Headerafbeelding

Scouting Magazine maakt plaats voor nieuwe, eigentijdse doelgroep specifieke magazines

‘Het huidige Scouting Magazine is al tien jaar hetzelfde en om meerdere redenen aan vernieuwing toe’, vertelt Naomi Bruins van Landelijk team Communicatie. In oktober dit jaar verschijnt het laatste Scouting Magazine in de huidige vorm. In juni 2024 kunnen leden tot 15 jaar rekenen op een gloednieuw magazine op de deurmat. Jeugdleden vanaf 15 jaar ontvangen twee keer per jaar een online magazine in de mailbox.

‘De laatste jaren zijn de papierprijzen en verzendkosten enorm gestegen. We hebben om die reden het Scouting Magazine al van vier edities teruggebracht naar drie edities. Een printmagazine is door het gebruik van papier, inkt en vervolgens de verzending ook niet duurzaam. Kortom; het werd tijd om het Scouting Magazine in de huidige vorm onder de loep te nemen en de wensen te inventariseren’ licht Naomi toe. ‘We hebben op verschillende manieren onderzoek gedaan. De bevers en welpen hebben in spelvorm hun mening kunnen geven tijdens de opkomsten. De leiding vroeg hen onder andere of ze een papieren of digitaal magazine willen, over welke onderwerpen ze willen lezen en wat voor soort inhoud ze leuk vinden. Omdat veel kinderen nog geen eigen telefoon of tablet hebben, kiest het merendeel voor een fysiek magazine. Ze willen graag lekker kunnen bladeren, spelletjes en puzzels doen en het liefst lezen ze over natuur en dieren. De oudere doelgroep vanaf scoutsleeftijd is steekproefsgewijs bevraagd middels een online enquête. De meerderheid geeft vanuit milieuoverwegingen de voorkeur aan een online magazine en leest het liefst over Scoutingtechnieken, reizen, expedities en kamperen.’

Echt iets nieuws

‘Het is goed om te vertellen dat we met de magazines niet gaan voortborduren op het huidige magazine. We gaan echt iets nieuws ontwikkelen’ aldus een enthousiaste Naomi. ‘Het papieren magazine voor bevers, welpen en scouts wordt in samenwerking met een uitgever ontwikkeld die gespecialiseerd is in magazines voor kinderen. Rechts zie je een *sfeerimpressie van dit magazine. Hoewel de redactie in handen ligt van een externe uitgever, komt de input van onze eigen spelvrijwilligers, want het moet natuurlijk wel een Scoutinguitgave blijven. Het wordt echt een supergaaf magazine met veel foto’s en illustraties boordevol strips, puzzels, spellen en korte verhalen. Precies wat kinderen leuk vinden! Het magazine verschijnt aan het begin van de zomer zodat het mee kan op kamp of vakantie.’

*De afbeelding hiernaast is slechts een voorbeeld van hoe het magazine voor bevers, welpen en scouts eruit zou kunnen zien. Het uiteindelijke magazine komt er anders uit te zien. 

Redacteuren gezocht

‘Het online magazine is geen pdf-bestand in de mailbox maar wordt een echt online magazine met dezelfde look en feel als een papieren magazine. We maken dit in samenwerking met een communicatiebureau dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van online magazines. Het toffe van dit magazine is dat we het gaan maken met een vrijwillig redactieteam dat we binnenkort gaan werven. Zij mogen meedenken over de rubrieken en daadwerkelijk artikelen schrijven. Hartstikke leuk natuurlijk, want het wordt echt een magazine voor scouts door scouts en wie weet nou beter wat er leeft in het land? Dit magazine komt twee keer per jaar uit in de zomer en winter.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Klik dan hier om de veel gestelde vragen te lezen.