Headerafbeelding

Nationale Scoutingloterij voor Scoutinggroepen

Jaarlijks vindt de Nationale Scoutingloterij plaats. De opbrengst van de lotenverkoop gaat naar de Scoutinggroepen, Scouting Nederland en het Scouting Nederland Fonds. Op deze pagina vind je alle informatie die je als Scoutinggroep nodig hebt om deel te nemen aan de Scoutingloterij. Lotenkopers kunnen voor alle informatie terecht op de algemene pagina over de Nationale Scoutingloterij.

Meedoen = winnen

Winnen doe je eigenlijk al als jouw groep besluit mee te doen met de Nationale Scoutingloterij. Van elk verkocht lot is namelijk 60% pure winst! Een lot kost € 2,50 waarvan € 1,50 direct in de groepskas mag verdwijnen.

Actieperiode 2021

De verkoopperiode van de Nationale Scoutingloterij gaat per 20 maart 2021 van start (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen). Check de factsheet hieronder voor alle informatie om de lotenverkoop met je groep veilig op te starten. De verkoopperiode loopt tot en met 10 oktober 2021. De opbrengst van de lotenverkoop gaat naar de Scoutinggroepen, Scouting Nederland en het Scouting Nederland Fonds. Met de opbrengst kunnen Scoutinggroepen bijvoorbeeld het onderhoud van hun clubhuis betalen. De loten kosten € 2,50 waarvan € 1,50 naar de groep toe gaat. Een belangrijke datum is 2 december 2021, dan is de trekking van de Nationale Scoutingloterij.

Loten bestellen

Loten bestellen kan vanaf 6 maart 2021 via Scouts Online. Log in op Scouts Online en ga naar 'Organisatie' en vervolgens naar 'Loterij' en klik op loten bestellen. Loten verkopen kan vanaf het begin van de actieperiode. Let op: de loten worden 's avonds bezorgd, dus geef geen werkadres op bij het bestellen. De meeste groepen hebben Scouting Nederland al gemachtigd voor incasso’s. In dat geval moet je nog wel zorgen dat de penningmeester van je groep je gemachtigd heeft om de groepsrekening te gebruiken, anders kun je niet bestellen. Hij of zij kan dat in Scouts Online regelen. Als jouw groep Scouting Nederland nog niet heeft gemachtigd voor incasso’s, zul je dat bij de eerste bestelpoging moeten doen. Het systeem voert een controle uit en als er geen machtiging is afgegeven aan Scouting Nederland, zal dat alsnog moeten gebeuren. De procedure wijst zich vanzelf. Na het ontvangen van de machtiging, kun je loten bestellen. Houd er rekening mee dat dit traject de nodige tijd vergt. Je kunt ook de handleiding downloaden onderaan deze pagina.

Elke groep krijgt bij de eerste lotenbestelling één mooie topsellersbadge voor de enige echte topverkoper en tien naambandjes voor de top tien lotenverkopers.

Je loopt geen enkel financieel risico en dat is een veilig gevoel. De loten die je niet hebt kunnen verkopen, kun je retourneren. Let wel op de uiterste retourdatum van 22 oktober 2021. Extra loten bestellen kan altijd, soms verkoop je beter dan je denkt. Laat degene die de eerste bestelling heeft gedaan, ook de volgende bestelling doen. Dat is voor de administratie verreweg het handigst.

Ga je loten aan de deur verkopen, neem dan even contact op met de gemeente. Zo weet je zeker welke regels er gelden in jouw gemeente voor verkoop aan de deur. Verder moet je jeugdleden altijd onder toezicht van een volwassenen de loten laten verkopen en is de verkoop aan minderjarige niet toegestaan. Speel bewust, 18+.

Tip
: zorg dat je weet welke loten door welk lid worden verkocht. Zo kun je goed bijhouden of je het geld en eventuele retourloten hebt ontvangen.

Download ook het infoblad Financiële acties voor je groep: maak het leuk en leerzaam onderaan deze pagina.

De verkoop mag alleen geschieden door erkende Scoutinggroepen en zij houden zich aan de voorschriften in de verkoopvoorwaarden, de vergunning en het deelnemersreglement. Deze vindt je onderaan deze pagina.

Klaar met de verkoop van loten?

Alle loten verkocht? Sluit dan de loterij af in Scouts Online. Heb je toch nog wat niet-verkochte loten? Geen probleem. Niet-verkochte loten mag je retourneren. Via Scouts Online moet je aangeven welke loten je gaat retourneren. Stuur de retourloten aangetekend terug naar de Nationale Scoutingloterij met een print van de bevestigingsmail die je ontvangt als je in Scouts Online de loterij hebt afgesloten. Weten welke stappen je moet doorlopen? Download de handleiding over het afsluiten en verwerken van de loterij onderaan deze pagina. Let op: de uiterste retourdatum voor niet-verkochte loten van 22 oktober 2021.

Meer informatie

De Kansspelautoriteit heeft op 6-12-2016 Stichting SNL (Samenwerkende Non-profit Loterijen) een vergunning gegeven onder kenmerk 10293. Scouting Nederland participeert in deze stichting. Het deelnemersreglement van de Nationale Scoutingloterij is opgenomen in het reglement Stichting SNL. Deelname aan de Nationale Scoutingloterij is vanaf 18 jaar. Speel bewust.

Het aantal loten van de Nationale Scoutingloterij bedraagt maximaal 800.000. De winstkans van de Nationale Scoutingloterij in 2020 was voor de hoofdprijs 1:118.401. De kans op een prijs is: 0,356%. Als in 2021 wederom 118.401 loten in de trekking meedoen, is de winstkans voor de hoofdprijs 1:118.401 en de kans op een prijs 0,356%. Bij de Nationale Scoutingloterij vallen de hoofdprijs en de 1e tot en met 6e prijs altijd op loten die verkocht zijn. Niet-verkochte loten doen niet mee met de trekking voor de hoofdprijzen!

Achter de schermen

De afwikkeling van de Nationale Scoutingloterij is in handen van de ScoutShop van Scouting Nederland. Deze loterij is dus niet alleen vóór Scouting, maar ook dóór Scouting. 60% van de opbrengst is voor de groepskas. De overige 40% is bestemd voor de kosten die gemaakt worden (onder andere voor de prijzen en het drukken van de loten) en het Scouting Nederland Fonds.

Bij de Nationale Scoutingloterij vallen de hoofdprijs en de eerste tot en met zesde prijs altijd op loten die verkocht zijn. Niet-verkochte loten doen niet mee met de trekking voor de hoofdprijzen.

Voor vragen over de loterij kun je mailen met loterij@scouting.nl.