fotolijn

Insignes

In het Scoutingspel zit een doorlopende leerlijn, wat inhoudt dat er steeds verder gebouwd wordt op wat een scout al weet. Zo doen jeugdleden vaardigheden op die niet zo moeilijk lijken, omdat ze dit stapje voor stapje leren. Maar ongemerkt leren ze door de jaren heen dus heel veel. Ook explorers doen op een ongedwongen manier ontzettend veel vaardigheden op. Maar niet alles wat ze leren, hoeft ongemerkt te gaan. Om de persoonlijke groei van explorers zichtbaar te maken, kunnen ze werken aan jaarbadges, insignes en awards.

Hieronder vind je een beknopte uitleg, in de Explorergids vind je meer informatie over dit onderwerp.

Insigne per activiteitengebied

Explorers kunnen voor elk activiteitengebied een insigne halen. Hiervoor moet een explorer een project doen dat aan het volgende voldoet:

  • Het project is uitdagend, de explorer leert er iets nieuws van
  • Een project duurt ongeveer één tot drie maanden
  • De explorer kiest zelf iemand die de uitvoering van het project zal beoordelen
  • De uitdagingen die de explorer heeft gekozen, zet hij op papier zodat de beoordelaar ze goed kan beoordelen
  • De explorer krijgt een positieve beoordeling voor zijn project
  • De explorer houdt een presentatie waarmee hij het project afrondt

Als het project helemaal volbracht is, krijgt de explorer op een speciaal moment het insigne en een certificaat uitgereikt. Download hier de diverse certificaten.

Tip: Explorers mogen zelf een project bedenken. Hebben jouw explorers moeite met het bedenken van een project? In de Explorergids zijn alvast drie ideeën per insigne uitgewerkt. Meer ideeën vind je op de website voor explorers.

Tip: In sommige gevallen kan een explorer het behalen van een insigne ook inzetten voor zijn maatschappelijke stage. Meer informatie hierover vind je in de Explorergids.

Waterwerkdiploma’s en gouden wing

Explorers kunnen naast de jaarbages en insignes diverse waterwerkdiploma’s halen. Niet alleen voor het roeien en zeilen, maar bijvoorbeeld ook voor het varen met een buitenboordmotor. Explorers van luchtgroepen kunnen aan de slag met het behalen van de gouden wing. Om een gouden wing te kunnen halen, moeten explorers wat weten over lijnbestuurd motorvliegen of modelzweefvliegen. Een instructeur die door Scouting Nederland is aangewezen, beoordeelt of een explorer in aanmerking komt voor de gouden wing.