fotolijn

Werven van vrijwilligers

Als jeugd- en jongerenorganisatie biedt Scouting Nederland op veel terreinen en interessegebieden uitdagende functies die het mogelijk maken dat duizenden jeugdleden wekelijks uitdagende activiteiten doen waar ze stiekem ook nog wat van leren. Vrijwilliger zijn of worden bij Scouting is dan ook samenwerken met medeleiding of bestuursleden en vooral er zelf ook voldoende uithalen. Maar hoe vind je gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers? Door goed te werven natuurlijk!

Tips en hulpmiddelen

Met alleen de wervingsmiddelen die je hieronder vindt is de kans klein dat je voldoende vrijwilligers kunt werven. Bij werving komt meer kijken. Als je aan de slag gaat met werving, kunnen wervingsprofielen je op weg helpen om de juiste mensen te vinden. Ook de tips voor het vinden van vrijwilligers kunnen erg handig zijn. Als je iemand gevonden hebt, is het goed om na te denken over de kennismaking en het verdere inwerkproces bij je groep. Via de menu-items aan de rechterzijde van de pagina lees je hier meer over.

Wervingsmiddelen

Om een succesvolle Scoutinggroep te hebben, zijn er vrijwilligers nodig die iedere week leidinggeven of die incidenteel helpen met klussen. Maar die vrijwilligers moeten natuurlijk wel geworven worden. Daarom zijn er wervingsmiddelen speciaal voor de werving van vrijwilligers ontwikkeld.

Handleiding behoud en werving van vrijwilligers

Waar start je met werving? Hoe zorg je dat je vrijwilligers die geworven zijn voor je groep, ook blijven? In de handleiding  Behoud en werving vrijwilligers  vind je de belangrijkste informatie.

Laat je uitdagen!-promo

Banners

Banners in alle soorten en maten! Handig en leuk voor gebruik op je groepssite, maar probeer ook eens of bijvoorbeeld de gemeente, de basisschool, de lokale of regionale omroep, de website met regionieuws of een andere goed bezochte site een banner wil plaatsen met een link naar de website van jouw groep!

Je kunt de banners in allerlei IAB-formaten downloaden:

Brochure Aan de slag als leiding

Iemand die aan de slag gaat als leidinggevende bij Scouting ontdekt een wereld vol avontuur! Maar, er zijn ook allerlei vragen. De handige brochure Aan de slag als leiding geeft uitleg over Scouting, de organisatie, het spel en alles wat daarbij komt kijken en hoe het er in een groep aan toe gaat.

Folder en flyer Een avontuurlijke vrijwilligersklus

De folder en flyer Een avontuurlijke vrijwilligersklus zijn gericht op het werven van leiding en vrijwilligers in het algemeen. De folder bevat informatie over Scouting in het algemeen en over het vrijwilliger zijn bij Scouting. De flyer is beknopter en kun je inzetten voor wervingsacties.

Je groep zichtbaar in 10 stappen

Hoe bekend is Scouting in jouw stad of dorp? Weet de hele buurt jouw groep te vinden? Wat is de meerwaarde van Scouting als vrijetijdsbesteding voor jeugd en jongeren? Staan bedrijven te trappelen om met je samen te werken? Laten zien wie je bent en wat je doet, neemt veel onbekendheid met Scouting weg. Dat biedt heel veel mooie kansen! In het document Je groep zichtbaar in 10 stappen lees je waarom je als groep zichtbaar wilt zijn en hoe je in tien stappen kunt werken aan een betere zichtbaarheid. Dit document is voor iedere groep nuttig om eens door te lezen en mee aan de slag te gaan.

Logo's, illustraties, foto's, fonts en handleiding

Naast heel veel kant-en-klare (aanpasbare) producten kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met Laat je uitdagen! De logo's, illustraties, foto's, QR-codes en de Scouting Nederland-huisstijlelementen staan voor je klaar om gedownload te worden. Er zijn een paar aandachtspunten en spelregels voor het gebruik van Laat je uitdagen! die in een beknopte handleiding worden genoemd.

Zelf een QR-code maken? Je doet het eenvoudig via bijvoorbeeld deze website.

Ouderflyer

Paps, mams, uurtje over? Laat je uitdagen! Want er zijn genoeg leuke, kleine of grotere klussen te doen binnen een Scoutinggroep. Naast de flyers per leeftijdsgroep, de speltakflyers, is er nu ook een flyer die zich speciaal richt op ouders. Handig om bijvoorbeeld tijdens een ouderavond uit te delen.

Persberichten

Wanneer schrijf je een persbericht? Wat staat er dan in zo'n persbericht? Hoe schrijf je een goed persbericht? Een antwoord op deze en nog veel meer vragen, vind je in het infoblad Hoe schrijf ik een goed persbericht? Natuurlijk is er ook een mooi Laat je uitdagen!-format waarin je je persbericht kunt opmaken. Voor veel activiteiten zijn er invulpersberichten waarbij je alleen de gegevens van je groep hoeft in te vullen. Super makkelijk dus!

Posters

 

Dertien verschillende posters, gericht op verschillende leeftijdsgroepen, die prikkelen om uitgedaagd te worden. Je kiest als groep zelf voor welke leeftijdsgroep(en) je de werving inzet. Bijvoorbeeld alleen voor bevers, of juist alleen voor scouts. Er zijn ook posters voor werving van vrijwilligers en kaderleden.

Je kunt de posters in hoge resolutie JPG en PDF downloaden in zowel A3- als A4-formaat.

Promotiefilmpjes

Promotiefilmpjes zijn leuk voor op je groepssite, maar ook om te laten zien op open dagen of bij promotieactiviteiten. De filmpjes kun je downloaden of via YouTube bekijken.

Klik hier voor alle filmpjes op YouTube

Scout it out!

Scout it out! is een activiteit voor alle Scoutinggroepen en hun omgeving waaraan zowel jeugdleden en kaderleden als niet-scouts kunnen deelnemen. Tijdens Scout it out! heeft jouw groep de mogelijkheid zich te laten zien aan jouw omgeving; het is dus een soort open dag. Het is de perfecte activiteit om zichtbaar te zijn in jouw stad of dorp en om op deze manier jouw omgeving Scouting te laten beleven. Zo ervaren ook niet-scouts hoe leuk, uitdagend en bijzonder Scouting is.  Download direct alle Scout it out!-materialen.

Social media

Social media zijn niet meer weg te denken bij Scouting! Ze vormen de plek waar je eenvoudig in contact komt met leden, maar ook de plek waar je je als groep online 'op de kaart kunt zetten'. In de hedendaagse communicatie en werving is er namelijk niets belangrijker dan zijn op de plek waar je doelgroep is. Met handige infobladen maar ook leuke illustraties voor op je social mediakanalen kun je aan de slag!

Oók nuttig als je online aan de slag gaat: