Headerafbeelding

Rainbow Scouting

Bij Scouting is iedereen welkom en we vinden het belangrijk dat iedereen bij Scouting zichzelf kan zijn. Daar horen Rainbow scouts (LHBT+) ook bij. Hoe geef je als jeugdlid, vrijwilliger of Scoutinggroep ruimte aan gender- en seksuele diversiteit binnen Scouting? De informatie op deze pagina helpt je hierbij.

LHBT+ is een verzamelterm voor seksuele- en genderminderheden. Hieronder worden de termen toegelicht. Hieronder worden de termen toegelicht.

Lstaat voor lesbisch / lesbo (meiden die op meiden vallen).
Hstaat voor homo (jongens die op jongens vallen) soms wordt de 'g' van gay gebruikt.
Bstaat voor biseksueel (mensen die zowel op jongens als op meiden vallen).
Tstaat voor transgender, mensen die zich identificeren met een ander geslacht dan bij de geboorte is toegewezen.
+staat voor alle andere seksuele- en genderminderheden.

Hieronder worden een aantal andere 'labels' toegelicht

Qstaat voor queer en wordt veel gebruikt als overkoepelende term voor seksuele en genderminderheden. De term wordt ook gebruikt door mensen die geen van de andere labels passend vinden.
Istaat voor intersekse, mensen die zijn geboren in een lichaam wat niet voldoet aan het beeld dat we hebben van een jongen of een meisje.

A

staat voor aseksueel, mensen die geen seksuele en/of romantische aantrekking voelen.
Pstaat voor panseksueel, mensen die seksuele en/of romantische aantrekking voelen voor mensen van alle genders.

Scouting heeft een teken ontwikkeld voor iedereen die zich identificeert als Rainbow scout, maar ook voor alle leden die van mening zijn dat iedereen het recht heeft om uit te komen voor zijn of haar eigen (seksuele) voorkeur of genderidentiteit. Het teken combineert de typische Scoutingdasring met het internationale teken voor LHBT+, de regenboog. Je kunt het Rainbow Scouting teken als badge aanschaffen bij de ScoutShop en dragen op de rechtermouw van je Scoutfit.

Informatie LHBT+ voor jeugdleden

Je bent aan het ontdekken of weet al wat jouw seksualiteit of genderidentiteit is en wilt dat graag met anderen bespreken. Je wilt jezelf kunnen zijn. Scouting Nederland vindt dat er plaats is voor iedereen, dus ook voor jou. Jouw seksuele voorkeur en genderidentiteit maken hiervoor geen verschil.

 • Het antwoord op die laatste vraag is “nee, dat hoeft niet”. Je mag zelf bepalen of je het aan je (bege)leiding of andere jeugdleden wilt vertellen. Vaak voelt het wel als een opluchting als het geen geheim meer is. Het helpt om eerst zelf te accepteren wie je bent. Als je niet (meer) worstelt met je eigen gevoelens, sta je sterker in je schoenen en kun je een eventuele nare opmerking makkelijker relativeren en naast je neerleggen.

  Wanneer je hebt besloten dat je anderen over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit wilt vertellen, is het belangrijk om er vooraf goed over na te denken hoe je dat gaat aanpakken. Bedenk wat je wilt zeggen en wat je van mensen verwacht of hoopt. De meesten zullen je steunen en accepteren, maar denk er vooraf ook na over hoe je om kunt gaan met mensen die minder goed reageren. Dat zullen er hopelijk niet veel zijn, maar het kan wel gebeuren.

  Je hoeft het natuurlijk niet meteen aan iedereen te vertellen. Wanneer je voor het eerst uit de kast komt, kies dan iemand uit die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, maar bijvoorbeeld ook je (bege)leiding. Als je het later toch aan de hele groep wilt vertellen, kan die persoon je steunen, mochten er vervelende opmerkingen komen.

 • Bedenk ook dat anderen misschien vragen hebben. “Hoe weet je dat dan? Weet je het wel zeker?”, maar ook confronterende vragen als “Ben je dan verliefd op mij?”. Probeer op dat soort vragen alvast een antwoord te bedenken.

