fotolijn

Werven van jeugdleden

Als je als groep wilt groeien en nog meer kinderen en jongeren Scouting wilt laten beleven, dan ga je aan de slag met de werving van jeugdleden. Onder de vlag van Laat je uitdagen! zijn er vele wervingsmiddelen gemaakt die je kunnen helpen bij de werving van jeugdleden. Veel van deze middelen kun je ook gemakkelijk zelf aanpassen en printen of laten drukken.

Wervingsmiddelen

Banners

Banners in alle soorten en maten! Handig en leuk voor gebruik op je groepssite, maar probeer ook eens of bijvoorbeeld de gemeente, de basisschool, de lokale of regionale omroep, de website met regionieuws of een andere goed bezochte site een banner wil plaatsen met een link naar de website van jouw groep! In deel 3 van de serie zijn ook enkele banners voor groepen of speltakken voor scouts met een beperking opgenomen.

Je kunt de banners in allerlei IAB-formaten downloaden:

Buddy Badge

De Buddy Badge is een leuke manier om leden te werven. De beste reclame voor de Scoutinggroep is namelijk kinderen die enthousiast vertellen over toffe activiteiten en spannende avonturen die ze bij Scouting beleven. Een jeugdlid in de bever-, welpen- of scoutsleeftijd kan de Buddy Badge verdienen door een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar Scouting. In praktijk leveren de speltakken bevers, welpen en (jonge) scouts de meeste nieuwe leden op.

Als leidinggevende bestel je de Buddy Badge per tien stuks bij de ScoutShop. Je krijgt er een handige flyer met uitleg bij voor leiding en tien flyers voor jeugdleden met uitleg speciaal voor hen. Motiveer je jeugdleden om Scouting te promoten op school, in de buurt of bij de sportclub. Geef ze tips hoe ze dit kunnen doen, bijvoorbeeld door een spreekbeurt. Enthousiasmeer ze om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen naar Scouting. Is het vriendje of vriendinnetje drie keer komen kijken? Dan verdient deze scout de Buddy Badge. Uiteraard reik je de Buddy Badge feestelijk uit, zodat het ook andere kinderen aanzet tot het verdienen van de Buddy Badge.

De Buddy Badge is één van de producten in het kader van Jeugdleden werven jeugdleden. Lees deze handleiding eens door voor nog meer tips.

Uitnodigingskaart meedraaien bij de groep

Een leuke Laat je uitdagen!-uitnodigingskaart in twee versies, land en water. Jeugdleden kunnen de uitnodiging invullen en uitdelen aan vriendjes en leeftijdsgenootjes in de klas. De kaarten worden ook meegestuurd in het spreekbeurtpakket (welpen).

Brochure Ontdek Scouting!

De brochure Ontdek Scouting! is een beknopte, algemene brochure over Scouting. Wat is Scouting? Waar vind je Scouting? Welke speltakken zijn er? Een ideale brochure voor wervingsactiviteiten of om mee te geven aan een potentieel lid dat een keertje is komen kijken.

Je groep zichtbaar in 10 stappen

Hoe bekend is Scouting in jouw stad of dorp? Weet de hele buurt jouw groep te vinden? Wat is de meerwaarde van Scouting als vrijetijdsbesteding voor jeugd en jongeren? Staan bedrijven te trappelen om met je samen te werken? Laten zien wie je bent en wat je doet, neemt veel onbekendheid met Scouting weg. Dat biedt heel veel mooie kansen! In het document Je groep zichtbaar in 10 stappen lees je waarom je als groep zichtbaar wilt zijn en hoe je in tien stappen kunt werken aan een betere zichtbaarheid. Dit document is voor iedere groep nuttig om eens door te lezen en mee aan de slag te gaan.

Jeugdleden werven jeugdleden

Jeugdleden werven jeugdleden. Dat klinkt simpel en eigenlijk is het dat ook. Al jarenlang merkt Scouting dat de meeste nieuwe leden kennis maken met Scouting via een vriendje of vriendinnetje. Ze komen een paar keer kijken bij een opkomst. Uit ervaring blijkt dat het daadwerkelijk meedoen tijdens een Scoutingopkomst de beste manier is om te ervaren hoe leuk Scouting is. Het merendeel van de kinderen dat een paar keer heeft meegedraaid met een speltak, wordt dan ook daadwerkelijk lid van de groep.

