Headerafbeelding

De beste heimweetips!

Veel kinderen hebben er wel eens last van: heimwee. Het is voor niemand leuk, het kind zou graag naar huis willen naar de ouders of verzorgers en als leiding kan het soms lastig zijn om mee om te gaan. Op Instagram hebben we jullie gevraagd om de beste tips tegen heimwee en daar kwamen hele goede uit!

Wat is heimwee?

Allereerst, wat is heimwee eigenlijk? Als je last hebt van heimwee dan verlang je vaak naar thuis, je eigen vertrouwde omgeving of de mensen die je thuis een veilig en fijn gevoel geven. Het is over het algemeen een psychisch probleem, hoewel je van heimwee soms ook kleine lichamelijke klachten kunt krijgen, bijvoorbeeld hoofdpijn of soms zelfs misselijkheid. Heimwee komt vaak voor op kampen, op een langer zomerkamp is de kans natuurlijk groter omdat het kind dan langer van huis weg is dan normaal. Vooral bij kinderen tussen de vijf en tien jaar komt heimwee regelmatig voor, maar ook daarbuiten is het geen vreemde gebeurtenis. Het kan ook bij leiding voorkomen.

Jullie tips

Op Instagram hebben we in onze story gevraagd naar jullie beste tips tegen heimwee en jullie stelden niet teleur! De beste en meest voorkomende tips hebben we op een rijtje gezet:

  • De allermeest voorkomende is maar liefst 16 (!) keer genoemd en dat is het 'pilletje' tegen de heimwee. Dit is vaak een tictac of een ander klein snoepje. Goed voor het placebo-effect en geeft de kinderen vaak het idee dat er iets voor ze gaat helpen.
  • Geen geheimen. Vaak houden groepen het kamp en de activiteiten zo geheim mogelijk, maar dit kan behoorlijk tegenwerken voor een kind met heimwee. Vertel daarom wat er op het programma staat zodat een deel van de spanning weggenomen kan worden. 
  • Wees beschikbaar als leiding. Het is fijn als je iemand hebt met wie je een klik hebt om te praten over je gevoelens die goed naar je luistert en daarna weer op de rit kan krijgen. Zo kan het er allemaal uit gegooid worden en daarna weer door. 
  • Bellen met het thuisfront. Het klinkt misschien tegenstrijdig omdat ze dan juist herinnerd worden aan thuis, maar even bellen met de mensen die ze zo missen kan juist helpen om ze gerust te stellen en weer door te gaan.
  • Neem iets mee van huis. Dit kan een shirt zijn met een luchtje van de ouders of verzorgers, of een knuffeldier zodat ze hieruit troost kunnen halen tijdens het slapen gaan.
  • Hou het luchtig! Afleiding helpt heel erg en door af en toe een grapje te maken, kan je de gedachten over heimwee even naar de achtergrond laten gaan.
  • Zorg voor een vol programma. In de vrijetijdsmomenten kunnen de gedachten op de vrije loop, tijdens een spel of activiteit zullen ze daar te druk voor zijn.
  • Thuis slapen. Als het echt niet gaat, maar je het kind wel zo veel mogelijk op kamp mee wil laten doen, kan het een oplossing zijn om thuis te slapen. Zo neem je waarschijnlijk het spannendste deel weg zonder het programma te hoeven missen.

Geslaagd zomerkamp

Met deze tips hopen we dat jullie op een geslaagd zomerkamp kunnen! Op zoek naar de laatste dingen die je nog moet regelen of last-minute inspiratie? Bekijk dan onze pagina op kamp of de Activiteitenbank!