggen en presenteren activiteiten
  3. Programmeren
  4. Leeftijdseigene

Verder heb je:

  • Voor bevers: minimaal twee logeerpartijen van één nacht of meer meegemaakt.
  • Voor de andere speltakken: één (zomer)kamp met minimaal vier overnachtingen meegemaakt.

Wat ga je doen om gekwalificeerd te worden?

Er zijn algemene competenties en verdiepingscompetenties die je moet beheersen. De algemene competenties bestaan uit drie deelkwalificaties, die alle drie behaald moeten worden. De aanvullende competenties, verdiepingen of keuzemodules genoemd, zijn verdeeld over vier thema’s. Hier kies je er drie tot vijf van uit, afhankelijk van de speltak waarvoor je gekwalificeerd wilt worden. In de toelichting staat uitgebreid beschreven welke competenties verplicht zijn, en uit welke aanvullende je kunt kiezen. 

Overgang van 'oude' naar 'nieuwe' situatie

In het vorige systeem was er een kamperkenning per speltak. Deze erkenning blijft gewoon in Scouts Online staan. Je hebt deze in het verleden behaald en die blijft gewoon geldig! Maar deze erkenning is nu niet meer toe te kennen in Scouts Online en in de nieuwe situatie wordt alleen de methode met deelkwalificaties van de kwalificatie 'Op kamp' gehanteerd.

In de nieuwe situatie zijn er de kwalificaties 'Op kamp - Logeren en bivak' en  'Op kamp - Kamperen en expeditie'. Hierin zit al een verschil met de vorige erkenning. Waar die gold voor één speltak, geldt in de nieuwe situatie de kwalificatie voor twee speltakken. Je hebt wel verschil in de aanvullende competenties, die zijn speltakgericht.

Bijvoorbeeld: je bent scoutsleidinggevende maar je hebt een kamperkenning voor welpen. In deze situatie kun je met de welpen mee op kamp als erkend leiding, maar voor de scouts zul je je nieuwe kampkwalificatie 'Op kamp – Kamperen en expeditie' moeten halen.

En: je bent scoutsleidinggevende met een kamperkenning voor scouts en je wordt explorerbegeleider. Je hebt dan niet je kampkwalificatie (erkenning) voor explorers. Hiervoor zul je opnieuw gekwalificeerd moeten worden aan de hand van de nieuwe kwalificatiekaart. Dit bespreek je met je praktijkbegeleider. Als je de kwalificatie hebt afgerond, heb je dus een ‘oude’ kamperkenning scouts en de nieuwe kampkwalificatie 'Op kamp – Kamperen en expeditie'.

Voor de kwalificatie 'Op kamp' zijn er algemene competenties en aanvullende competenties. Deze laatste zijn meer speltak gerichte competenties. Je kunt een keuze maken uit de aanvullende competenties.

Bijvoorbeeld: je hebt de nieuwe kampkwalificatie 'Op kamp – Kamperen en expeditie' behaald en je stapt over van de scouts naar de explorers. Dan heb je het gezamenlijke deel van je kwalificatie, dit blijft staan. Maar voor de scouts heb je andere aanvullende competenties dan voor de explorers opgedaan. Logisch, want er zit verschil in de speltakken (denk aan leeftijd, doorlopende leerlijn, etc). Je bekijkt dan samen met je praktijkbegeleider welke aanvullende competenties er voor de explorers zijn, of je eventueel al over enkele aanvullende competenties beschikt en of je nog wat bij moet leren. Deze aanvullende competenties kunnen vervolgens in Scouts Online worden aangetekend. Stap je over van de bevers naar de scouts dan zul je voor je nieuwe speltak ook een nieuwe kampkwalificatie moeten halen. Kijk voor meer info ook in de toelichting, die hoort bij de kwalificatie 'Op kamp'.

Eindbeoordeling

Als je over de algemene competenties beschikt en de bijbehorende aanvullende competenties hebt behaald en geregistreerd, kan de praktijkbegeleider de kampkwalificatie aanvragen bij de praktijkcoach. Als de praktijkcoach jou geschikt vindt, dan zal hij jou in Scouts Online registreren als gekwalificeerd 'Op kamp'. Afhankelijk van je speltak zal de kwalificatie die er bij hoort geregistreerd worden. Vervolgens kun je een kwalificatieteken bestellen bij de ScoutShop. In de Kwalificatiewijzer kun je opzoeken door wie een bepaalde kwalificatie aangevraagd of geregistreerd kan worden in Scouts Online.