Dat enthousiasmeren van vriendjes en vriendinnetjes is een vorm van peer-2-peer communicatie, ook wel de communicatie tussen twee gelijken genoemd. Peer-2-peer communicatie vindt vaak onbewust plaats en juist voor de werving van jeugdleden is dit een goede manier. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je als groep of als speltak in kunt zetten om de peer-2-peer communicatie tussen kinderen en jongeren te stimuleren. In de handleiding Jeugdleden werven jeugdleden vind je vijf handige hulpmiddelen op een rij.

Kidsflyers bevers en welpen

Stuiter, Mowgli en Shanti vertellen potentiële bevers en welpen hoe leuk Scouting is! Natuurlijk zijn de flyers ook interessant voor ouders en extra leuk voor de kinderen, want achterop de flyer staat een mooie kleur- of knutselplaat. Je kunt deze flyers downloaden in PDF-formaat (A4). Print ze bij voorkeur dubbelzijdig.

Kom kijken wat we doen!-flyers

De Kom kijken wat we doen!-flyers zijn er voor de verschillende leeftijdsgroepen. De flyers kun je inzetten als strippenkaart om een aantal keer te komen kijken bij je groep. Een leuke en opvallende manier van werven!

Logo's, illustraties, foto's, fonts en handleiding

Naast heel veel kant-en-klare (aanpasbare) producten kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met Laat je uitdagen! De logo's, illustraties, foto's, QR-codes en de Scouting Nederland-huisstijlelementen staan voor je klaar om gedownload te worden. Er zijn een paar aandachtspunten en spelregels voor het gebruik van Laat je uitdagen! die in een beknopte handleiding worden genoemd.

Zelf een QR-code maken? Je doet het eenvoudig via bijvoorbeeld deze website.

Persberichten

 

Wanneer schrijf je een persbericht? Wat staat er dan in zo'n persbericht? Hoe schrijf je een goed persbericht? Een antwoord op deze en nog veel meer vragen, vind je in het infoblad Hoe schrijf ik een goed persbericht? Natuurlijk is er ook een mooi Laat je uitdagen!-format waarin je je persbericht kunt opmaken.

Ook interessant is het document Jeugdleden werven jeugdleden , waarin onder andere een uitleg staat over de inzet van mediascouts in je groep.

Posters

Dertien verschillende posters, gericht op verschillende leeftijdsgroepen, die prikkelen om uitgedaagd te worden. Je kiest als groep zelf voor welke leeftijdsgroep(en) je de werving inzet. Bijvoorbeeld alleen voor bevers, of juist alleen voor scouts. Er zijn ook posters voor werving van vrijwilligers en kaderleden. In deel drie zijn posters opgenomen voor scouts met een beperking.

Je kunt de posters in hoge resolutie JPG en PDF downloaden in zowel A3- als A4-formaat.

Bij de ScoutShop zijn postersets te bestellen voor jeugdledenwerving, vrijwilligerswerving en scouts met een beperking

Promotiefilmpjes

Promotiefilmpjes zijn leuk voor op je groepssite, maar ook om te laten zien op open dagen of bij promotieactiviteiten. De filmpjes kun je downloaden of via YouTube bekijken.

Klik hier voor alle filmpjes op YouTube

Scout it out!

Scout it out! is een activiteit voor alle Scoutinggroepen en hun omgeving waaraan zowel jeugdleden en kaderleden als niet-scouts kunnen deelnemen. Tijdens Scout it out! heeft jouw groep de mogelijkheid zich te laten zien aan jouw omgeving; het is dus een soort open dag. Het is de perfecte activiteit om zichtbaar te zijn in jouw stad of dorp en om op deze manier jouw omgeving Scouting te laten beleven. Zo ervaren ook niet-scouts hoe leuk, uitdagend en bijzonder Scouting is. Download direct alle Scout it out!-materialen.

Social media

Social media zijn niet meer weg te denken bij Scouting! Ze vormen de plek waar je eenvoudig in contact komt met leden, maar ook de plek waar je je als groep online 'op de kaart kunt zetten'. In de hedendaagse communicatie en werving is er namelijk niets belangrijker dan zijn op de plek waar je doelgroep is. Met handige infobladen maar ook leuke illustraties voor op je social mediakanalen kun je aan de slag!