  Als je transgender bent, wil je misschien een nieuwe naam en voornaamwoorden (hij/hem, zij/haar, die/hen) gaan gebruiken. Dat kan voor je medescouts en leiding in het begin best lastig zijn. Het helpt om daar goed met elkaar over te praten. In het begin zullen anderen waarschijnlijk af en toe per ongeluk de verkeerde voornaamwoorden gebruiken, je kunt ze er dan op een rustige manier aan herinneren

 • Jij hebt er misschien een tijd over gedaan om jezelf te accepteren en de moed te verzamelen om het iemand te vertellen. Iemand anders heeft misschien ook wat tijd nodig, dus verwacht dan niet dat iemand het binnen vijf minuten helemaal begrijpt. Vooral als de ander nog niet zo bekend is met jouw oriëntatie of genderidentiteit kan dat voorkomen. In zo’n geval kan het handig zijn om iemand een filmpje of blog te sturen of een boek te geven waarin bijvoorbeeld het begrip aseksualiteit of transgender duidelijk wordt uitgelegd.

  Je bent niet de enige. Het is niet precies bekend hoeveel mensen zich niet heteroseksueel of cisgender (als de identiteit overeenkomt met het geslacht dat iemand bij de geboorte is toegewezen) voelen. De schatting is één op tien. Er zijn dus vast meer LHBT+ers in jouw Scoutinggroep.Je zult zien dat uit de kast komen meestal erg meevalt. Mocht het toch niet zo gaan als je gehoopt had, bespreek dat dan met je (bege)leiding, het is hun taak te zorgen dat jij je veilig voelt op Scouting. Als je het liever niet aan je (bege)leiding wilt vertellen, kun je hulp vragen aan de vertrouwenspersoon van je groep. Veel Scoutinggroepen hebben een aparte vertrouwenspersoon, anders is de groepsbegeleider ook een goede optie.

 • Wil je als explorer of roverscout een programma organiseren met het thema LHBT+, kijk dan eens op de activiteitenbank. Daar staan een aantal verschillende programma-ideeën.

Informatie LHBT+ voor vrijwilligers

Het is jouw taak als (bege)leiding om ervoor te zorgen dat Scouting een veilige plek is voor iedereen. Dat geldt natuurlijk ook voor jeugdleden of medevrijwilligers die LHBT+er zijn.

 • Als er iemand uit de kast komt en dat verloopt allemaal soepel, is er niet veel aan de hand. Houd de vinger aan de pols en laat het groepsproces zijn werk doen. Wanneer het in de groep niet zo soepel verloopt, zal je actie moeten ondernemen.

  Het allerbelangrijkste is dat je zelf de kernwaarden van Scouting uitdraagt: Scouting is er voor iedereen. Er wordt niet gediscrimineerd. Er wordt niet gepest. Wanneer je zelf meedoet aan “plagerijtjes” is dat voor de andere scouts het signaal dat het prima is om je negatief uit te laten over LHBT+ers in het algemeen en die ene persoon in het bijzonder. Spreek mensen aan op het gebruik van het scheldwoorden als “homo” en andere negatieve grappen of opmerkingen en laat zien dat jij meent dat Scouting voor alle leden een veilige plek moet zijn.

  Om het onderwerp bespreekbaar te maken in je speltak is in de activiteitenbank een aantal activiteiten opgenomen. Kies een activiteit waar je jezelf zeker bij voelt. Wanneer je het moeilijk vindt om zelf over seksualiteit te praten, nodig dan iemand anders uit.

  Wanneer een jeugdlid jou in vertrouwen neemt, bewaak dan ook je eigen grenzen. Je mag een jongere natuurlijk ondersteunen en aanhoren, maar bedenk dat je geen hulpverlener bent. Beloof ook niet dat je het geheim zult houden, maar vertel het jeugdlid dat je de situatie bijvoorbeeld wilt bespreken met de vertrouwenspersoon van je groep.

 • Scouting Nederland stelt dat de seksuele voorkeur en genderidentiteit geen enkele invloed hebben op de deelname aan het Scoutingspel. Wel is het verstandig om binnen de groep af te spreken hoe je grenzen van mensen kunt respecteren. De Scouting Academy-module Gewenst gedrag kan je hierbij helpen. Ook de versie voor leidingteams van Be Cool kan een tool zijn om zaken bespreekbaar en duidelijk te krijgen. Wanneer je zo’n gesprek lastig vind, vraag dan de hulp van je groepsbegeleider.

 • Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar er wordt iemand gepest. Pesten is onacceptabel en daar zal je dus als (bege)leiding iets aan moeten doen. Het maakt daarbij niet uit of er gepest wordt om de kleur van het haar, de geaardheid of welke andere eigenschap dan ook. Pesten is ongewenst gedrag en moet voorkomen worden. Hierover is een speciaal infoblad geschreven. Ga met jeugdleden in gesprek en stel samen gedragsregels op. Het spel Be Cool kan een handige tool zijn om hiermee aan de slag te gaan. Meer tips hiervoor kun je vinden in de activiteitenbank.

Scoutingspel