Wat moet ik doen bij grensoverschrijdend gedrag?

Als je als Scoutinggroep te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag komt er in korte tijd veel op je af. Hoe kan je als bestuur het beste handelen?

Stap 1

Bewaar de rust, maak een verslag van de feiten (wat is er wanneer gebeurd? Wat heeft de melder gezien? Wie zei wat? etc.) en noteer de vragen die je hierover hebt.

Stap 2

Neem voor informatie en advies contact op met de afdeling sociale veiligheid van Scouting Nederland of met de bereikbaarheidsdienst.

Afdeling sociale veiligheid

033-496 09 11 (bij calamiteiten dag en nacht bereikbaar)

Stap 3

Raadpleeg het Protocol Grensoverschrijdend Gedrag, de Gedragscode en het Huishoudelijk Reglement en handel hiernaar.

Stap 4

Treed als bestuur accuraat op en neem gepaste stappen tegen het grensoverschrijdende gedrag.

Stap 5

Vul het meldingsformulier in en stuurd it op naar Scouting Nederland

Landelijk Servicecentrum Scouting Nederland
t.a.v. afdeling sociale veiligheid
3830 AE LEUSDEN

Of

Stap 6

Indien nodig: vraag om bijstand van het Landelijk Opvang Team (LOT)

Als er sprake is van een calamiteit (zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval) kan je altijd om hulp vragen van het Landelijk Opvang Team. Dit team bestaat uit vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Alleen in overleg met de afdeling sociale veiligheid of de bereikbaarheidsdienst kan het LOT worden ingeschakeld.