Oók nuttig als je online aan de slag gaat:

Speltakflyers

Naast de brochure Ontdek Scouting! met algemene informatie over Scouting en de verschillende speltakken is er veel vraag naar flyers per speltak. Deze speltakflyers zijn beschikbaar en je kunt ze goed gebruiken voor gerichte werving van de verschillende leeftijdsgroepen. Voor de jongste speltakken zijn de flyers meer gericht op de ouders, voor de oudere speltakken zijn ze gericht op de kinderen en jongeren. Er is ook een flyer die zich specifiek richt op ouders die misschien wel een uurtje willen komen helpen met allerlei klussen.

Spreekbeurtpakket

Het houden van een spreekbeurt is een eenvoudige manier om niet-scouts kennis te laten maken met Scouting. En wie kunnen het verhaal beter vertellen dan de eigen, enthousiaste jeugdleden die elke week plezier beleven aan Scouting? Speciaal voor welpen en scouts (de leeftijden waarop het meest een spreekbeurt wordt gehouden) zijn er speciale spreekbeurtpakketten ontwikkeld. Zowel op de jeugdwebsites als via de ScoutShop is veel informatie beschikbaar om een super spreekbeurt over Scouting te houden. Als leidinggevende kun je de jeugdleden zeker stimuleren om actief aan de slag te gaan met een spreekbeurt over Scouting en kun je de kinderen helpen de spreekbeurt nog levendiger te maken.

Je kunt informatie voor zowel een spreekbeurt als een werkstuk downloaden voor welpen en voor scouts. In het document Jeugdleden werven jeugdleden staat nog veel meer informatie over de spreekbeurtpakketten.

Het spreekbeurtpakket voor zowel de welpen als de scouts kun je bestellen via de ScoutShop. Naast heel veel informatie bevatten de pakketten ook leuke goodies om uit te delen en een mooie poster om op te hangen in de klas. Natuurlijk mogen ook de Laat je uitdagen!-poster en de Laat je uitdagen!-stickers niet ontbreken. 

Stickers

Scouts plakken ze op in de klas, op hun rugtas of geven één van de stickers aan een vriendje of vriendinnetje. Zo is Scouting ineens op heel veel plekken zichtbaar! De stickers zijn te bestellen via de ScoutShop en je vindt ze ook in het spreekbeurtpakket. Er zijn speciale stickerseries voor scouts met een beperking te bestellen bij de ScoutSHop (gratis).

Informatie voor ouders

Brochure Help, mijn kind zit op Scouting!

Help, mijn kind zit op Scouting! Het is iets dat bij veel ouders van nieuwe leden door hun hoofd gaat. Wat doen kinderen bij Scouting? Hoe ziet zo'n opkomst er nu precies uit? Is er speciale Scoutingkleding? Zijn er tradities? Waar moet ik mijn kind afmelden voor een opkomst? Hoe zit het met verzekeringen? Het is maar een greep uit de talloze vragen die bij ouders van (nieuwe) leden door het hoofd kunnen spoken. De handige brochure Help, mijn kind zit op Scouting! geeft uitleg over Scouting, alles wat daarbij komt kijken en hoe het er in een groep aan toe gaat.

PowerPoint-presentatie Ontdek Scouting!

Een presentatie geven voor ouders van (nieuwe) leden, bij een bedrijf dat jouw groep mogelijk wil gaan sponsoren of bij de gemeente. De  PowerPoint-presentatie Ontdek Scouting! bevat een mooie basis voor een sterke presentatie. Je kunt de presentatie naar wens invullen en aanvullen met informatie uit je groep.

Prikbordflyer

De prikbordflyer is een handige flyer die bij alle ouders van je groep op het prikbord of de koelkast moet hangen. De flyer bevat de meest noodzakelijke en nuttige informatie over een speltak, zoals de opkomsttijden, groepsactiviteiten en contactgegevens van het leidingteam. Deze flyer helpt je om de informatievoorziening naar ouders goed op orde te hebben. Dat is belangrijk, want daarmee raken ouders sneller en beter betrokken bij de club. Die betrokkenheid vertaalt zich vroeg of laat in vrijwillige inzet voor de groep, zoals een avondje schoonmaken, rijden naar een kamp of helpen met klusjes aan het gebouw.

Scouts met een beperking

Wervingsmaterialen voor groepen en speltakken voor scouts met een beperking

Speciaal voor groepen en speltakken die zich richten op scouts met een beperking, zijn er een aantal Laat je uitdagen!-producten ontwikkeld voor het werven van nieuwe jeugdleden. Er zijn materialen voor het werven van kinderen met een fysieke beperking en materialen voor het werven van kinderen met een verstandelijke beperking.